Artikel top billede

Politiet får katastrofe-knap til mobilnettet

Fra nytår kan politiet blokere opkald fra samtlige mobiltelefoner, som ikke er opført på en særlig liste. Muligheden skal sikre vigtig kommunikation via mobiltelefoner i nødsituationer.

Det danske politi kan fra 1. januar 2010 trykke på en knap, som gør det umuligt at foretage opkald fra millioner af mobiltelefoner til andet end nødnummeret 112, medmindre telefonen er opført på en særlig liste.

Mens knappen samtidig blokerer telefonernes mulighed for at sende sms'er, er det dog stadig muligt at modtage opkald via mobilnettet.

Blokeringen er mulig på grund af den såkaldte prioriteringsordning, der som brancheaftale mellem teleselskaberne og IT- og Telestyrelsen sikrer, at udvalgte mobiltelefoner i særlige situationer har førsteret til mobilnettet i forhold til andre mobiltelefoner.

Skal sikre nødkommunikation

Meningen med prioriteringsordningen er at gøre det muligt for særlig vigtige myndigheder og virksomheder at sikre kommunikationen via mobiltelefoner i tilfælde af nød- eller krisesituationer, hvor erfaringen er, at mobilnettene bliver overbelastede.

Løsningen kan med et varsel på mindre end 30 minutter aktiveres af Rigspolitiet eller en politidirektør og betyder, at blokeringen af telefoner, som ikke er på den særlige liste, bliver sat ud af kraft i 90 minutter. Dog kan Rigspolitiet anmode om at få perioden forlænget udover dette tidsrum i helt ekstraordinære situationer.

Teknisk fungerer løsningen ved, at teleselskaberne hvidlister en række sim-kort, som i telenettene prioriteres højere end sim-kort, som ikke er på den særlige liste.

Prioriteringsordningen kan ifølge Computerworlds oplysninger sættes i værk, så den dækker enten hele landet eller bestemte geografiske områder.

Imidlertid vil der på grund af teleoperatørernes forskellige opbygning af infrastrukturen i nettene være store forskelle på muligheden for at afgrænse et geografisk område.

Ikke åbent for enhver

Præcis hvilke telefoner, der skal være på den særlige liste over apparater, som fungerer, når politiet trykker på katastrofeknappen, er ukendt.

Men udgangspunktet er ifølge IT- og Telestyrelsen "beredskabsaktører, som anvender mobiltelefoni som led i løsningen af samfundsvigtige opgaver, som skal kunne løses også under ekstraordinære forhold som for eksempel større ulykker eller katastrofer i samfundet".

Hos IT- og Telestyrelsens beredskabskontor fortæller områdeleder Karin Kubista, at styrelsen ikke forestiller sig en meget snæver kreds, som kun består af eksempelvis politi og beredskabsvæsen.

"Men også virksomheder, der er vigtige for samfundet, som teleselskaber, elselskaber og andre, som har en vigtig samfundsopgave at løse," siger hun.

Hun fortæller, at det endnu er usikkert, hvor mange telefoner der er plads til på listen. Dels afhænger det af myndighedernes interesse for prioriteringsordningen, dels om myndigheder og virksomheder selv vurderer, at deres brug af mobiltelefoni er samfundskritisk, forklarer hun.

Samtidig forklarer hun, at overvejelserne omkring, hvilke samfundsvigtige aktører som skulle have adgang til H1N1-vaccine, kan bruges som et fingerpeg til, hvem der vil kunne omfattes på den særlige liste.

Hun vil nødigt ud med et tal, men hun skønner, at der ikke vil komme mere end 50.000 numre på listen.

Ifølge områdelederen bestemmer såkaldte sektoransvarlige inden for de enkelte brancher selv hvilke firmaer, som er kritiske for samfundet, og dermed hvem der skal på den særlige liste.

"Men vi har været meget påpasselige med at rådgive dem om, at dette her ikke er noget, som skal være åbent for enhver," siger Karin Kubista.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere