Den Digitale Tinglysning har været lidt af et mareridt for Domstolsstyrelsen - for ikke at tale om alle de mennesker, der har været berørt af de problemer, der har præget det storstilede projekt.
Men lidt ros skal de alligevel have. Det mener et andet offentligt organ, der hedder Videnskabsministeriet, som i samarbejde med Dansk IT og IT-Branchen, netop har uddelt en pris til Domstolsstyrelsen for at have udviklet landets grønneste it-løsning.
Det er dog ikke det berygtede tinglysningsprojekt, der fejres, men derimod en løsning, der gør det muligt at afhøre vidner ved hjælp af telepresence i forbindelse med retsmøder. Det betyder, at de implicerede ikke behøver at være fysisk til stede i retssalen.
"Der er et kæmpe potentiale i at bruge videokonferenceudstyr i endnu flere typer af sager, hvor arrestanter eller vidner tilbagelægger store afstande for at kunne møde i retten. Det kan for eksempel være fogedsager, som der afvikles over 300.000 af årligt," siger Preben Mejer, der er medlem af dommerkomiteen og direktør for Innovation Lab i en pressemeddelelse.
Det intelligente hus
Grøn it-priserne blev uddelt i forbindelse med Dansk ITs årskonference, og ud over domstolsstyrelsen fik også repræsentanter fra det dansk-stiftede GreenWave Reality lov til at trykke videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen i hånden.
Det gjorde de fordi, virksomheden har udviklet et system, der kan give husejere et overblik over, hvor meget strøm der præcist bliver brugt i hele husstanden. Helt ned til et udspecificeret regnskab over energiforbruget i badeværelsesspejlet.
Men det stopper ikke ved det. GreenWave Reality kan nemlig også ved hjælp af teknologi og trolddom komme med gode råd til, hvor det kan betale sig for husejeren at slukke for strømmen.
Alt i alt skulle den potentielle strømbesparelse være på hele 30 procent i en almindelig husstand.
Og det er en supersmart løsning, mener altså dommerkomiteen, der består af direktør Preben Mejer fra Innovation Lab, professor Henrik Madsen fra DTU, administrerende direktør Per Andersen fra IDC Nordic samt Peter Dreyer, der er partner i Seismonaut.
Men også videnskabsministeren er fan af grøn it. Ikke kun på grund af farven, men også fordi det skaber danske arbejdspladser.
"Grønne it-løsninger kan give effektiviseringer, bedre service og mindre ressourceforbrug. Men de innovative, grønne it-løsninger skal også skabe vækst og nye arbejdspladser blandt de danske virksomheder, for der er et attraktivt internationalt marked for grønne it-løsninger," siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen i en pressemeddelelse.