Der er knaphed på de frekvenser, som blandt andet bruges til mobiltelefoni. Derfor administrerer staten frekvenserne og sender dem i udbud.
Sådan et udbud finder sted igen i første kvartal næste år. Denne gang sker det i frekvensbåndet 2,5 gigahertz, der er specielt velegnet til den såkaldte LTE-teknologi.
Teknologien giver mobiloperatørerne mulighed for at tilbyde mobilt bredbånd med markant højere hastigheder end dagens mobilnetværk.
IT- og Telestyrelsen behandler i øjeblikket de høringssvar, som forskellige parter har indsendt i forbindelse med auktionen. Et af svarene kommer fra brancheorganisationen ITEK under Dansk Industri, og mobiloperatørerne Telia, Telenor og TDC henviser alle til dette svar.
Vi blev malket
I svaret udtrykker ITEK bekymring for, at den kommende auktion bliver en pengemaskine.
"Vi er generelt bekymrede for auktioner, for vi har jo set tilbage i historien, at vores branche er blevet malket for penge, uden at pengene er gået tilbage til branchen," fortæller ITEK-chefkonsulent John Kristensen til Computerworld.
Han henviser til auktionen, der fandt sted i 2001. Dengang betalte teleselskaberne TDC, Telia, Orange og 3 næsten en milliard kroner hver for retten til at drive et 3G-mobilnet i Danmark.
"Men hvis det ikke kan være anderledes, så er en åben auktion bedre end en lukket, for der kan man trods alt se hinandens bud, og det gør jo, at buddene ikke eskalerer igennem loftet," fortsætter han.
Tidligere har også Dansk Metal, der repræsenterer medarbejdere i telebranchen, også argumenteret imod en auktion. Fagforeningen frygter, at øgede udgifter hos teleselskaberne vil koste arbejdspladser.
ITEK fraråder to runder
Den nuværende auktionsmodel, som IT- og Telestyrelsen lægger op til, finder sted i to runder. I den første auktionsrunde kan teleselskaberne byde på frekvenserne, der er i udbud, mens der efterfølgende kommer en supplerende runde for de frekvenser, der ikke skulle være solgt i første runde. En slags opsamlingsrunde.
Det er dog ikke optimalt med den anden runde, mener ITEK.
ITEK foreslår i sit høringssvar, at "den supplerende budrunde udgår af det samlede auktionsformat". Der henvises i høringssvaret blandt andet til, at den første runde er nok til at få frekvenserne fordelt.
John Kristensen fortæller desuden om auktionen, at han er glad for, at den er teknologineutral. Det står ikke anført i udbudsmaterialet, at det eksempelvis skal bruges til LTE-teknologien.
Samtidig lægger IT- og Telestyrelsen op til, at sagen om refarming af 900 og 1800 megahertz-båndet er afklaret inden. Det er John Kristensen også glad for. Den sag går kort ud på, at mobilselskabet 3 ikke har licens til 900 megahertz-frekvensbåndet, som tidligere ikke har været tilladt at bruge til mobilt bredbånd.
Men det er tilladt nu, og derfor er de operatører, der sidder på dette bånd, bedre stillede end 3, fordi frekvensen er særdeles velegnet til mobilt bredbånd.
Mobilselskabet 3 har indsendt sit eget høringssvar, og selskabet lægger vægt på, at netop 900 megahertz-båndet skal være afklaret inden en ny frekvensauktion.