Artikel top billede

Teleindustri om pirat-spærring: Det er typisk dansk

I går tabte den danske telebranche den tredje retssag i træk om spærringen af The Pirate Bay. Læs her, hvordan Telias juridiske chef forklarer nederlaget.

Det er dagen derpå for den danske telebranche, der nu for tredje gang i træk har tabt en retssag om spærringen af den omstridte fildelingstjeneste, The Pirate Bay.

I går besluttede Højesteret at stadfæste Østre Landsrets afgørelse fra 2008, der fastslog, at de danske teleselskaber har pligt til at spærre for deres kunders adgang til The Pirate Bay.

Jens Ottosen-Støtt, der er bestyrelsesmedlem i teleselskaberne brancheorganisation og juridisk chef hos Telia, mener, at de danske domstole traditionelt går langt for at værne om ophavsretten.

"Jeg er ikke sikker på, at vi havde set det samme udfald, hvis sagen var blevet ført i et andet land, selvom det er de samme EU-regler, der dømmes efter. I Danmark har vi en meget stor tradition for at beskytte ophavsretten," lyder hans vurdering dagen derpå.

Men nu har I igen fremført jeres synspunkter for retten. I tabte ved Højesteret i går, ligesom I gjorde ved fogedretten i Frederiksberg og ved Østre Landsret. Hvilke overvejelser giver det grund til?

"Vi kan konstatere, at retstillingen er klar nu. Det er nu fastslået, at teleselskaberne har pligt til at stille op i fogedretssager. Selvom vi mener, at rettighedskrænkerne, i dette tilfælde The Pirate Bay, burde stille op i stedet for os. Det burde også være tilfældet, selvom krænkeren befinder sig i et andet land," siger han.

Men retten er kommet til en anden konklusion. Har I taget fejl?

"Næh, vi mener, at der har været en grund til at få nogle ting præciseret. Vi mener også, at vi har opnået en vis grad af præcision nu, selvom det ikke er optimalt," siger Jens Ottosen-Støtt.

Han henviser til, at det nu er blevet præciseret, at det er tilstrækkeligt, at teleselskaberne foretager en såkaldt DNS-spærring af The Pirate Bay, selvom det er en spærring, der relativ let at omgå.

Hvilke konsekvenser får afgørelsen for telebranchen?

"Konsekvensen er, at vi får noget besvær og nogle omkostninger ved at gennemføre og opretholde spærringerne. Men det betyder også en almindelig begrænsning i adgangen til at kommunikere, som rammer brugerne. Så er spørgsmålet, om den her måde at bekæmpe pirateri på er så effektiv, at den opvejer den begrænsning," lyder spørgsmålet fra Jens Ottosen-Støtt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere