Artikel top billede

Politikere raser over notat om åbne standarder

Et notat sendt til KL med overskriften: "En fælles forståelse mellem Videnskabsministeren og it-ordførerne" vækker harme få dage før skæbnemøde. Læs notatet her.

Et notat afsendt fra IT- og Telestyrelsen til Kommunernes Landsforening (KL) i forbindelse med en høring om åbne standarder vækker vrede blandt it-ordførerne.

Notatet, som Computerworld har fået aktindsigt i, giver med overskriften "Fælles forståelse mellem Videnskabsministeren og it-ordførerne" indtryk af, at der er opnået en form for enighed, mener flere ordførere.

Men det er der bestemt ikke, fastslår de.

"Jeg er stærkt utilfreds med, at ministeren har sendt notatet til KL, der får indtryk af, at it-ordførerne og ministeren har en fælles forståelse," siger SF's it-ordfører, Hanne Agersnap, til Computerworld.

Kan ikke tilslutte sig konklusionerne

Hun understreger, at hun først har set notatet omkring den 3. november - og ikke den 26. oktober, hvor det er sendt til KL.

Og under alle omstændigheder, så kan hun slet ikke tilslutte sig konklusionerne i notatet.

"Blandt andet gives der en blanko check til at godkende OOXML i ISO 29500 uden at specificere, at det skal være 'strict' versionen, og at den skal være moden på den måde, at den er implementeret af flere forskellige leverandører," siger Hanne Agersnap.

Dertil ønsker hun, at det er en betingelse, at der er fuld interoperabilitet mellem standarderne, for ellers vil det give dobbelt arbejde.

På opfordring - ikke selvstændigt vurderet

Desuden sætter Hanne Agersnap spørgsmål ved formuleringen i papiret, hvor der står, at ekspertudvalget har anerkendt OOXML (ECMA) som åben.

Hun mener, ekspertudvalget medtog ECMA-versionen, fordi politikerne bad om det - ikke fordi de selvstændigt har vurderet den åben.

Hanne Agersnap vil nu konfrontere ministeren med fremgangsmåden ved det kommende skæbnemøde på onsdag om åbne standarder.

Ministeren er arrogant

It-ordfører Per Clausen fra Enhedslisten forklarer, at han heller ikke havde set notatet, da KL fik det.

"Så vidt jeg har fået oplyst, er der også en række andre ordførere, som heller ikke havde set dette papir, da KL fik det," siger han.

"På den baggrund finder jeg det utroligt arrogant, at ministeren sender et sådant papir til KL og lader som om, det er et endeligt papir."

I lommen på Microsoft?

"Sagen lugter langt væk af, at Helge Sander er i lommen på Microsoft og at Socialdemokraterne udsættes for et massivt pres fra Microsofts side. Her forsøger ministeren tilsyneladende at bruge KL, som altid har været afvisende overfor, at der skulle stilles præcise krav om åbne standarder," siger Per Clausen.

Hos De Radikale konstaterer it-ordfører Morten Østergaard tørt, at der ikke foreligger nogen fælles forståelse. Nøjagtig samme meldning lyder fra Dansk Folkepartis it-ordfører Mikkel Dencker.

Hov: Vi glemte en mail
Da Computerworld vil dobbelttjekkede afsendelsestidspunktet til KL hos konstitureret kontorchef Cecile Christensen fra IT- og Telestyrelsen, gør hun pludselig opmærksomhed på, at Computerworld i sin aktindsigt desværre ikke har fået alle dokumenter tilsendt.

"Det skal jeg beklage," siger hun.

Hun forklarer, at styrelsen allerede den 26. oktober sendte en opfølgende mail til KL med høringsbrevet, der havde følgende tekst:

"Jeg skal for en god ordens skyld præcisere, at det vedlagte dokument om "fælles forståelse", som beskrevet i høringsbrevet, er et UDKAST. Så tag dig ikke af, at dokumentet er navngivet som "endelig"," forklarer IT- og Telestyrelsen i en mail KL, efter styrelsen havde sendt "endelig"-notatet.

Men det ændrer ikke sagens kerne for SF's Hanne Agersnap.

Hun mener, at det er "utilstedeligt" at sende et notat om "fælles forståelse", når det på ingen måde udtrykker en fælles forståelse, og når notatet måske kan påvirke høringssvaret.

Det er ikke muligt at få en kommentar fra videnskabsminister Helge Sander (V) til artiklen før tidligst onsdag morgen grundet udlandsbesøg, oplyser ministerens presseafdeling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere