I kølvandet på en stribe sager om kommunale topfolks deltagelse i rockkoncert, fodboldkampe og golfturneringer på KMD's regning, kommer KL's formand med en opfordring om åbenhed.
"Jeg vil gerne understrege, at vi i KL naturligvis tager klar afstand fra enhver form for nepotisme eller andet ulovligt," fastslår Erik Fabrin, der også er borgmester i Rudersdal Kommune.
Samtidig siger han til landets kommuner:
"Jeg vil opfordre til, at man i kommunerne følger vores eksempel i Rudersdal, hvor vi kører en åben linje. Hvis en direktør eller borgmesteren inviteres til et større arrangement af en leverandør, så fremgår deltagelsen af kommunens hjemmeside," siger Erik Fabrin.
"Som kunde skal man være opmærksom på, hvad det er og under hvilke omstændigheder, man siger ja til at modtage - billetter, gaver eller lignende," siger Erik Fabrin.
Afviser at der skulle være udbudsfusk
I flere af sagerne har de pågældende kommuner ikke blot modtaget de, ifølge flere eksperter, ulovlige gaver, de mistænkes også for udbudsfusk.
Kommunerne har nemlig købt et KMD-system uden om udbud.
På dette område går KL's formand i forsvar. Erik Fabrin vil ikke kommentere de konkrete sager, intentionerne og forholdene, der kan ligge til grund for ikke at være gået i udbud.
"Men jeg vil gerne fremhæve, at uanset om det drejer sig om KMD eller andre leverandører til kommunerne, er det naturligvis vigtigt, at kommunen og leverandøren har et normalt kunde-leverandør-forhold," siger han.
Men grundlæggende mener han ikke, at det er dokumenteret, at der overhovedet skulle være foregået it-udbudsfusk i kommunerne.
"Jeg har ikke set den dokumentation," har han tidligere sagt til Computerworld.
Mistanke om udbudsfusk i millliardklassen
Flere eksperter har peget på, at udbudsreglerne er blevet overtrådt i op imod hver tredje kommune.
Desuden har Tønder Kommune fået en kendelse imod sig i Klagenævn for Udbud, der siger, at den burde være gået i udbud.
Samtidig har flere kommuner nu selv erkendt, at de har begået fejl ved at springe over udbud og vælge KMD's system.
Eksperter anslår, at det samlede beløb der er blevet unddraget udbud, ligger i milliardklassen.
Samtidig peger analysehuset IDC på, at op imod 200 millioner kroner er gået tabt, fordi der ikke har været konkurrence på ordrene.
I en af sagerne har Hillerød Kommune undladt at sende to ordrer i udbud - den ene kontrakt løb over syv år med KMD og havde en værdi af 48,7 millioner kroner.
Byrådet i Hillerød vedtog i øvrigt beslutningen for lukkede døre.
Siden har Computerworld afsløret, hvordan et hav af dokumenter, der ellers skulle dokumentere baggrunden for beslutningerne om at vælge KMD udenom udbud, er pist væk.
I Aabenraa Kommune modtog man et råd fra KMD om ikke at gå i udbud. Det fulgte kommunen, fordi den ville have sikker drift, men i stedet løb man ind i it-kaos og ekstra udgifter på seks millioner kroner.
Hele sagskomplekset undersøges nu af Konkurrencemyndighederne.