Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

TDC i fiberkrig: Elselskaberne er dobbeltmoralske

Elselskaberne er ifølge TDC dobbeltmoralske, når de angriber teleselskabet.

Der hersker en dobbeltmoral hos de 15 elselskaber, som står bag fiberselskabet Waoo. Og de er samtidig med til at kvæle uafhængige tjenesteudbydere.

Det mener koncernstrategichef Eva Berneke fra TDC.

Hendes kritik kommer, efter at den administrerende direktør hos Waoo, Anders B. Christjansen, for nylig sagde til Computerworld, at det ikke er til at få en bæredygtig forretning i TDC's fibernet.

Samtidig har ejerkredsen bag Waoo, 15 elselskaber, sagt, at de smider alle fremmede udbydere ud af deres fibernet. Kun Waoo får adgang som udbyder af tjenester i elselskabernes net.

"Det er lidt med to tunger, synes jeg nok. Der er en moral, der skal holde for os, og så en helt anden moral, der skal holde for dem selv," siger Eva Berneke.

Elselskabernes beslutning om at opsige aftalerne med fremmede bredbåndsudbydere i fibernettet rammer blandt andet selskabet ComX, som har en fjerdedel af sine kunder i Syd Energis net.

TDC med åbent net

TDC blev selv ejer af et fibernet i november sidste år, da telekoncernen købte DONG's fibernet i hovedstadsregionen for en kontant sum på 325 millioner kroner. Dengang meldte TDC's koncernchef, Henrik Poulsen, ud, at TDC ønskede et åbent net for fremmede udbydere.

"Vi har trods alt et åbent net, hvor man kan købe ydelserne, hvorimod udbyderne i elselskabernes net har fået at vide, at de slet ikke kan få lov at levere i deres net. Det er lidt sjovt, at de (Waoo, red.) siger, at det kan de ikke få økonomi i. Men det er igen også et spørgsmål om, at hvis man har tre kunder, så er der nogle faste omkostninger, som kan være svære at få afskrevet med det samme," forklarer hun.

Eva Berneke mener desuden, at elselskabernes beslutning om at lukke deres net for andre udbydere tager livet af udbydere, som ønsker at basere deres forretning på fiberteknologien.

"Hvis vi tænker på at få nogle uafhængige tjenesteudbydere til at overleve i Danmark, så skulle vi måske give dem lov til at levere i alle fibernet frem for alene i det tidligere DONG-net," siger Eva Berneke.

Fiberchef: Vi er ikke underlagt samme regler som TDC

Kritikken af elselskabernes fiberstrategi rammer dog ved siden af, mener Anders B. Christjansen.

Han er administrerende direktør hos Waoo, som fremover får eneret til at levere tjenester i elselskabernes fibernet.

"Faktum er, at TDC er en dominerende spiller, og det er de regulatorisk defineret som i flere forskellige sammenhænge. Det vil sige, at TDC er underlagt nogle bestemmelser om, at de skal gøre visse ting og udbyde visse tjenester. Det er ikke et krav til udfordrere som os, så derfor er der overhovedet ikke noget forkert i det, vi gør," argumenterer Waoo-direktøren.

TDC er i dag forpligtet til at holde sit kobbernet - det gamle telefonnet - åbent for fremmede udbydere, fordi teleselskabet har en dominerende markedsposition. Telekoncernen er dog ikke forpligtet til at åbne sit fibernet.

Anders B. Christjansen afviser, at det er udtryk for dobbeltmoral, at Waoo beklager sig over forholdene i TDC's fibernet, mens ejerkredsen bag Waoo smider alle konkurrenter til Waoo ud af nettet.

"Vi har ikke en dominerende stilling i Danmark, og derfor er vi ikke underlagt samme regulering som TDC og skal heller ikke være det. Det har ikke noget at gøre med at tale med flere tunger," siger Anders B. Christjansen.

Waoo er en fusion af tjenesteudbyderne Profiber og Smile Content, mens Dansk Bredbånd blev købt op i sidste uge. Senere kommer de alle til at blive lagt under Waoo-varemærket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere