Artikel top billede

Ophavsmand til IPv4-protokollen, der i dag bruges til at transportere datapakkerne rundt på nettet, har været i København. Computerworld mødte ham i DR-byen.

Vint Cerf: Jeg er ikke internettets fader

Vint Cerf, der er en af hovedarkitekterne bag internettet, har besøgt København. Læs her, hvordan net-legenden mener fremtidens internet ser ud - og hvorfor han ikke vil kaldes internettets fader.

Interview: Det første man bemærker ved den spinkle mand, der træder ind af døren i et af DR-byens nye og arkitekttunge lokaler, er påklædningen.

Der kan ikke sættes en eneste finger på den mørke habit, den knivskarpe skjorte, det kortklippede hår og velplejede skæg.

Hans holdning er rank, og stemmen dyb og behagelig. Den spreder en venlig stemning af tryghed, når han taler.

Det er internet-legenden og internet-evangelisten hos søgegiganten Google, Vinton Cerf, der taler.

Alle, der bruger internettet, burde jævnligt sende ham en venlig tanke og sige tak for IPv4. Han er nemlig ophavsmand til protokollen, der i dag bruges til at transportere datapakkerne rundt på nettet.

Først er det hyggelig småsnak om han pressede program i København. En dag, så er det videre til Århus, hvorfra rejsen igen fortsætter tilbage til Amerika.

Programmet er hårdt, selv om alderen ville give ham ret til folkepension i hvert fald inden for Danmarks grænser.

Men der er kun afsat samtaler på 30 minutter med journalister, så tiden er dyrebar. Det gælder om at komme i gang i en fart.

Mange beskriver dig som internettets fader ..

Han afbryder den første sætning i det første spørgsmål.

"Du må ikke kalde mig internettets fader," afbryder Vint Cerf.

"Det vil være en fornærmelse overfor mine venner, som har mindst lige så stor andel i udviklingen, som jeg har."

"Jeg har været en af fædrene, men min andel er kun noget i sammenhæng med det arbejde, der er udført af en række andre personer," siger han venligt.

Trods et hav af udmærkelser og æresbevisninger fra universiteter og regeringer verden over, er beskedenheden stadig intakt hos den velklædte mand.

Spørgsmålet rettes på opfordring.

Som en af fædrene til internettet, hvordan synes du så, at barnet har udviklet sig. Kan du lide, hvad du ser i dag?

"Det er en pose blandede bolsjer," siger han.

"I nettets barndom bestod brugerne af en meget homogen gruppe nørder med en meget høj etik for, hvordan man skulle bruge nettet. I dag er der 1,8 milliarder brugere, og det har betydet, at der er meget forskellige opfattelser af, hvordan nettet skal bruges. Der er både god og dårlig opførsel."

"Den gode del handler om folks overraskende store lyst til at deltage i informationsdeling. Langt de fleste gør det uden nogen forventning om at blive betalt eller på anden måde modtage kompensation. De gør det udelukkende, fordi de kan lide ideen om at dele med andre," siger han.

"Der er naturligvis også nogle, der har bygget forretningen op omkring nettet, men rammerne er så vide, at der sagtens er plads til begge dele."

"Den mindre behagelige del handler om dem, der vil udnytte nettet til egen fordel. Spam, svindel, misinformation, malware eller angreb via nettet. Det er barnets skuffende opførsel," siger Vint Cerf.

"Det er ikke muligt at ignorere den dårlige opførsel. Vi er tvunget til at forholde os til den og tage vores forholdsregler."

"Det vil langt hen ad vejen kræve internationale alliancer, fordi nettet fungerer på tværs af alle grænser. Vi må ikke gå i panik og skabe uholdbare løsninger, vi skal holde hovedet koldt."

"Vi bliver nødt til at sættes os sammen og analysere os frem til, hvordan vi kan opretholde sikkerheden og være forberedt på ubehagelighederne," siger han.

Lige adgang for alle

Du har gjort net-neutralitet til en af dine mærkesager, og du gav udtryk for meget stor begejstring, da den amerikanske udgave af den danske IT- og Telestyrelse, Federal Communications Commision (FCC), for kort tid siden bekendtgjorde et lovforslag, der skal sikre alle fri adgang til nettet. Hvorfor er det så vigtig for dig?

"Det var meget glædeligt, at se af FCC fremlagde nogle forslag til regler for et neutralt net. Forslagets tekst blev endda frigivet, så alle kunne læse den, og det er ikke hverdagskost i Amerika."

Vint Cerf ser afgørelsen som et stort skridt fremad og anbefaler FCC's krav om en åben debat om spørgsmålet.

Internet-guruen vakler nemlig ikke, når det handler om internettets status. Der skal være 100 procent net-neutralitet.

"Internettets evne til at gøre informationer tilgængelig for brugerne og til at give virksomhederne mulighed for at prøve nye ideer, fungerer kun, hvis nettet er helt frit og tilgængeligt uden nogen form for restriktioner," siger han.

Fremtiden er smart på en grøn måde

Fraværet af restriktioner er ligeledes de bærende tema i Vint Cerfs vurdering af fremtidens internet, der vil blive båret frem af tidens store trend i it-afdelingerne, den grønne it-bølge.

"Fremtidens net bliver mobilt og indbygget i vores daglige færden i eksempelvis hjemmet. Kloge køleskabe, bygninger, der genkender vores tilstedeværelse eller vinen i vinkælderen, der kan fortælle om temperaturen er korrekt, vil kommer til at tale med mobile enheder, og en af drivkræfterne i det bliver den grønne it-bølge."

"Der vil blive langt flere enheder i netværket, der vil kunne interagere med analyse-, kontrol- og målesystemer. De vil blive en del af det fundament, der skal håndtere strømforbruget og derved holde forbruget nede. En af fordelene bliver, at man langt bedre kan holde trit med, hvor meget strøm, der skal produceres og forbruges, og derved slipper man af med spildproduktion og -forbrug," siger Vint Cerf

"Der er masser af interessante applikationer på vej, der kan håndtere boligen eller kontorets strømforbrug og samtidig gør dagligdagen mere smart. Et praktisk eksempel kunne være, at du kan slukke lyset i hjemmet fra mobilen, hvis du glemte det, før du gik hjemmefra."

"Sådanne applikationer vil blive standardudrustning for alle, netop fordi de kan spare miljøet. I USA er der en kraftig bevægelse mod disse grønnere løsninger. Det accelererer i et meget højt tempo," fortæller han.

Skyerne skal snakke

En langt højere dataudveksling via nettet vil ligeledes være et af de fænomener, som vil præge udviklingen af fremtidens internet. Der er dog nogle barrierer, som skal overvindes først, og de ligger i de høje luftlag.

"Udveksling af informationer mellem skyer af data bliver en stor udfordring i de kommende år," siger Vint Cerf.

"Det er et stort problem, at vi mangler standarder, der kan håndtere udvekslingen af data mellem forskellige skyer. Sådanne standarder vil være påkrævet, hvis vi ønsker at fortsætte udviklingen i retning af, at alle applikationer skal afvikles via nettet," siger han.

"På et eller andet tidspunkt vil du have muligheden for at hive dine informationer ud af en sky og flytte dem til en anden sky, uden at det ødelægger informationerne. Det kan man ikke i dag."

"Det vil også opstå et behov for, at flere skyer skal kunne arbejde sammen eller at man kan afvikle applikationer i flere forskellige skyer samtidig, det kan man heller ikke i dag," siger Vint Cerf.

"Det er således to fokusområder, der skal arbejdes med. Der skal findes en løsning på, hvordan man kan overføre data mellem skyer på en sikker måde, og der skal findes veje til, at skyer kan arbejde sammen på kryds og tværs."

"Arbejdet med at løse problemerne er i gang, men et af fremtidens store spørgsmål bliver stadig, hvordan det skal fungere i praksis."

"Der er masser af plads til ph.d.-afhandlinger inden for lige præcis det område," griner han.

En halv time i selskab med en af nettets pionerer er gået. To pr-folk tripper for at få afviklet sessionen. En venlig Google-medarbejder gelejder os ud af det lille lokale og ned til receptionen i DR-byen.

Vint Cerfs arbejdsdag fortsætter frem til klokken 24, fortæller hun.

Læs også:
Vint Cerf: Nettets fremtid handler om 'ting'

For Vint Cerf er 'tingenes internet' den næste store motor i nettets udvikling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere