Sådan foregår den danske silicium-produktion:

Læs også: Dansk silicium i verdensklasse

På Topsils fabrik i Frederikssund bliver der produceret silicium efter float zone metoden. Det betyder, at råmaterialet, der leveres i lange stænger, bliver smeltet om i et lukket kammer ved hjælp af en elektromagnetisk spole. Således bliver alle atomer helt ensartede.

Sagt på kemisprog, så bliver råmaterialet omdannet fra at være polysilicium til at være monosilicium.

De rå siliciumstænger bliver først slebet helt glatte for at fjerne alle ujævnheder, og bliver siden vasket i forskellige syrebade, for at fjerne støv og urenheder.

Den mindste urenhed kan betyde, at den færdige siliciumstang bliver misdannet.

Her ses en af de rå stænger af polysilicium, før den er blevet slebet. Foto: Kenneth Hansen

Produktion af silicium kræver et helt rent produktionsmiljø. Hårnet og kitler er et krav. Foto: Kenneth Hansen

Den rene polysilicium bliver placeret i et kammer, hvor en elektromagnetisk spole smelter siliciumstangen, der drypper ned på en podekrystal og danner en ny stang, hvor alle atomer er helt ens - såkaldt monosilicium.

Omsmeltningen af polysiliciumen bliver fulgt nøje af en medarbejder. Det er vigtigt, at den færdige siliciumstang bliver helt jævn, derfor kræver det stor koncentration at følge med i processen. Foto: Kenneth Hansen

Sådan ser siliciumstangen ud, efter den er blevet omsmeltet. Dette skulle efter sigende være et særligt fint eksemplar. Foto: Kenneth Hansen.

Monosilicium-stangen skæres ud i mindre stykker, der sendes ud af landet for at blive bestrålet i en atomreaktor. I atomreaktoren bliver stykkerne bombarderet med neutroner, der omdanner en del af siliciumatomerne til fosforatomer. Det er den sammensætning af silicium og fosfor, der giver materialet dets gode strømledende egenskaber.

Det ligner næsten noget fra våbenindustrien, men den torpedolignende stang består af omsmeltet silicium. Her bliver den skåret i mindre stykker, inden den bliver sendt ud af landet for at blive bestrålet i en atomreaktor. Foto: Kenneth Hansen

Efter siliciumstængerne er blevet bestrålet, bliver de sendt til en skive-fabrik i østen. Her skæres stængerne ud til helt tynde skiver. Og så er de ellers klar til at blive solgt til halvlederindustrien.

Sådan ser slutproduktet ud. Foto: Kenneth Hansen

Læs også: Dansk silicium i verdensklasse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere