Når kommunerne køber nye it-systemer, skal systemerne sendes i udbud. Det er dog ikke sket i 29 af 34 tilfælde, hvor kommunerne har købt KMD's system Opus, vurderer Konkurrencestyrelsen.
"Det er Konkurrence-styrelsens opfattelse, at de undersøgte kommunale indkøb bør lovliggøres. Styrelsen opfordrer derfor de 29 kommuner til at bringe kontrakten med KMD til ophør samt gennemføre et udbud så hurtigt som muligt," skriver Konkurrencestyrelsen i en pressemeddelelse.
Konkurrencestyrelsen har undersøgt en lang række sager, som styrelsen er blevet bekendt med i efteråret sidste år samt i foråret i år. I alt undersøgte styrelsen 34 kommuner, hvoraf 29 af dem overskred EU's regler om udbud.
Dagens melding fra Konkurrencestyrelsen får dog ikke øjeblikkelig betydning for kommunerne.
"Konkurrencestyrelsen har ikke kompetence til at træffe afgørelser, nedlægge forbud eller udstede påbud i konkrete sager om udbud," skriver styrelsen.
I stedet henviser Konkurrencestyrelsen til, at den kompetence besidder Klagenævnet for Udbud.
"I april vedtog Folketinget en ny lov, som med virkning fra 1. juli 2010 giver Klagenævnet for Udbud kompetence til at erklære kontrakter for uden virkning, når der er tale om grove overtrædelser af EU's udbudsdirektiv."
Behov for konkurrence
Direktør Agnete Gersing fra Konkurrencestyrelsen påpeger i pressemeddelelsen, hvorfor kommunerne skal følge udbudsreglerne.
"Kommunerne skal naturligvis overholde udbudsreglerne. Ved at skabe konkurrence om offentlige opgaver sikrer vi, at kommunerne får de bedste løsninger til prisen," udtaler hun.
"Erfaringerne viser, at en udbudsrunde i mange tilfælde giver kommunen en økonomisk gevinst. Samtidig skaber konkurrence om opgaverne grobund for udvikling af nye løsninger til gavn for hele samfundet," lyder det videre.
Computerworld har igennem længere tid afdækket sagerne om udbud. Læs hele sagen her.