Prøv at tast 'christianity is' ind på Googles amerikanske søgemaskine. En drop-down menu med masse søgeforslag, der har negative associationer, burde nu dukke op.
Prøv at gøre det samme for 'islam is'. Nu dukker der ingen forslag op.
At der ikke fremkommer søgeforslag med negative associationer for islam, har i den grad bragt sindene i kog hos internetbrugere rundt omkring i verden. For der er søgeforslag til stort set alle andre religioner end netop islam.
På flere debatsider, herunder danske Uriasposten og den amerikanske side TheNextWeb, er internetbrugere rasende over, hvad de mener, er et forsøg på censur fra Googles side.
"Googles ledelse gider ikke at blive halshugget eller bombet. De tager den sikre vej," skriver DesScorp på TheNextWeb.
Bill Gates bliver ristet modsat Page og Brin
Forsøg på disse søgninger er foretaget på den amerikanske udgave af Google, og det er generelt mærkeligt at se, hvilke søgninger som søgemaskinen giver forslag til, og hvilke søgninger som Google ikke giver forslag til.
Herunder kan man fornøje sig med at indtaste 'Bill Gates is' ind i Google og finde en lang række mere eller mindre underlødige forslag til, hvad Bill Gates er og ikke er.
Taster man 'Larry Page is' eller 'Sergey Brin is' ind på søgemaskinen, er der ingen forslag at finde.
"Google Suggestions er baseret på, hvad folk har søgt på Google. Hvis du er logget ind på Google, eller har tilladt, at de sætter en cookie, kan nogle af forslagene være baseret på dine egne søgninger. Alternativt bygger de alene på søgninger som andre har lavet," siger Mikkel deMib Svendsen, kreativ direktør i søgemaskineoptimeringsfirmaet deMib.
Bing giver søgeforslag
På Microsofts søgemaskine, Bing, er der ikke den samme mærkelige tomhed, når man søger på 'islam is'. Bing giver en række forslag til, hvad islam er og ikke er.
Bing giver også forslag til, hvad Bill Gates er og ikke er.
På searchengineland rapporterer man, at Google forklarer deres mangel på søgeforslag over 'islam is' med en såkaldt softwarefejl, og at Google arbejder hårdt på at fikse fejlen så hurtigt som muligt.
"Problemet er, hvis dette sker helt ufiltreret, fører det uundgåeligt til forslag, som ingen kan være tjent med, herunder forslag til ulovligheder, racisme, had, vold og andre modbydeligheder. Derfor foretager Google en vis filtrering. Den er dog langt fra perfekt. Og derfor kan du på rundt omkring finde masser af eksempler på meget uheldige forslag," fortæller Mikkel deMib Svendsen.
Søgeforslag i Google kan herunder være med til at omgå juridisk bindende navneforbud, herunder får man ganske interessante resultater, hvis man indtaster navnet på en vis jetset-kvinde, der tidligere har været omtalt i forbindelse med kokainbesiddelse.
Rasende internetbrugere
Flere internetdebattører på den danske blog, Uriasposten, er også rasende.
"Godt eksempel på hvordan internettet meget simpelt kan manipuleres og styres af de store søgemaskiner, af netudbyderne, af staters love m.v. […]. Det der i virkeligheden er brug for er en international traktat om informationsfrihed. Censur og kontrol skal forbydes. Yderst få politikere forstår dette. Se blot SF's krav om forbud mod søgning på bombeopskrifter, som blev bakket op af flere partier […]," skriver 'Casper|Borgerlig Bums'.
Der er dog nogle debattører, der maner til besindighed og som peger på, at Google rent faktisk giver 'negative' søgeforslag for fraser som 'Google is' og 'muslim is'.
Nogle debattører på TheNextWeb har peget på, at det virker underligt, at Google ikke giver automatiske søgeforslag for 'islam is', når sætningen 'islam is violent' returnerer 5.1 millioner hits på Google. Til sammenligning giver sætningen 'christianity is bullshit' blot 94.500 hits på Google, men er dog med i de automatiske søgeforslag, som Google genererer, når man taster 'christianity is' ind i søgefeltet.
Søgeoptimeringseksperten Mikkel deMib Svendsen har i en senere læserkommentar bemærket, at antallet af søgninger på Google, og dermed søgeforslag fra Google Suggestions, ikke afhænger af antallet af hits, der er på søgemaskinens søgeresultater.
Ingen hemmelighed at Google censurer
Det er dog ingen hemmelighed, at Googles søgninger i en række lande er censureret. For eksempel viser søgninger på den Himmelske Freds Plads i Kina ikke samme billeder af en ung mand foran en tank, men derimod fredelige turistbilleder af den Himmelske Freds Plads.
I Frankrig og Tyskland filtrerer man neo-nazistiske grupper ud af søgeresultaterne, mens Google i USA har censureret kritiske hjemmesider af Scientology.
Google har selv tidligere været blokeret af den kinesiske netcensur, men indgik i 2005 en aftale med den kinesiske regering, som sikrede afspærringen af Google med visse begrænsninger.
En lang række menneskerettighedsorganisationer har siden hen kritiseret søgegiganten for dette såkaldte knæfald over for det autoritære kinesiske styre, herunder journalistforeningen, Reporters without Borders.