Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Finansministeriet vælger standard - ODF eller OOXML?

Finansministeriets digitaliseringschef er klar med en anbefaling af format til åben standard i det offentlige Danmark. Blev det ODF eller OOXML? Se svaret her.

I et brev til IT- og Telestyrelsen dateret den 3. november peger Finansministeriets digitaliseringschef Lars Frelle-Petersen på, at ministeriets anbefaler indførelsen af både ODF- og OOXML-standarden i det offentlige Danmark.

"(Det er, red.) grundet usikkerheden omkring den tekniske interoperabilitet mellem dokumentformaterne ODF samt den uklare markedssituation på området for dokumentformater, på nuværende tidspunkt ikke muligt at vælge en enkelt dokumentstandard," skriver Lars Frelle-Petersen i brevet.

I det anbefaler han IT- og Telestyrelsen at arbejde videre med begge dokumentstandarder i det offentlige regi.

Han peger samtidig på, at det er Finansministeriets umiddelbare vurdering, at det kan have store økonomiske og administrative omkostninger at indføre krav om understøttelse af den såkaldte OOXML:STRICT, der skal sikre fuld kompatibilitet med Microsoft Office.

På grund af alle de tekniske genvordigheder anbefaler Lars Frelle-Petersen, at Danmark bør følge den internationale markedsudvikling og arbejdet i standardiseringsorganisationen ISO, før vi som nation vælger én dokumentstandard i den offentlige sektor.

Spredt modtagelse af anbefalingen

Microsoft, der har stor interesse i OOXML på grund af kompatibiliteten med selskabets Office-produkter, modtager udmeldingen fra digitaliseringschefen i Finansministeriet med tommelfingeren i vejret.

Hos den anden kommercielle spiller, Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark (OSL), der forsøger at få nedbrudt Microsofts de facto-monopol på kontorpakkeområdet, bliver anbefalingen modtaget med opgivende suk.

"Anbefalingen hænger ikke sammen overhovedet. Et samlet Folketing er enigt om, at vi kun kan have to standarder, hvis de kan kommunikere med hinanden. Det fremgår af alle konklusionspapirer og vedtagelser i forbindelse med it-ordførernes debatter," siger OSL-formand Morten Kjærsgaard med henvisning til, at der har været en del interoperabilitetsproblemer mellem ODF og OOXML.

Overfladiske undersøgelser

Morten Kjærsgaard forstår heller ikke, at Finansministeriet kontant afviser indførelsen af OOXML: STRICT.

"For hvem er det, der rammes af "store økonomiske konsekvenser", hvis man anbefaler det eneste åbne og fremadrettede OOXML-format, nemlig Strict? Ja, det er Microsoft, for de vil miste deres monopolposition, indtil de kan levere Strict," tordner Morten Kjærsgaard.

OSL-formanden hæfter sig i øvrigt ved, at Finansministeriet kun har en umiddelbar vurdering af situationen.

"Det sætter en tyk streg under det basale problem i denne debat. Ingen, heller ikke Finansministeriet, foretager andet end overfladiske vurderinger og betragtninger," forklarer Morten Kjærsgaard, som ikke har meget til overs for Finansministeriets anbefalinger.

"Hvis Danmark følger den internationale markedsudvikling, som Finansministeriet foreslår, vil vi komme i selskab med Holland, Belgien, Norge og en række nordamerikanske stater herunder New York, siger OSL-formanden med henvisning til de nævnte staters beslutning om ene-kørsel af ODF.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere