Artikel top billede

Intel: USB er på vej ud - her er afløseren

USB er snart historie, mener Intel, der har et klart bud på USB-teknologiens oplagte afløser.

Computerworld News Service: Intel vurderer, at virksomhedens optiske kabel-teknologi, Light Peak, vil kunne betyde enden for USB, som ellers findes i næsten alle former for digitale apparater i dag.

Intel, som annoncerede Light Peak sidste år, håber, at den nye kabel-teknologi vil blive brugt i mange forskellige enheder som pc'er, forbrugerelektronik og andre gadgets, fortalte Kevin Kahn, der er senior fellow ved Intel, under en tale ved Intel Developer Forum (IDF) i Beijing.

Intel vil gøre teknologien tilgængelig senere i år, og virksomheden forventer, at partnere vil begynde at sælge enheder i den forbindelse i løbet af næste år.

"Vi anser dette for at være USB 3.0's naturlige efterfølger," fortalte Kevin Kahn. "Vi vil på en måde… gerne bygge det sidste kabel, der nogensinde bliver brug for."

Optiske kabler er vejen frem

Trenden peger mod optiske kabler frem for elektriske forbindelser, og der er en risiko for, at det kan betyde separate optiske kabler til forskellige protokoller, som for eksempel USB og serial ATA, argumenterede Justin Rattner, der er chef for Intel Labs, under konferencen.

Light Peak kan køre flere protokoller på een gang via een linje, så al den data, der ellers ville skulle bruge separate kabler, kan i stedet alt sammen køre via Light Peak.

USB er ekstremt udbredt som forbindelsesled mellem enheder i dag. Det drejer sig blandt andet om computere, mobiltelefoner, digitalkameraer og eksterne harddiske.

Intel insisterer på, at der ikke findes nogen konflikt de to teknologier imellem.

Virksomheden anser Light Peak og USB 3.0 for at være komplementære teknologier, eftersom Light Peak vil gøre det muligt for USB at køre sammen med andre protokoller på en enkelt, langt kabel og ved højere hastigheder, fremgik det af Kevin Kahns præsentation.

Sådan fungerer Light Peak

Under hans tale fik tilskuerne desuden lejlighed til at se en bærbar computer med Light Peak indbygget.

Et langt, tyndt Light Peak-kabel forbandt computeren med en docking station og en monitor og fremviste på samme tid en Blu-ray video, et feed fra et high-definition kamera og en replikation af computerens display på den anden skærm.

Light Peak kan på nuværende tidspunkt overføre data med en hastighed på 10G bps (bits per sekund)´.

Blu-Ray film på 30 sekunder

Det er hurtigt nok til at overføre en komplet Blu-Ray film på mindre end et halvt minut, lyder det fra Intel.

Men det vil blive muligt at 10-doble hastigheden i løbet af det næste årti, tilføjer virksomheden.

Light Peak-kablet blev tilkoblet via en USB 3.0-port, der havde fået tilføjet komponenter, så den kunne modtage det optiske signal.

Da han blev spurgt til, hvilken form for port, der vil blive standard til Light Peak, sagde Kevin Kahn, at USB 3.0 er et rigtig godt bud, eftersom det er så udbredt i forvejen.

Men han tilføjede at størrelsen på porten kan blive "langt, langt mindre." Det betyder, at Light Peak-kablet ikke vil kræve meget plads på enheden, og det kan blive afgørende i forhold til de små enheder.

Den bærbare computer, der blev brugt under præsentationen, var stadig i stand til også at køre med normale USB 3.0-kabler.

USB 3.0, som er den nyeste version af USB-teknologien, er med en overførselshastighed på 5G bps meget langsommere end Light Peak.

Langt hurtigere end USB

Men det er til gengæld langt hurtigere end det nuværende USB. USB 3.0 er ikke blevet specielt udbredt på enheder endnu.

Det skyldes blandt andet, at mange pc-leverandører venter med at tilføje USB 3.0, indtil understøttelsen bliver direkte indbygget i tilgængelige chipsæt, hvilket sandsynligvis ikke vil ske før engang næste år, vurderer In-Stat i en rapport.

På dette tidspunkt kan Light Peak se dagens lys

Intel, som er storleverandør af chipsæt til pc'er, kunne ikke umiddelbart svare på, hvornår virksomheden regner med at lancere chipsæt med indbygget understøttelse af USB 3.0.

En talsmand for den konkurrerende chip-leverandør Advanced Micro Devices oplyste, at virksomheden vil sælge chipsæt med indbygget understøttelse af USB 3.0, men han kunne ikke fortælle hvornår.

Da han blev spurgt til, hvorvidt Intel vil indbygge understøttelse af Light Peak i chipsæt, fortalte Kevin Kahn, at virksomheden overvejer at gøre det, hvis Light Peak bliver hurtig udbredt, men han ønskede ikke at kommentere sagen nærmere.

Intel forventer, at en industri-gruppe til promovering af Light Peak vil blive lanceret næste år, fortalte Kevin Kahn. Virksomheden har tidligere oplyst, at den vil arbejde sammen med branchen om at gøre Light Peak til standard og øge hastigheden.

Intel er desuden ved at kigge nærmere på, hvorvidt Light Peak ville kunne være relevant i data centre, men der er endnu ingen konklusioner i den forbindelse, sagde Kevin Kahn.

Intel mener, at den eksisterende elektriske kabel-teknologi er ved at nå en grænse, som optiske kabler til gengæld nemt kan overskride.

"Det vi gerne vil se, er en overgang" fra elektriske til optiske forbindelser, fortalte Justin Rattner.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere