BREAKING:Region Syddanmark skal betale historisk stor bøde for grove overtrædelser af GDPR

Artikel top billede

HTML 5 tager form - se hvad du kan forvente

Udviklingen af HTML 5 skrider frem, men specifikationen står stadig over for visse udfordringer.

Computerworld News Service: I HTML 5 indgår video-funktioner og understøttelse af offline-applikationer samt Scalable Vector Graphics-specifikationen (SVG).

Arbejdet med den femte version af Hyper Text Markup Language vil efter planen gå ind i den såkaldte kandidat-anbefalings-fase sidst i 2010.

Den fase vil vare to år, før den endelige adoption vil finde sted, oplyser Philippe Le Hegaret, som er interaction domain leader hos World Wide Web Consortium (W3C), på et møde for W3C Technical Plenary/Advisory Committee.

Her kom talsmænd fra W3C også med nyt om udviklingen inden for mobile widgets samt adoptionen af IPv6.

"HTML 5 repræsenterer den næste generation af muligheder for at interagere og gøre mere med sine web-applikationer," fortæller Le Hegaret.

Stadig problemer med video

Udfordringerne inkluderer dog et manglende video-codec i HTML 5.

"Det underliggende problem er at finde et videoformat, som er royalty-frit," siger Le Hegaret. "Indtil videre har vi ikke været i stand til at finde et enkelt videoformat, der har kunnet tilfredsstille alle."

MPEG-4 og Ogg opfylder ikke kriteriet om at være royalty-frit, forklarer Le Hegaret. En plan B kunne være at få en udvikler til eksempelvis at definere sider til at fungere i browserne Safari eller Firefox og så levere to videoformater, siger han.

Multimedie-egenskaberne ved HTML 5 kan give udviklerne færre grunde til at benytte proprietære teknologier som Microsoft Silverlight eller Adobe Flash, erkender Le Hegaret. Men han fremhæver dog, at disse teknologier fortsat vil være teknisk mere avancerede end HTML 5.

Der bliver også arbejdet med tilgængelighed, hvor HTML 5 vil være knyttet til Web Accessibility Initiative Accessible Rich Internet Applications-programmet (WAI-ARIA) fra W3C for at gøre web-indhold mere tilgængeligt for handicappede.

Får et grafisk løft

Le Hegaret fremhæver også SVG, som udgør et sprog til beskrivelse af todimensional vektorgrafik og grafik-applikationer i XML. "Vi kommer til at se meget mere lækre webapplikationer med fremkomsten af SVG på nettet," siger han.

Men at Microsoft stadig ikke understøtter SVG i Internet Explorer, er fortsat "det store problem, som alle ignorerer," understreger Le Hegaret. Han fortæller dog, at Microsoft har været medformand for HTML-arbejdsgruppen og har adskillige medarbejdere med til W3C-mødet.

Selvom han bemærker, at Microsoft ikke har offentliggjort sine planer for Internet Explorer 9, så siger Le Hegaret, at man nok godt kan forvente gode nyheder fra virksomheden på SVG-fronten.

"De diskuterer endnu ikke offentligt, hvad deres planer er," siger han.

Berners-Lee: "Det er fantastisk"

Direktør for W3C, Tim Berners-Lee, roser arbejdet med HTML 5.

"Jeg synes, at specifikationen er fantastisk," siger han.

Men han tilføjer, at der stadig skal arbejdes på specifikationen, og at sikkerheden på nettet her er et nøglepunkt.

Inden for mobile widgets arbejdes der på at imødegå fragmentering i udviklingen af mobil-applikationer, siger David Rogers, som er direktør for eksterne relationer for OMTP (Open Mobile Terminal Platform). Widgets er små webapplikationer, der betragtes som ideelle for at sikre uafhængighed mellem forskelligt mobilt udstyr.

"Vi har et problem i mobil-branchen. Vi har et problem med fragmentering," påpeger Rogers.

Der bliver dog arbejdet på teknologier til at imødegå denne fragmentering såsom specifikationen W3C Widgets 1.0 og OMTP Bondi, bemærker han. Interesserede parter kan hjælpe med at definere, hvad en widget er, og finde fælles ståsteder ved at deltage i W3C, siger Rogers.

Rogers præsenterede blandt andet en mobiltelefon fra Vodafone, som er bygget af Samsung ud fra et udviklingsrammeværktøj baseret på widget-standarden fra W3C. Denne mobil kører Linux-mobilstyresystemet LiMo.

På vej mod IPv6

Leslie Daigle, som er internet-teknologichef for Internet Society, fortæller, at det vurderes, at den sidste allokering af IPv4-adresser til en internetudbyder vil ske i februar 2013.

"Skufferne er afgjort ved at være tomme. På den anden side er der rigeligt med IPv6-adresser," siger hun.

IPv6 blev defineret for et helt årti siden, men der har ikke været megen udrulning, siger hun. De større internetudbydere og indholdsleverandører er dog begyndt at inkludere IPv6 i deres aktuelle udrulninger.

"Det er nu ved at stå klart, at det trådløse bredbånd vil udgøre en stor del af IPv6-udrulningen," fortæller Daigle.

Det har skortet på IPv6-udrulningerne, på grund af en forestilling om at der ikke er nogen forretningsfordele ved det, siger hun.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere