Artikel top billede

Foto: Søren Hytting. (Foto: Søren Hytting)

Det sagde udskældt minister om danskernes it-evner

På sidste uges samråd afviste videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K), at 40 procent af danskere er it-analfabeter. Der bliver gjort nok for de it-svage, lød det fra ministeren.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) blev i sidste uge hevet i samråd af Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan, for at svare på spørgsmål om danskernes it-kompetencer.

Yildiz Akdogan indkaldte til samrådet efter Højhastighedskomiteens rapport med henvisninger om, at it-svage står i vejen for Danmark som højhastighedsnation, og samtidig påpegede hun, at op mod 40 procent af danskerne har ringe it-kompetencer.

Dertil kommer, at Videnskabsministeriet selv sidste år gennemførte en undersøgelse med resultatet, at fire ud af 10 danskere er it-analfabeter.

Under samrådet, der strakte sig til en time frem for de planlagte tyve minutter, afviste Charlotte Sahl-Madsen flere gange, at der skulle være tale om 40 procent it-svage i Danmark.

Det fremgår af det uddrag fra samrådet, som Videnskabsministeriets nyudnævnte pressechef, Anders Frandsen, har sendt til Computerworld.

Af uddraget fremgår det også, at videnskabsministeren understregede, at der er flere projekter i støbeskeen til at bakke op omkring it-svage i samfundet, selv om it ikke skal tvinges ned i halsen på dem, der ikke ønsker det.

Yildiz Akdogan har over for Computerworld raset over, at videnskabsministerens initiativer til at få gang i it-læringen virker meget lidt konkrete.

Statistisk svar

De to kvinder duellerede på ord om danskernes it-kompetencer, og videnskabsministeren lagde ud med at påpege, at det er misvisende at sige, at helt op mod 40 procent af danskerne er it-analfabeter.

Det skete med henvisning til tal fra Danmarks Statistik, der viser, at:

• 86 procent af befolkningen har adgang til internet i hjemmet.
• Næsten tre ud af fire anvender internet dagligt eller næsten dagligt.
• 66 procent af danskerne har brugt netbank de seneste tre måneder.
• 64 procent har handlet på internettet inden for det seneste år.
• Sidste år var 3,1 millioner danskere på Skats hjemmeside for at se selvangivelsen.

For at komme problemer med it-analfabeter til livs vil ministeren styrke samarbejdet med industriens parter (DI/ITEK, Dansk Metal, 3F og HK/Privat) og holde en national konference om it-kompetencer med fokus på kompetencernes betydning.

"Når det så er sagt, så mener jeg, at det er vigtigt, at ingen borgere lades i stikken i takt med den øgede digitalisering af det offentlige. Lad mig slå helt fast, at borgerne med e2012-målene ikke tvinges til digital kommunikation med det offentlige," forklarede videnskabsministeren på samrådet.

Vil have afdækket it-kompetencerne

Hun understregede, at den digitale kommunikation blot bliver en rettighed for borgerne, som stadig vil kunne møde op i borgerservicecentret på kommunen, ringe til hospitalet eller sende et brev til statsforvaltningen i 2012.

It med stor betydning

Videnskabsministeren erkendte på samrådet, at danskernes it-færdigheder skal udvikles og styrkes med henblik på demokrati- og samfundsbetydningen samt ikke mindst på Danmarks innovationsevne.

"Der arbejdes allerede på en bred front for at forbedre befolkningens it-færdigheder. It-færdigheder grundlægges allerede i folkeskolen og videreudvikles i hele uddannelsessystemet. Desuden er der aftenskoleundervisning, øget digitalisering, forskning i nye it-læringsmetoder og meget andet," forklarede videnskabsministeren.

Hun understregede, at der samlet set anvendes "ganske mange" offentlige kroner på forbedre danskernes it-kompetencer - blandt andet Videnskabsministeriets egne initiativer som eksempelvisLæs mere-netværket og Til Tasterne.

It uden tvang

Charlotte Sahl-Madsen forklarede, at hun med initiativerne in mente ikke er så bekymret for danskernes muligheder for at benytte de digitale tilbud, som Yildiz Akdogan er.

Hun sagde, at lige nu vil hun opdatere Videnskabsministeriets måleapparat af danskernes digitale evner, it-barometret, og sætte yderligere ind mod manglende it-kompetencer, hvis der skulle være behov for det.

Opdateringen af it-barometret vil blandt andet kunne give videnskabsministeren nye oplysninger om danskere, der for eksempel bruger mobiltelefonen til avancerede tjenester, men som ikke bruger almindelige computere.

"Jeg vil dog gerne understrege, at vi jo ikke kan påtvinge befolkningen it-kompetencer. Der er også et element af eget ansvar eller egen lyst, som skal være til stede. Man skal altså have retten til at sige, at man ikke gider lære noget om it," lød det fra Charlotte Sahl-Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere