Artikel top billede

Foto: Jørgen True/TDC

Telia og Telenor: Vi er uden alternativer til TDC's net

En række aktører har brugt flere milliarder kroner på at bygge nye netværk i Danmark, men bredbåndsudbyderne Telenor og Telia ser ingen alternativer til TDC-nettet.

I dag er TDC som det eneste teleselskab herhjemme tvunget til at holde sit fastnet åbent for andre bredbåndsudbydere. Det sker, fordi selskabet ifølge IT- og Telestyrelsen har en dominerende markedsposition.

Der er ellers mange andre tele-infrastrukturer i Danmark såsom fibernet, mobilnet, kabelnet og WiMAX-net.

Men er der reelt set et alternativ til TDC's traditionelle fastnet, kobbernettet?

De to teleselskaber Telenor og Telia, som begge udbyder bredbånd i TDC's kobbernet, har begge svært ved at få øje på alternativerne til TDC-nettet.

Administrerende direktør Jesper Brøckner fra Telia vurderer, at der umiddelbart ikke er udsigt til en fastnet-infrastruktur som alternativ til TDC's net ud over det fibernet, som en række elselskaber ruller ud. Et fibernet, som vel at mærke ikke er landsdækkende, påpeger Telia-direktøren.

"Derfor er Telia nødt til at bruge både TDC's kobber-infrastruktur samt fibernet og kabelnet. Kobbernettet vil også i de næste fem til seks år være den eneste vej ud til alle danske husstande. Så konkurrencen vil i høj grad fortsat ske på tjenester leveret via det kobbernet, som jo er blevet udviklet gevaldigt i de seneste år," forklarer Jesper Brøckner.

Han peger på, at ingen for 10 år siden havde forestillet sig, at det ville være muligt at levere tjenester som HD-tv på kobbernettet, men det er muligt i dag, fordi hastigheden i TDC-kobbernettet er blevet hævet år for år.

Telenor på linje med Telia

Hos Telenor er holdningen ligeledes, at dansk telepolitik fremover skal fokusere mere på at regulere TDC's net, så bredbåndsudbydere kan konkurrere på tjenester i TDC's net.

Det sidste håb om et alternativ til TDC fastnet-infrastruktur forsvandt, da TDC købte DONG's fibernet i november sidste år, mener kommunikationschef Christians Wulff Søndergaard fra Telenor.

Heller ikke elselskaberne, som har gravet fibernet ned for otte milliarder kroner, er et alternativ, mener kommunikationschefen. Og især ikke, efter at 15 af dem under navnet Company X lukkede deres net, så de nu holder fremmede bredbåndsudbydere ude af nettet.

"Selv hvis elselskaberne åbnede op, så har de alle et forskelligt setup, som vi skulle udvikle en specifik grænseflade til for at kunne levere ind i det enkelte elselskabs net, og det samme ville gøre sig gældende for Telia Stofas kabelnet. Men de net bliver ikke åbnet op, for de er jo ikke regulerede," siger Christian Wulff Søndergaard.

Dansk Energi: Der er alternativer på vej
Hos Dansk Energi, der repræsenterer elselskaberne og deres fiberinvesteringer, mener chefkonsulent Christian Berg, at der er alternativer på vej.

"Det undrer os da lidt, at Telenor og Telia siger, at ambitionen om en alternativ infrastruktur er mislykket. Vi kan da konstatere, at der er hældt milliarder i at opbygge et mobilt bredbånds-net, og det har Telenor og Telia selv investeret hårdt i. Mobilt bredbånd er vel en konkurrent til TDC's ADSL ved de lidt lavere hastigheder, men det er da rigtigt, at de ikke har udrullet fiber," siger Christian Berg.

Det er ifølge ham forkert at sige, at den sidste mulighed for et alternativ blev slået ihjel, da DONG's fibernet overgik til TDC.

"Vi har også lidt svært ved at forstå, at Telenor siger, at TDC's køb af DONG's fibernet var enden på det. Der er altså en masse andre energiselskaber, som udruller fiber massivt alle andre steder, så det er lidt at have skyklapper på, når Telenor siger det," siger Christian Berg.

Trådløst alternativ?

Udover elselskabernes fiberinfrastruktur har også selskabet Skyline de senere år brugt millioner på at udbygge en alternativ infrastruktur.

Ifølge salgsdirektør Jan Bisgaard fra Skyline har virksomheden indtil videre brugt "et større tre-cifret millionbeløb" på at opbygge en trådløs infrastruktur, som indtil videre omfatter 460 master, der dækker hele Jylland og Fyn samt dele af København.

Og inden årets udgang er hele Danmark dækket med WiMAX-teknologien, som virksomheden bruger til at levere bredbånd med, fortæller han.

"Vi mener, at vi er et reelt alternativ til TDC's net med det som vi har bygget op. Derfor siger vi, at der er et reelt alternativ til kobbernettet, som har været reguleret i lang tid," siger salgsdirektør Jan Bisgaard fra Skyline

Det faste net udfordres af mobilnet

Ifølge Jan Bisgaard fra Skyline er selskabet åbent over for at give fremmede udbydere adgang til at levere tjenester i Skyline-nettet. For nylig var selskabets net ramt af et større nedbrud, men han afviser, at den trådløse teknologi har problemer med stabiliteten, og at det skulle skræmme fremmede udbydere.

"På et eller andet tidspunkt under en overførsel bliver data transporteret trådløst. Vi gør det, at vi tager det første stykke af overførslen trådløst og derefter kører det ind i en fiber-backbone (et datakabel, red.), som gør, at det bliver super stabilt," siger Jan Bisgaard.

Han fremhæver, at hastighederne i WiMAX-netværk er konkurrencedygtige med ADSL, og der er mulighed for at køre med symmetriske hastigheder - det vil sige samme hastighed til at sende og modtage.

Telenor: Alternativet skal være landsdækkende
Telenors Christian Wulff Søndergaard påpeger dog, at der er flere problemer forbundet med alle de alternativer, der er til TDC-fastnettet.

"Det er ikke realistisk at levere på så mange infrastrukturer i et lille land som Danmark, og det er også kun TDC's net vi har adgang til i dag igennem reguleringen, fordi selskabet har en dominerende markedsposition," siger Christian Wulff Søndergaard

På nuværende tidspunkt vil han ikke tage konkret stilling til Skyline, men han understreger, at ethvert alternativ til TDC's net skal være landsdækkende og minder samtidig om, at kun TDC er tvunget til at byde andre indenfor.

"Vi kan jo ikke komme og sige, at vi gerne vil levere i de andres net, for de har ofte ikke en økonomisk interesse i at lukke en konkurrent ind. Samtidig er det vigtigt for os at levere til hele landet for at kunne levere til det marked, som vi har i dag," siger Christian Wulff Søndergaard

Mobilt bredbånd som alternativ?

Telenor og Telia har netop sammen med TDC og mobilselskabet 3 kastet sig ud i en auktion omkring licenser til at kunne tilbyde 4G-mobilt bredbånd i Danmark. Telias Jesper Brøckner ser dog ikke umiddelbart mobilnettet som en direkte substitut for den faste infrastruktur.

"Nu er vi i gang med at byde på licenser til det mobile bredbånd, som kan blive et nyt område. Kabelnettet og det kobberbaserede fastnet er blevet udviklet, så man i dag kan opnå hastigheder, man ikke tidligere troede var mulige. Men på sigt har disse to access-former naturligvis deres begrænsninger i forhold til fiber," fortæller Jesper Brøckner og fortsætter:

"Derfor er fiber på sigt meget interessant - men der er udfordringer i forhold til konkurrencen. Særligt nu hvor elselskaberne med Company X konsoliderer sig på den ene side, mens TDC på den anden side køber fibernet op, som vi så med købet af DONG's fibernet," siger Jesper Brøckner.

Topchefen hos Telia mener, at myndighederne især bør holde et skarpt øje med TDC-nettene, så de bliver reguleret og dermed skaber mulighed for en tjenestebaseret konkurrence.

"Der er en reel konkurrence på mobilområdet, hvor vi selv har bygget vores net op, og der er TDC også gået tilbage. Men på alle andre områder er TDC gået frem, og det er jo ikke et tegn på, at konkurrencen er forbedret. Det er derimod et tegn på, at næsten uanset hvad konkurrenterne gør, så fremmer det dem, der ejer infrastrukturen. Derfor er en skarp regulering på adgange til fastnet-infrastrukturer også fortsat nødvendig," siger Jesper Brøckner.

I januar præsenterede Højhastighedskomiteen, som daværende videnskabsminister Helge Sander (V) nedsatte, en rapport, og heri var et af forslagene, at politikerne skal udforme en ny dansk telepolitik. Den proces er i gang. Reguleringen af stærke markedsaktører som eksempelvis TDC vil blive diskuteret i dette forløb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere