Det er helt bevidst skatte-tænkning, når Google fakturerer de fleste af sine kunder i Danmark fra sit europæiske hovedkvarter i Irland, hvor selskabsskatten er halvdelen af den danske.
Det er folketingsmedlem fra Enhedslisten Frank Aaen sikker på.
"Det er en måde, hvormed de kan halvere deres skattebetaling. Jeg er ikke i tvivl om, at der er tale om skatteoptimering eller skatteminimering, som jeg foretrækker at kalde det," siger Frank Aaen, der gennem flere år har jagtet multinationale selskaber, der ikke betaler skat i Danmark.
Googles admininstrerende direktør Peter Friis har understreget, at Google overholder alle regnskabsmæssige love og regler "til punkt og prikke".
Frank Aaen vil ikke vurdere, om Googles praksis er i overensstemmelse med loven, men han mener, at virksomheder som Google bør betale dansk skat af de handler, som de laver med deres danske kunder.
"Hvis en virksomhed tjener sine penge i Danmark, så bør den også betale skat i landet," siger han.
Men Googles forretningsmodel bygger jo til dels på selvbetjening. Vil det ikke være et problem, hvis virksomheden pludselig skulle lave separate fakturaer i hvert enkelt land?
"Nej, det ville da være så nemt som ingenting. Det kræver lidt programmering, så er det ordnet. Google har endda et dansk selskab, så det er bare et spørgsmål om, at de skal sende fakturaen videre til Danmark," mener Frank Aaen.
Hænger it-virksomheder ud
I forbindelse med Frank Aaen og Enhedslistens Multinasser-kampagne blev blandt andet IBM og Fujitsu beskyldt for bevidst at unddrage sig skat i Danmark, hvilket både Fujitsu og IBM benægtede.
Google blev ikke nævnt i Multinasser-kampagnen, det skyldes blandt andet, at virksomheden ifølge Frank Aaen ikke anvender den mest anvendte skatteoptimeringsmodel kaldet transferpricing.
Transferpricing indbærer, at virksomheder nedbringer deres overskud i Danmark ved at handle med datterselskaber i lavskattelande.
Men ifølge Frank Aaen er problemstillingen den samme uanset, hvilken metode selskaberne anvender.
"De unddrager sig under alle omstændigheder skat i Danmark. Jeg er klar over, at der er op til flere selskaber udover Google, der bruger metoden, hvor de sælger direkte fra udlandet til Danmark. Det er en problemstilling, som jeg vil forfølge i den kommende tid," siger Frank Aaen.
Google Danmark havde i 2009 et overskud på fire millioner kroner og betalte 1,3 millioner kroner i dansk skat.