Artikel top billede

Microsoft og Oracle præsenterer visioner for skyen

Det kan virke som om, Microsoft og Oracle har delt skyerne imellem sig: De offentlige og de private. Læs om deres planer for cloud computings indtog i erhvervslivet.

Computerworld News Service: Ved Cloud Computing Expo i New York City fortalte chefer fra Microsoft og Oracle om deres visioner for cloud computings indtog i erhvervslivet.

De to virksomheder kom dog med forskelligartede visioner: Microsoft fremhævede sine offentlige cloud-løsninger, mens Oracle fremviste værktøjer til opbygning af private clouds.

Men de to softwaregiganter var dog enige om, at erhvervslivets brug af cloud computing bør være efter behov, i hvad de begge kalder for "en hybridmodel".

"Jeg vil argumentere for, at det sandsynligvis ville være dyrere at køre nuværende applikationer i cloud'en med ellers den præcist samme udnyttelse som i dit eget datacenter," siger Hal Stern, der er president for Oracle og tidligere teknologidirektør for services hos Sun Microsystems.

Fordelen ved skyen, argumenterer Stern, er dens elasticitet. Det er "impulsfunktioner af efterspørgsel, hvor man har brug for 100 eller 1.000 cpu'er, som man bagefter giver tilbage," forklarer han.

"Hvis man kigger på alle de eksempler, der er blevet fremhævet som gode cases for den offentlige sky, så ser man, at de kørte i en periode, hvorefter de afleverede ressourcerne igen," siger Stern og tilføjer, at det var det, der gjorde dem omkostningseffektive.

Det er ikke sikkert, at dagligdagsfunktioner såsom lønsystemer eller logistikkæde vil opleve en lige så stor fordel ved en cloud-løsning, Selvom det dog er muligt, at det kan reducere kompleksiteten, hvis de anvendes i en software-as-a-service-model.

Så udfordringen for virksomhederne er ifølge Hal Stern at forberede infrastrukturen til en hybridmodel, hvor noget af arbejdsbyrden behandles in-house, mens andre opgaver behandles i cloud'en.

"Hvis vi er virkelig gode til at definere denne tilrettelæggelse af udrulningen, så kan vi bruge en blanding af offentlige og private ressourcer," påpeger han.

Ud med gæsterne

Og sandelig valgte Oracle da også netop denne konference til at offentliggøre et nyt sæt produkter, der gør udrulningen af interne applikationer hurtigere.
Oracle Virtual Assembly Builder gør det muligt at oprette virtuelt hardwareudstyr fra almindeligt brugt infrastruktur såsom webservere og databaser.

"Når man bygger multi-tier-applikationer, er det uundgåeligt, at man bliver nødt til at sammenstykke mange forskellige komponenter," siger Arvind Jain, der er direktør for produktstrategi hos Oracle.

"Det ideelle miljø for et applikationsudviklings-team ville være en it-infrastruktur, der er let og hurtig at udrulle, så teamet kan fokusere på programlogikken."

Oracle WebLogic Suite Virtualization Option er designet til at sætte hastigheden op under runtime af virtualiserede Java-applikationer ved at afskaffe gæste-styresystemet, der ellers ville være nødvendig for at køre en applikation virtuelt.

Denne anden softwarepakke indeholder en WebLogic applikationsserver integreret med Oracle JRockit Virtual Edition, der er en udgave af Oracles Java-runtime-engine, der er tilpasset til at køre på Oracles virtualiseringsplatform, Virtual Machine (VM).

"Det virker jo fuldstændigt kontra-intuitivt at fjerne gæste-styresystemet. Men JRockit Virtual Edition inkorporerer alt det nødvendige til at køre VM," siger Erik Bergenholtz, der er direktør for produktstyring hos Oracle.

Bergenholtz bemærker, at det betyder, at der er plads til flere virtuelle maskiner per server, når man fjerner gæste-styresystemer, samtidig med at de også kan køre hurtigere.

Oracle har i interne test vist, at denne tilgang kan sætte hastigheden for runtimes op med 33 procent: Mens en reference-applikation på en standard WebLogic-server udførte 225 beregninger per sekund, udførte WebServer/JRocket-kombinationen 348 beregninger per sekund.

Azure ikke klar til private clouds

Mens Oracle fremviste værktøjer til hurtig udrulning af cloud og virtualisering, fremviste Microsoft sine offentlige cloud-løsninger samtidig med også at fremhæve hybridtilgangen.

"Vi tager skyen meget alvorligt. Vi ser den som en naturlig forlængelse af den normale software," siger Yousef Khalidi, der er såkaldt distinguished engineer hos Microsoft, og som arbejder på Microsofts cloud-løsning Azure.

"Vi satser fremover på en hybridmodel, der vil omfatte hele spektret."

Cloud computing er noget andet end hosting af flere forskellige årsager, forklarer Khalidi.

Applikationerne er nødt til at blive bygget med "arkitekturer, der kan skaleres ud frem for at kunne skaleres op," forklarer han. Det betyder, at hvis man har brug for, at en applikation skal betjene flere brugere, så bør man kunne udrulle flere instances af den applikation.

"Man er nødt til at tænke på tilstand på en ny måde."

Softwaren skal opsættes på en server-baseret driftsmodel.

"Denne model har fokus på håndtering af applikationstjenester, frem for håndtering af servere. Hvis man stadig er nødt til at sikkerhedsopdatere de virtuelle maskiner og bekymre sig om firewalls, så er det ikke cloud computing. Så er det mere ligesom hosting," påpeger Yousef Khalidi.

På hardware-siden er cloud-modellen nødt til at bestå af "meget store, uniforme systemer. Topologien er grundlæggende fastlagt," fortsætter han.

Denne tilgang minimerer mængden af konfiguration, der er påkrævet for at opsætte en ny cloud-baseret service. Det gør det også muligt for en service at kunne køre hvor som helst.

Khalidis præsentation fokuserede på, hvilke cloud-tjenester til enterprise-segmentet, som Microsoft allerede tilbyder. Han bemærker, at der er versioner tilgængelig af Windows Server, SQL Server, Microsoft Exchange samt andre Microsoft-programmer.

Virksomheden tilbyder også kommercielt sin Windows Azure, som et "styresystem i skyen", der gør det muligt at bygge og køre sine egne cloud-baserede applikationer. Softwaren opdateres jævnligt, og der betales enten per forbrug eller per licenser.

"Vi ønsker at give dig styrken ved at kunne vælge: Du bestemmer selv ud fra dine forretningsbehov, hvor du ønsker at køre applikationen," siger Khalidi. "Du kan købe noget software og køre det selv, eller du kan bruge en host-model, en cloud computing-model eller en hybridmodel."

Stand-alone-tilbud

Et alternativ, som Yousef Khalidi ikke kom meget ind på, er at køre en privat cloud eller køre services i en cloud-model til intern brug indenfor organisationens firewall.

Da der blev mulighed for at stille spørgsmål, spurgte en deltager, om Microsoft vil udgive Azure-værktøjerne, så de kan bruges til private clouds. Til det svarede Khalidi, at Microsoft vil udgive værktøjerne, men at "de endnu ikke klar" til privat cloud-brug.

Senere sagde Khalidi til IDG News Service, at Microsoft har planer om ikke blot at tilbyde størstedelen af sin software som cloud-løsninger, men også at tilbyde som stand-alone-produkter selve de teknologier, som virksomheden anvender til at tilbyde sine cloud-løsninger. De to vil gå hånd i hånd. Siger han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere