Kinas ledende kommunistiske parti går nu ind i sagen om den selvmordsplagede elektronik-fabrikant Foxconn.
En højtstående repræsentant for kommunistpartiet siger, at det er nødvendigt at virksomheder som Foxconn forbedrer forholdene for de ansatte.
Det skriver kinesiske statsmedier ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal.
Kommentaren, der kommer fra partisekretæren i den kinesiske Guangdong-provins, Wang Yang, er den første højtstående udtalelse fra kommunistpartiet om selvmordsforsøgene hos Foxcoon.
10 er hoppet i døden
I år er 10 ansatte hoppet i døden fra Foxconns kinesiske fabrikker, og yderligere tre ansatte er blevet såret i selvmordsforsøg.
Wang Yang har ifølge de kinesiske statsmedier udtalt, at det er nødvendigt, at myndighederne og Foxconn samarbejder for at forhindre, at lignende tragedier finder sted igen.
Den kinesiske partisekretær ønsker blandt andet, at fagforeninger i private virksomheder bliver styrket.
Han forventer, at det kan skabes bedre arbejdsforhold og et mere harmonisk forhold mellem arbejdsgiverne og de ansatte.
Partisekretæren opfordrer desuden fabrikkerne til at give de ansatte bedre muligheder for at udøve sport og fritidsaktiviteter.
Lønforhøjelse for milliarder
Udtalelsen fra det kommunistiske parti kommer dagen efter, at Foxconn meddelte, at virksomheden vil give de ansatte en lønforhøjelse på 20 procent.
En lønforhøjelse, der ifølge Wall Street Journalist forventes at komme til at koste Foxconn cirka en
halv milliard danske kroner i kvartalet (84 millioner dollars).
Foxconn afviser, at lønforhøjelsen har forbindelse til rækken af selvmord, men at formålet er at gøre virksomheden mere attraktiv i kampen om den kinesiske arbejdskraft.
Det er på Foxconns fabrikker, at Apple får produceret iPhones, iPad og en række andre produkter. Foxcon producerer desuden elektronik-produkter for virksomheder som HP, Nokia, Motorola, Microsoft og Cisco
Lever som slaver
De kinesiske elektronik-fabrikker har ved flere lejligheder været kritiseret for elendige arbejdsforhold. Ofte både bor og arbejder de ansatte på fabrikkerne, og de må kun forlade fabrikkernes område i et fastsat tidsrum.
For få måneder siden var en amerikanske menneskerettighedsorganisation ude at kritisere en fabrikant, der producerer computermus og webcams for blandt andet Microsoft.
Ifølge menneskerettighedsorganisationens undersøgelse lever de ansatte hos Microsoft-fabrikanten under stærkt kritisable og slavelignende forhold.