Artikel top billede

Teleanalytiker Brian Troelsen fra IDC peger på, at Danmark kan miste konkurrenceevne, hvis ikke der bliver gjort noget ved bredbåndshastighederne i Danmark. Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck)

Eksperter urolige for Danmarks bredbåndshastighed

Danmarks sekundære placeringer på ny liste over internethastighed og -udbredelse deler danske teleanalytikere: Skader det nationaløkonomien eller er tophastigheden fløjtende ligegyldig?

Flere danske teleanalytikere er bekymrede for, at Danmark ikke længere tilhører den absolutte elite, når det kommer til både udbredelsen af bredbånd og den hastighed, som internettet kommer hjem i danskernes stuer med.

Teleanalytikernes bekymring skyldes distributionsselskabet Akamais opgørelse over verdens hurtigste bredbåndslande og lande med den størst bredbåndspenetration.

Analytikerne mener, at udviklingen ligefrem kan få konsekvenser for nationaløkonomien.

"Vi har politisk opbakning til, at vi skal være langt fremme med både hastighed og udbredelse. Derfor er det bekymrende, at vi er havnet på sekundære placeringer," siger teleanalytiker Torben Rune fra selskabet Netplan.

Han peger på, at andre lande er rykket forbi Danmark, og landet vil næppe være det naturlige valg for HD-streaming, fjernundervisning og fremtidens net-applikationsudvikling lige med det samme, hvis der ikke bliver strammet op på hastighederne.

Skræmmer tech-firmaerne væk

Den udmelding møder opbakning hos teleanalytiker Brian Troelsen fra tech-analysehuset IDC Nordic, selv om han i lighed med Torben Rune påpeger, at Danmark ligger lunt i svinget med hensyn til mobilt bredbånd.

Brian Troelsen mener dog, at Danmarks noget beskedne placeringer sammenlignet med for blot få år siden ligefrem kan afskrække teknologivirksomheder fra at slå teltpælene i den danske muld.

"Danmark er et oplagt testmarked for mange store, globale virksomheder, fordi vores befolkning er så relativ homogen. Men det vil nok ikke kunne lade sig gøre at tiltrække og udklække virksomheder med internet-applikationer som speciale med den slags opgørelser," siger Brian Troelsen.

Han peger på, at hvis politikerne mener noget med visionerne om at få banket Danmark helt op i bredbåndseliten, bør de sørge for mere lempelige vilkår for både bredbåndsudbydere og iværksættere, der arbejder på udvikling af net-applikationer.

"Fantastisk placering"

Brian Troelsen mener, at når de asiatiske lande ligger så højt med de gennemsnitlige internet-hastigheder, skyldes det, at asiaterne bor meget tæt i byerne med dertil hørende fiberløsninger til mange borgere på én gang.

Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult fremhæver desuden, at asiaterne har lov til rulle luftbårne kabler ud modsat i Danmark, hvor den slags skal graves ned til langt højere priser, end de asiatiske luftkabler koster at hænge op.

John Strand mener dog, at "Danmark ligger fantastisk godt placeret", og han er ikke bekymret for, at Danmark mister noget som helst i forhold til de nærmeste lande i Akamai-undersøgelsen.

"Det er jo den teknologiske udvikling, der driver båndbredden - og ikke omvendt. Hvis folk ville have alle de services, som kræver højere båndbredder, så ville de jo også købe de services og høje båndbredder. Men fakta er jo, at teleselskabernes båndbredder stiger mere, end det forbrugerne reelt efterspørger," fastslår John Strand.

Han understreger, at bredbåndsudviklingen er drevet af forbrugernes efterspørgsel.

"Det interessante er jo, hvad folk er villige til at betale, ikke hvor mange megabit per sekund, de potentielt kan få," siger John Strand.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere