Artikel top billede

Leder: Religionskrige slutter aldrig

Computerworld mener: Beslutningen om - igen - at sende bolden om de åbne standarder over til eksperterne kan vise sig at være en lykkelig udgang på den langstrakte sag.

Med aftalen om at gøre 2008-ekspertudvalget permanent har politikerne på Christiansborg formelt lukket tæt på fire års diskussion om åbne standarder.

I realiteten har de sendt B103 tilbage til det polititiske udgangspunkt, nemlig at sikre anvendelsen af åbne standarder i den offentlige sektors it-løsninger.

Til gengæld har de ikke stoppet den aktuelle religionskrigs-lignende debat om dokumentformaterne OOXML og ODF.

En lykkelig udgang

Beslutningen om at sende bolden over til eksperterne kan godt være en lykkelig udgang på det politiske ønske om åbne standarder.

Metoden kan sagtens vise sig at være operationel.

Men aftalen vil ikke stoppe verserende eller kommende it-religionskrige om, hvilke standarder, der nu er bedst.

Og skal heller ikke gøre det.

Der er nemlig ikke nødvendigvis noget galt med netop denne type religionskrige - så længe de udkæmpes på ord med afsæt i argumenter og viden.

Tværtimod er det engagement af den type, der skal være med til at demokratisere teknologien.

Men argumenterne kan kun holde debatkrigen i gang et stykke tid.

Når argumenter ikke fører til en afgørelse, så bliver debatten stadig mere skinger og unuanceret, og så bliver det endnu mere besværligt at træffe en beslutning på baggrund af argumenterne.

Hvorfor skulle det tage så lang tid?

Politikerne har med videnskabsminister Helge Sander (V) i spidsen simpelthen brugt for lang tid på at træffe denne beslutning:

"Ekspertudvalget om åbne standarder, nedsat i efteråret 2008, vil efter inddragelse af den fællesoffentlige OIO-komite, indstille til videnskabsministeren, hvornår - og med hvilke standarder - listen opdateres."

Den metode kan sagtens vise sig at blive en succes.

Unik OIO-komite skal i arbejdstøjet

Især hvis den nuværende gruppe af fagligt tunge og højt ansete eksperter vil hjælpe Danmark og bære stafetten videre ved at skabe et formelt samarbejde med den i et globalt perspektiv helt unikke OIO-komite og ministeren.

Det kan blive et godt forum for løbende vurdering af og beslutning om anvendelsen af åbne standarder til gavn for it-anvendelsen i det danske samfund.

For det arbejde slutter jo ikke, selvom den nye metode bruges til at vælge mellem eller omfavne både ODF og OOXML som åbne standarder for udveksling af tekstbehandling mellem offentlige myndigheder.

Behov for nye diskussioner

Der vil på sigt skulle tages nye standard-diskussioner på de syv områder, hvor der ifølge det oprindelige beslutningsforslag i Folketinget skal anvendes åbne standarder.

Politikerne skal skabe rammen og sørge for, at der fortsat er politisk flertal bag ønsket om at anvende åbne standarder, hvad enten argumentet er et mere dynamisk og konkurrencepræget it-marked eller et ønske om at demokratisere teknologiudvikling.

I januar 2006 blev der holdt en høring om åbne standarder på Christiansborg.

Beslutninger over til beslutningstagerne

En af talerne var amerikaneren Jeff Kaplan, der dengang repræsenterede gruppen Open ePolicy Group og præsenterede rapporten Open ICT Ecosystems, med et tankegods der rigtig meget ligner de krav til åbne standarder, som listes i den seneste politiske aftale og indgår i den offentlige sektors vurdering af åbne standarder.

"Hele formålet med at snakke om åbne it-miljøer er at flytte beslutningen om, at vi vil have det på den måde fra it-cheferne til beslutningstagerne - hvad enten de er politikere eller erhvervsledere". Sådan sagde Jeff Kaplan i 2006.

Han har helt ret.

Men politikerne skal sætte rammen ikke vælge standarden.

Det store spørgsmål er, hvorfor det først nu er lykkes at træffe den beslutning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering