Las Vegas, USA: Mens 7.000 Microsoft-partnere, kunder og ansatte sværmer rundt i ren begejstring over den kommende lancering af SharePoint 2010, er arbejdet med at udvikle og bygge den næste SharePoint-version allerede i gang.
Arbejdstitlen er SharePoint 15, ligesom den kommende SharePoint 2010 har haft arbejdstitlen SharePoint 14.
Med i arbejdet er Danske Bank, der på Microsofts foranledning har fået plads i Microsofts såkaldte 'advisory council', der består af særligt udvalgte selskaber, som kommer med råd, vejledning og ønsker til udformningen af nye systemer og programmer.
Hvordan verden bevæger sig
"Vi har som koncern en række unikke krav, og fremfor at begynde at udvikle selv vil vi hellere fortælle Microsoft, hvor vi mener, at verden bevæger sig hen og påvirke udviklings-arbejdet på den måde," siger Morten Damgaard, vice president for front end og Microsoft-tools i Danske Bank.
Han sidder i rådgivnings-panelet som Danske Banks SharePoint-mand, mens hans kollega, Thomas Rohde, sidder i rådgivnings-panelet som Office-mand.
Denne kombination er vigtig, da SharePoint og Office fungerer som tæt integrerede parallel-produkter, hvor SharePoint ligger på serveren og Office på desktoppen.
En meget væsentlig del af Danske Banks hjemmesider kører på SharePoint, og banken er for tiden inde i en konsoliderings-proces, hvor samtlige koncernens flere hundrede DNS-adresser føres over på SharePoint. Alle de store adresser er blevet ført over.
Langsigtet udvikling
Den næste version af det populære samarbejdsværktøj skal efter planen udkomme i 2015. Og siden SharePoint 2010 kun er på vej ud i beta inden den formelle lancering engang til næste år - formentlig 22. marts - er arbejdet med SharePoint 2015 i de allertidligste faser.
rådgivnings-panelet er allerede blevet trommet sammen i Redmond, USA, for et par uger siden. Senere følger seminarer, video-konferencer, besøg af Microsoft-folk i Danmark og en række andre opgaver i de mindst to år, som Danske Bank har forpligtet sig til at deltage i programmet.
Strategisk produkt
"SharePoint er et strategisk produkt for Danske Bank. Vi fortæller om vores visioner på området, om at vi skal kunne anvende SharePoint på en nem og agil måde. For eksempel er det efter vores mening vigtigt, at Microsoft holder fokus på, at mange europæiske selskaber har forretninger i mange forskellige lande, der har forskellige regler. Det var slet ikke tænkt ind i SharePoint 2003," siger Morten Damgaard.
Han peger desuden på, at SharePoint 2003 kørte efter en lukket sikkerhedsmodel.
Det betød, at Danske Bank ikke kunne gå på nettet, fordi banken under ingen omstændigheder ville tvinge sine kunder over på et system, der kræver sikkerheds-autentificering af Microsoft.
Dette design er nu blevet ændret til en åben sikkerhedsmodel.
Danske Bank har flere gange deltaget i et andet Microsoft-udviklings-program, nemlig det såkaldte 'technology adoption program', der består af selskaber, som forpligter sig til i forskellig udstrækning at teste implementering og professionel funktionalitet af endnu ikke færdige programmer.
Holder Microsoft til ilden
"Vi har tidligere udfordret den nuværende version af SharePoint, hvor vi har taget et tungt enterprise-perspektiv og blandt andet har insisteret på, at vi skal kunne køre alt på én farm. Vi kommer jo fra mainframe-verdenen, og vi vil ikke have en farm i hvert land, vi er i. Vi er én koncern, og vi vil have ét system. Og det tog Microsoft med i udviklings-arbejdet," siger Morten Damgaard.
Udviklingsarbejdet er sat i system for Microsoft, der i stort omfang bestræber sig på at inddrage selskabets meget omfattende partner- og kunde-økosystem i udviklingsarbejdet. Det højner kvalitetet og mindsker risikoen for utilfredshed og kundeflugt, lyder ræsonementet.
"Set fra vores synspunkt er Microsoft uhyre lydhør over for vores input. Vi er virkelig kommet væk fra den gamle model med ingeniører, der sidder og tænker over, hvad der er bedst for verden. Nu er brugeroplevelsen helt i centrum, og det måske en trend i hele it-sektoren," siger Morten Damgaard.
Et tungt skulderklap
Deltagelsen i 'technology adoption program' havde dog den begrænsning, at Danske Bank på grund af en række kontante krav fra Microsoft kun havde mulighed for at være med i den sidste del, der ligger lige før lanceringen.
"Det betød jo, at vi ikke havde reel indflydelse på udviklingen, men kun kunne justere på en lillebitte skrue helt oppe i højre hjørne. Nu får vi mulighed for indflydelse, og vores ambition er, at vi får forbedret en række ting - blandt andet med fokus på at få reduceret omkostninger og få mere agile løsninger," siger Morten Damgaard.
Ikke overraskende betragter Danske Bank det som noget af et skulderklap at blive taget med i rådgivnings-panelet i arbejdet med næste udgave af en af Microsofts helt store software-successer, der for tiden ikke rigtigt har nogen enkeltstående hoved-konkurrent i markedet.
"Det er klart, at andre banker vil kunne høste frugten af vores arbejde i panelet, og det må de jo gerne. Vi får et tæt samarbejde med de folk, der udvikler SharePoint, og den slags forbindelser er guld værd," siger Morten Damgaard.
Hvad gemmer der sig i næste udgave?
Den nye udgave af SharePoint, der er på trapperne netop nu, indeholder en række nye funktionaliteter, som Microsoft har store forventninger til.
Det ændrer dog ikke på, at selskabet allerede nu i grove træk ved, i hvilken retning SharePoint 2015 skal modelleres.
For Tom Rizzo, udviklingschef for SharePoint, er der overordnet to trends, som vil komme til at ligge til grund for den næste-næste generation, nemlig cloud og sociale funktionaliteter.
"Overordnet ser vi, at bevægelsen fra on premise til skyen er i fuld gang, og den bevægelse, tror vi, vil fortsætte. Der er fortsat mange restriktioner, og mange mennesker er fortsat nervøse over at flytte alt op i skyen, så vores fokus vil være på at gøre integrationen mellem skyen og on premise-løsninger endnu mere gnidningsfrie," siger han.
Tom Rizzo mener desuden, at udviklingsarbejdet vil have fokus på at føre de sociale og Facebook-lignende funktionaliteter i SharePoint 2010 videre.
I den kommende version 2010 er der forbedrede muligheder for blogs og wikis i selskabernes intranet via SharePoint, ligesom der er avancerede søgemuligheder på blandt andet kollegers interesser og kompetencer.
Sociale funktionaliteter er kort og godt det, som de unge vil have, mener selskabet. Næste skridt kan meget vel blive mere avancerede video-funktioner og lignende, forestiller Tom Rizzo sig.
Læs også:
Vil den ny SharePoint blive et ustoppeligt lokomotiv?