Computerworld News Service: Den tredje monopol-anklage mod IBM's mainframe-forretning er netop anlagt ved Europa-Kommissionen, hvilket sætter en streg under virksomhedens mange juridiske problemer i Europa.
Den unge virksomhed TurboHercules, der er et fransk firma på markedet for open source-baserede mainframe-computere, anklager i en udtalelse IBM for at knytte sit eget styresystem sammen med mainframe-hardware og dermed fryse de mindre konkurrenter ud af markedet.
"Denne fremgangsmåde forhindrer TurboHercules i udbyde sine produkter til de mainframe-kunder, der ønsker en open source-løsning," lyder det fra Roger Bowler, der er bestyrelsesformand ved TurboHercules.
IBM forsvarer sig ved til gengæld at anklage TurboHercules for at forsøge at snylte på IBM's mainframe-investeringer.
"TurboHercules er en 'emulations'-virksomhed, der forsøger at få en gratis tur med udgangspunkt i IBM's mainframe-investeringer ved at markedsføre systemer, der kopierer mainframes fra IBM," bedømmer virksomheden i en udtalelse.
IBM sammenligner TurboHercules' opførsel med den slags virksomheder, der "lever af at sælge billige kopier af mærkevare-tøj."
Kommissionen ville ikke umiddelbart bekræfte modtagelsen af klagen.
TurboHercules-sagen kommer efter lignende monopol-anklager, der er blevet indledt af to mindre IBM-konkurrenter, PSI og T3 Technologies. Ærkerivalen Microsoft havde andel i PSI, men virksomheden blev senere opkøbt af IBM. T3 tæller stadig Microsoft blandt sine aktionærer.
"Tyder på et mønster"
Sidste år indledte det amerikanske justitsministerium en monopol-undersøgelse af IBM's dominerende rolle på mainframe-markedet. Undersøgelsen blev foretaget på baggrund af en klage fra handelsgruppen ‘Computer and Communications Industry Association' (CCIA), der har Microsoft blandt sine medlemmer.
"De mange europæiske anklager - den sidste endda fra en open source-baseret virksomhed - tyder på et mønster i IBM's opførsel rettet mod enhver, der kunne true firmaets monopol," siger Erika Mann, der er executive vice president for CCIA og leder af organisationens europæiske kontor i Bruxelles.
"Vi håber sammen med resten af branchen, at IBM ændrer kurs og vælger at respektere sine forpligtelser over for både offentligheden i det hele taget og det europæiske parlament ved at licensere alle de patenter, som IBM mener er nødvendige for at anvende Hercules på fornuftige og ikke-diskriminerende betingelser," tilføjer hun.
IBM fastslår i en udtalelse, at virksomheden har "fuldt ud ret til at beskytte intellektuelle rettigheder og de teknologi-investeringer, som vi har foretaget."
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen