Artikel top billede

Her er hullerne i statens it-skandale-skjold

Manglende it-strategi og solofokus på gennemførelse af it-projekter trækker samlet ned i Finansministeriets planer for, hvordan Danmark undgår fremtidige offentlige it-skandaler, mener projekt-ekspert.

Lige ved og næsten slår som bekendt ingen mand af hesten. Og Finansministeriet er ikke helt i mål med sin rapport 'Professionalisering af arbejdet med it-projekter i staten', mener John Gøtze.

Han står bag enterprise arkitektur-virksomheden EA Fellows og er samtidig underviser i enterprise arkitektur på IT-Universitetet og på Copenhagen Business School.

Han har tilmed fem års erfaring som chefkonsulent i IT- og Telestyrelsen at trække på, mens han har bladret de 114 sider igennem, som rapporten fylder.

"Jeg kan ikke lade være med at bide mærke i, at man i rapporten har utroligt meget fokus på, hvordan it-projekter gennemføres i staten, frem for hvorfor it-projekterne skal gennemføres, og om de er værd at gennemføre," siger John Gøtze.

Han mener, at rapporten i sig selv er gode nyheder, fordi den viser en masse initiativer og en vilje til at ændre på den nutidige situation med det ene fejlslagne it-projekt i staten efter det andet.

Ministerierne lever altså ifølge John Gøtze op til kravet om at stramme ganske gevaldigt op på den nuværende praksis med mange tids- og budgetoverskridelser i de offentlige it-projekter.

Også oplægget til de mere overordnede kravspecifikationer, samt ikke mindst ideen med en fælles projektleder og -ressourceenhed, giver John Gøtze store roser med på vejen, men han påpeger, at der mangler et forkromet fokus på it-strategi i skrivelsen.

Savner lederskab

Ifølge John Gøtze burde der som minimum have været elementer i rapporten, der beskæftiger sig med det, der på chefgangene kaldes programledelse og porteføljeledelse.

"Der mangler simpelthen nogen, der kan udpege og varetage it-strategien for staten - og måske hele den offentlige sektor," fastslår John Gøtze, som samtidig efterlyser stabsfunktioner til at udpege og prioritere de offentlige it-projekter.

"Forfatterne til rapporten tager det for givet, at it-projekterne kommer dumpende af sig selv fra oven. Det bliver slet ikke diskuteret, at man reelt selv kan udpege og vælge it-projekterne," siger John Gøtze, som kalder tilgangen for "suboptimering" og "silotænkning".

Samtidig fremhæver John Gøtze, at der i det danske system næppe er plads til én it-diktator, der kan skære igennem på tværs af ministerier.

"Den danske model har altid været selvstyring i de enkelte ministerier, og derfor ville en topledelse til it-projekter næppe fungere særlig godt herhjemme," siger han.

Uenighed om valg af arkitektur

Netop kritikpunktet om lederskab berørte rapportens bagmand, Finansministeriets digitaliseringschef Lars Frelle-Petersen, på det pressemøde, som blev holdt i forbindelse med publiceringen af rapporten.

Han oplyste til Computerworld, at de private virksomheder, der har deltaget som sparringspartnere og forbilleder i rapporten, kritiserede den danske stats noget vage kontrol over it-projekterne.

"Flere af de private virksomheder har givet udtryk for, at staten skulle være gået endnu længere med at centralisere beslutningskraften," forklarede Lars Frelle-Petersen, som dog understregede, at de forskellige ministerier og styrelser stadig er opdragsgiverne i de enkelte it-projekter.

Han sagde også, at han satsede stærkt på, at rapporten vil inspirere både de fem regioner og landets 98 kommuner, når de kaster sig ud i nye it-projekter.

At vælge arkitektur

Store, forkromede it-strategier er ikke det eneste kritikpunkt, som John Gøtze har til planerne for, hvordan statslige it-projekter skal føres ud over rampen i de kommende år.

I rapporten savner han nemlig brugen af fælles referencemodeller, som eksempelvis FORM og STORM, så man kan sammenligne de forskellige statslige it-projekter, og han undrer sig over, at statens arkitekturvalg følger en anden vej end IT- og Telestyrelsens arkitekturguide.

"I Finansministeriets udredning lægger man op til, at arkitekturspørgsmålet kommer på banen, når leverandøren har fremlagt sit tilbud efter kravspecifikationen. IT- og Telestyrelsens OIO Arkitekturguide siger det stik modsatte," påpeger John Gøtze.

Overordnet mener han dog, at der er mange gode initiativer i rapporten, selv om rapportens fokus i høj grad handler om it-projektledelse, frem for om de forretningsmæssige gevinster, der opnås ved at vælge og prioritere it-projekter i staten.

John Gøtze peger på, at det it-strategiske dog kan falde på plads, når regeringen i samarbejde med kommunerne og regionerne senere på året skal forlænge sin plan fra 2007 om den nationale strategi for digital forvaltning i den offentlige sektor.

"Rapporten er et skridt på vejen, og det næste skridt kommer, når den nationale strategi for 2007 til 2010 skal forlænges, og OECD foretager et review af e-government i Danmark. Så vi får måske svar på mange af rapportens ubesvarede spørgsmål til den tid," lyder det fra John Gøtze.

Læs også:
Sådan vil staten stoppe de offentlige it-skandaler




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering