Artikel top billede

Lovkrav kan bremse din digitale dokumentboks

Et særligt krav for breve til borgere kan give store problemer for danskerne.

Fra 1. november skal kommunerne kunne sende deres masseforsendelser til borgere og virksomheder digitalt. Det er en af aftalerne omkring eDag3.

Kommunernes Landsforening (KL) mener dog, at der skal foretages en lovændring for, at de kan leve op til deres del af aftalen. Det drejer sig om et krav, om at alle offentlige afgørelser skal være påført underskrift.

"Hvis det skal kunne lade sig gøre digitalt, så skal vi indscanne underskrifter på alle sagsbehandlerne og have dem lagt ind i et system, hvor fra de kan hentes frem til brug i meddelelser," siger Pernille Jørgensen, der er chefkonsulent i Center for Borgerbetjening og IT-politik i KL.

"Det er efter vores mening en tung, gammeldags og unødvendig løsning, da vi ikke mener, at kravet om underskriften er nogen nødvendighed," siger Pernille Jørgensen.

Derfor har KL sendt et brev til Videnskabsministeren, hvor de opfordrer til en løsning på problemet. Hvis ikke der kommer en løsning, foreslår KL en udsættelse af eDag3.

Borgernes retsikkerhed

Kravet om underskriften stammer fra en afgørelse fra ombudsmanden i 2008, der slår fast, at alle offentlige afgørelser skal være påført underskrift af hensyn til borgernes retsikkerhed.

Blandt andet lød det i en pressemeddelelse omkring afgørelsen:

"Der er flere grunde til, at myndighedernes breve skal være underskrevet. Blandt andet skal myndighederne kunne placere ansvaret for eventuelle fejl i sagsbehandlingen. Og borgerne skal have mulighed for at se, om deres sag bliver behandlet af en medarbejder, der er inhabil.

Ombudsmanden mener derfor, at myndighedernes breve i såkaldte afgørelsessager - altså sager hvor der bliver truffet afgørelse - skal være underskrevet af en person."

Og ydermere har ombudsmanden taget stilling til den kommende digitalisering af dokumenter, da der i pressemeddelelsen også står:

"Det er ikke nødvendigt, at underskriften er skrevet i hånden. En digital underskrift er også i orden."

Pernille Jørgensen er dog ikke enig i den tankegang, der ligger til grund for ombudsmandens afgørelse.

"Vi kan ikke se problemet, hvis man i afgørelsen påfører navnet på sagsbehandleren, hvem der har truffet afgørelsen og hvilken kommune, der er afsender. Så vi ser ikke noget problem i forhold til borgernes retsikkerhed," siger Pernille Jørgensen.

Men er en underskrift ikke en bedre sikring for, at det er den pågældende person, der har sendt brevet?

"Sådan som systemerne er bygget op i dag, logger sagsbehandleren ind, og hele loggen og dokumentationen for, at det er den rigtige, der har sendt det, ligger i systemerne. Så vi mener, at det burde være en fornuftig løsning uden underskrift," siger Pernille Jørgensen.

Skat klarer sig uden underskrifter

KL påpeger også, at Skat har fået lovhjemmel til ikke at påføre deres afgørelser underskrifter.

"Hos Skat er der stor succes med digitalisering, og der er meget digital kommunikation med borgerne, og derfor ser vi selvfølgelig på, hvordan Skat gør det," siger Pernille Jørgensen.

"De har fået hjemmel til ikke at påføre underskrifter, og når det ikke er et problem ved Skat, kan vi heller ikke se, hvorfor det skulle være det på det kommunale område," siger Pernille Jørgensen.

Kæp i hjulet på eDag3

Som tidligere nævnt anser KL underskriftskravet som et så stort problem, at foreningen mener, at det kan blive nødvendigt at udskyde eDag3.

Pernille Jørgensen kan dog ikke forklare, hvorfor problemet ikke blev taget op, da man indgik aftalen om eDag3

"Det er en juridisk problemstilling, som jo ikke er umulig at løse. Derfor er den bare blevet skubbet i baggrunden. Men nu er problemet akut med eDag3 lige om hjørnet," siger Pernille Jørgensen.

Hvordan kan I bede om en udskydelse, når underskriftskravet også var der, da I indgik aftalen om eDag3?

"Det er også derfor, at vi helst ser en lovændring, men en lovændring tager bare tid, og så vil vi ikke indkøbe, implementere og uddanne vores folk i et nyt system, hvis lovændringen kommer et halvt år senere. Derfor foreslår vi, at det udsættes, hvis ikke der når at komme en lovændring," siger Pernille Jørgensen.

Erik Nielsen (S), der er formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, forklarer uddybende, at KL ikke er klar til at indføre de indscannede underskrifter.

"Det vil simpelthen være for meget bureaukratisk bøvl. Så de eneste muligheder, vi ser, er en lovændring eller en udskydelse af eDag3, til der er fundet en løsning," siger Erik Nielsen.

Hvis I hverken får en lovændring eller en udskydelse af eDag3, hvad sker der så?

"Så kan vi ikke bruge de digitale løsninger, og så må vi meddele regeringen, at vi ikke kan leve op til aftalen, medmindre vi får penge til at indføre og drive de her systemer," siger Erik Nielsen.

Læs ministerens syn på sagen her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere