Artikel top billede

Skyhøj it-sikkerhed ved COP15

Det store klimaarrangement betyder, at it-sikkerhedsfolkene har et øje på hver finger. Der er indgået aftaler om sikkerhedsprocedurer ved angreb. Og vi holder vagt, lyder det hele vejen rundt.

I forbindelse med klimakonferencen i København, hæver it-sikkerhedsfolkene i Danmark trusselsniveauet markant på grund af frygten for, at konference vil tiltrække sig opmærksomhed fra it-kriminelle eller aktivister, som vil forsøge angreb via teknologien.

"Det er helt naturligt, og det bør være en rygmarvsreaktion," lyder det fra tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Hans Jørgen Bonnichsen.

"Ved et så stort arrangement som dette, indgår it-sikkerheden naturligvis også som et helt naturligt område," siger han.

"Der er masser af teknologi implementeret i Bella Center, og det kræver naturligvis opmærksomhed. Den frie kommunikation skal være der, uden at blive kompromitteret. Der har allerede været eksempler på, at der er blevet opsnappet informationer fra forskere, der er med i klimadebatten, og det skal vi naturligvis undgå i København."

"Sikkerheden har været forberedt i to år, hvilket er ensbetydende med, at der tages højde for alle tænkelige trusler," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han vil dog ikke komme ind på de nærmere detaljer.

"Hvad man foretager sig helt specifikt og konkret i øjeblikket, vil være en sikkerhedsbrist at fortælle om," lyder det fra den tidligere PET-chef.

Arbejde på højtryk bag kulisserne

Hos DK-CERT er meldingen ligeledes, at der er mere at se til i forbindelse med COP15.

"Beredskabet er forhøjet. Der er eksempler fra udlandet, blandt andet en mail-server på et universitet, der er blevet hacket, fordi nogle ville have fingrene i en mail-dialog, som har haft med klimakonferencen at gøre," siger Shehzad Ahmad, der er chef for DK-CERT.

"Der er en interesse i at få fat i informationer i forbindelse med klimatopmødet," siger han.

Bag kulisserne har sikkerhedsfolkene da også arbejdet på højtryk.

"Der er flere, der har snakket sammen for at være forberedt på, at der kan ske noget. Vi har en plan for hvordan, vi skal kommunikere. Vi har et ordentligt beredskab," lyder det fra DK-CERT-chefen.

"Vi er på high alert, kan man sige."

Shehzad Ahmad har heller ikke lyst til at uddybe, hvem eller hvad, der bliver talt om bag kulisserne.

"Det kan jeg ikke fortælle," siger Shehzad Ahmad.

Ekstra kommunikations-udstyr

Han kan dog berette, at han er forsynet med ekstra kommunikationsudstyr, blandt andet i form af en satellit-telefon, der kan bruges i tilfælde af en sikkerhedsbrand.

Et kvalificeret gæt på en række af samarbejdspartnerne i sikkerhedsberedskabet kunne være PET, Forsvaret, IT- og Telestyrelsen, ISP'erne og lignende aktører.

Erfaring fra store begivenheder

Hos sikkerhedsfirmaet CSIS har man løftet det lokale trusselsniveau til medium.

"Vi kan ikke udelukke mere målrettede angreb som følge af konferencen, og den internationale opmærksomhed, der er rettet mod Danmark," lyder forklaringen på den beslutning.

Erfaringerne viser da også, at store begivenheder ofte bliver udnyttet til aktioner via nettet.

"Hver gang, der er større begivenheder, eksempelvis det amerikanske valg sidste år, kommer der angreb. Og det er min helt klare fornemmelse, at det også vil ske i forbindelse med COP15," vurderer Ken Willen, som er sikkerhedsekspert i Symantec.

"Der vil med stor sandsynlighed også ske en forøgelse af generelle phishing- og spam-angreb, eller angreb mod hjemmesider, hvor der placeres ondsindet kode. Et eksempel på det var i forbindelse med den amerikanske Super Bowl, hvor der blev placeret kode på en af finaledeltagernes webside, fortæller Ken Willen,"

COP15 startede den 7. december og løber frem til den 18. december.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering