Artikel top billede

Wall Streets tillid til it-sektoren er i bedring

Selvom recessionen stadig kaster sin lange skygge over it-markedet, har nogle optimistiske rapporter om salget af chip, pc'er og mobile enheder hjulpet til at styrke tilliden til it-sektoren.

Computerworld News Service: Gartner udgav torsdag en prognose for det globale pc-salg, der langt overgår hidtidige vurderinger.

Virksomheden forventer, at salget af enheder i år når op på 366,1 millioner kroner, hvilket er 19,7 procent flere end i 2009. Det vurderes også, at forbruget af pc'er vil nå op på 1.342 milliarder kroner, hvilket er 12,2 procent højere end sidste år.

I december lød Gartners prognose for 2010 på en vækst i antal solgte pc'er på 13,3 procent og en vækst i pc-forbruget på 1,9 procent.

Markedet vil være "robust" i adskillige år, idet forbrugernes efterspørgsel forbliver stærk, og erhvervslivet bytter gamle pc'er ud med nye i takt med, at økonomien kommer på fode igen, mente Gartner på daværende tidspunkt.

"Pc-branchen vil i overvældende grad blive drevet af de mobile computere takket være en stærk vækst i både fremkommende og modne markeder," siger George Shiffler, der er analyseleder hos Gartner.

"Mini-notebooks vurderes igen at komme til at øge væksten for mobile computere i 2010, men deres bidrag til denne vækst forventes at aftage betragteligt herefter, da de står over for stigende konkurrence fra nye strømbesparende ultrabærbare og next-generation tablet-pc'er," tilføjer han.

I en anden rapport siger Gartner, at det globale salg af mobile enheder med touchscreen vil komme op på over 362,7 millioner enheder i år, hvilket er en forøgelse på 96,8 procent i forhold til 2009.

Semiconductor Industry Association (SIA) sparkede ugen i gang med en rapport om, at det globale salg af halvledere i januar lå på 123,2 milliarder kroner, hvilket er 0,3 procent højere end i december. Det synes måske ikke af så meget, men der er typisk et fald at spore i chip-salget efter årets juleindkøb.

Halvledere knap 50 procent op

Derudover er salget af halvledere i januar steget med 47,2 procent i forhold til samme måned i 2009, hvilket var midt i den værste periode af recessionen, hvor salget ifølge SIA lå på 83,8 milliarder kroner.

"Det verdensomspændende salg af halvledere er i januar steget væsentligt sammenlignet med for et år siden, hvilket afspejler det forbedrede forretningsmiljø for branchen," siger formand for SIA, George Scalise, i den månedlige halvlederrapport.

"For øjeblikket ser vi styrke i en række vilkår for efterspørgslen på halvledere heriblandt inden for pc'er, mobiltelefoner, biler og industrielle produkter.

Hvis denne tendens fortsætter, er der sandsynlighed for en vækst i 2010, der vil ligge over vores prognose fra november på 1.326 milliarder kroner, men vedligeholdelsen af disse tendenser vil være afhængig af den globale økonomis forsatte bedring drevet af forbrugernes indkøb," siger George Scalise.

Beskæftigelses-rapport påvirker aktiemarkedet

Selvom it-giganter som Intel, IBM, Microsoft, Google og Apple har offentliggjort et øget salg i deres sidste kvartal, har den fortsatte tvivl om hastigheden for den økonomiske bedring lagt et loft over leverandørernes aktieværdier. I dette klima kan rapporterne fra SIA og Gartner kun virke opmuntrende på it-investorerne.

Rapporten fra SIA, der altså kom om morgenen mandag 1. marts, er eksempelvis blevet rost for at have sat gang i en stigning af aktieværdien for chip-leverandørerne. Da markederne lukkede den mandag, var Intels aktier steget 2,03 kroner til 114,30 kroner, mens Advanced Micro Devices' aktier var steget 1,64 kroner til 44,96 kroner og Texas Instruments aktier var steget 1,37 kroner til 134,87 kroner.

Chip-, hardware- og hukommelsesproducenternes skæbner er tæt forbundne, som også Gartner og SIA bemærker, og de positive toner fra analytikerne kom adskillige leverandører til gode.

UBS opgraderede tirsdag Dells aktier fra "neutral" til "køb", satte et kursmål på 87,61 kroner per aktie og sagde, at virksomhedens aktier ser attraktive ud på de nuværende niveauer. Firmaet sagde derudover, at marginerne sandsynligvis har nået bunden og bør begynde at stige. Dells aktier sluttede tirsdag på 74,91 kroner efter en stigning på 0,60 kroner og blev i det område i ugens løb.

Hukommelsesproducenten SanDisk blev samme mandag opgraderet af Wedbush Morgan og tirsdag af UBS, som forventer, at væksten for håndholdte enheder vil øge SanDisks indtjening. SanDisk lukkede mandag 1. marts på 178,71 kroner efter en stigning på 19,06 kroner og lå på omkring de 175 kroner til og med torsdag.

Lidt malurt

Men der var ikke udelukkende positive nyheder fra it-markedet i sidste uge.

Netværksleverandøren Ciena rapporterede torsdag et tab på 291,97 millioner kroner for det regnskabskvartal, der sluttede 31. januar. I samme kvartal året før havde virksomheden til sammenligning et tab på 135,8 millioner kroner. Talsmænd for virksomheden henviser til forsinkelser i bruger-certificeringer til nye platforme.

Selvom dette ikke er usædvanligt, og selvom omsætningen for denne periode steg med 5,1 procent til 963,44 millioner kroner, er investorerne tilsyneladende blevet skræmt af en middelmådig prognose for det indeværende kvartal. Ciena vurderer, at omsætningen i andet kvartal vil ligge mellem 1,01 og 1,07 milliarder kroner.

Analytikere adspurgt af Thomson Reuters vurderer en omsætning på omkring 1,06 milliarder kroner. Cienas aktier faldt 3,18 kroner og lukkede torsdag på 76,51 kroner.

Den amerikanske it-børs, Nasdaq, lukkede torsdag i kurs 2292 efter en stigning på 11,63 point.

Selvom it-virksomhederne i sidste uge har genvundet terræn, der blev tabt efter de sidste 18 måneders højdepunkt i januar, vil aktierne sandsynligvis befinde sig på en rutsjebane i noget tid endnu, hvis ikke de makroøkonomiske rapporter begynder at tendere jævnt opad.

Fredag forventedes it-aktierne eksempelvis at blive påvirket ligesom resten af markedet af en rapport fra USA's regering om beskæftigelsen i februar.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere