Artikel top billede

Efter statslig it-rapport: Ud med sproget - hvad gør I?

5 Skarpe: "Nu prøver vi jo på at stramme op," siger Finansministeriets digitaliseringschef, Lars Frelle-Petersen, som forklaring på rapporten om fremtiden for statens it-projekter.

Vi har set det før: En rapport kommer på gaden, hvor formålet er at standse lavinen af offentlige it-skandaler. Rapportens hovedarkitekt, Finansministeriets digitaliseringschef Lars Frelle-Petersen, svarer på, hvad der er anderledes denne gang.

Nu har Finansministeriet i samarbejde med flere andre ministerier fået søsat rapporten 'Professiona-lisering af arbejdet med it-projekter i staten', der skal gøre op med statslige it-skandaler. Hvilke helt konkrete konsekvenser får det for de fremtidige måder at drive it-projekter på?

"Vi skal til at træffe beslutninger om at udføre
it-projekter på et mere oplyst grundlag, og samtidig vil vi forhåbentlig få et bedre kvalificeret projekt-mandskab lige fra projektledere til styregrupper. Derudover skal vi også blive bedre til at udføre business cases, projektplaner og gennemskue risici i forbindelse med større it-projekter."

Bonnerup-rapporten fra 2001 ville nøjagtigt det samme som 'Professionalisering af arbejdet med it-projekter i staten'. Siden dengang er de statslige it-projekter også løbet løbsk i flere omgange. Hvad nytter det at udsende en rapport hvert 10. år, hvis der alligevel ikke bliver strammet op på it-projekterne?

"Ja, nu prøver vi jo på at stramme op. I modsætning til Bonnerup-rapporten med vejledende anbefalinger, har regeringen denne gang truffet beslutninger om en ny måde at gennemføre vores statslige it-projekter på."

I rapporten tager I fat på ni konkrete projekter i perioden 2001-2009 med et gennemsnitligt budget på 282 millioner kroner og med en samlet budgetoverskridelse på en milliard kroner. Hvor meget ligger den samlede budgetoverskridelse på i samtlige statslige it-projekter på siden 2001?

"Ingen ved det, fordi der ikke findes et samlet overblik i staten over budgetterne i it-projekterne. Det vil vi til dels komme til livs nu, hvor der vil være en meget højere grad af gennemsigtighed i de større projekter med et budget på 10 millioner kroner eller mere. De mindre projekter til mindre end 10 millioner kroner, vil der ikke komme et samlet overblik over."

En af rapportens hovedkonklusioner er løsere kravspecifikationer og mindre stramme udbud. Hvor lang tid går der, før de statslige medarbejdere er omskolet fra det ene paradigme til det andet?

"Vi vil uden tvivl se en lang overgangsfase hos både medarbejdere og leverandører, der i begge tilfælde har vænnet sig til at gøre tingene på en bestemt måde. Løsere kravspecifikationer er jo i mange tilfælde en lige så broget affære som de stramme, fordi der potentielt kan opstå tvivl om, hvornår kravene er opfyldt. Bevisbyrden vil i mange tilfælde komme til at ligge hos staten, og der har vi noget blandede erfaringer, så det må vi eksperimentere med."

Staten skal til at operere med en fælles projekt- og ressourceenhed - et såkaldt rejsehold eller dreamteam af projektledere - til store, komplekse eller innovationsrige projekter. Hvordan skal staten nogensinde kunne tiltrække de bedste projektledere med en offentlig løn?

"Nu er løn jo ikke altid den afgørende faktor for at skifte eller tage et job. I staten har vi nogen af landets allerstørste og mest spændende it-projekter, som ikke findes andre steder. Vi skal dog også til at kigge på, hvordan vi kan løfte projektlederne op i andre lønrammer, end man normalt ser i staten. Samtidig kan resultat-aflønnings-modeller også komme på tale for at tiltrække de bedste."

Læs mere:
Her er hullerne i statens it-skandale-skjold

Leder: Stærke kompetencer er kuren for it-Danmark




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Service Line Specialist – EPS – SAP

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Udlændinge- og Integrationsministeriet

Contract Managers til kontrakt- og leverandørstyring

Saab Danmark A/S

Senior Software Developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere