Artikel top billede

EU vil overhale Google i bog-digitalisering

Europa kan overhale USA på digitalisering af den kulturelle arv, især hvis Google Books-aftalen i USA forsinkes.

Computerworld News Service: Europa-Kommissionen udsendte mandag et opråb til de europæiske lovgivere og til dem, der er involveret i processen med at digitalisere bøger, der opfordrer EU til at oprette et "konkurrencefremmende europæisk" svar på den juridiske aftale, som Google og andre forsøger at implementere i USA.

Kommissionen tilføjer, at det i EU er muligt at oprette et juridisk rammeværktøj til at digitalisere bøger hurtigere end i USA på trods af Googles forspring, og på trods af at EU omfatter forskellige ophavsretslovgivninger fra de 27 medlemslande.

"Hvis vi handler hurtigt, vil det kunne lade sig gøre at iværksætte konkurrencefremmende europæiske løsninger til bog-digitalisering, før end de løsninger, der på nuværende tidspunkt peges frem mod med Google Books-aftalen i USA," siger Viviane Reding, der er EU-kommissær for informationssamfundet og medier.

Google-aftale i modvind

En person tæt på Reding siger, at kommissionen ikke forventer, at der foreligger en endelig aftale i Google Books-forliget før sidst i 2010.

Ved en status-høring tidligere på måneden gav dommeren parterne tid indtil 9. november at indsende en revideret forligsaftale. Aftalen kom i modvind i september, da det amerikanske justitsministerium, indgav et sagsresumé til domstolen, der krævede, at forliget blev ændret, så det overholdt ikke kun ophavsrets- og konkurrencelovgivning men også regler om forlig i kollektive søgsmål.

Sammen med Charlie McCreevy, som er EU-kommissær for det indre marked og blandt andet ansvarlig for ophavsretssager, løftede Reding sløret for en plan om at sætte hastigheden op for overførslen af viden, der ligger gemt i bøger på biblioteker over hele Europa, til digitale platforme, der er tilgængelige for alle.

"Hvem ejer denne bog?"

En af de største udfordringer er spørgsmålet om, hvordan man digitaliserer såkaldte "forældreløse" værker, det vil sige bøger, hvis forfatter ikke kan identificeres eller lokaliseres. En anden udfordring er spørgsmålet om, hvad man skal gøre med bøger, der er udgået fra forlaget.

Europa-Kommissionen oplyser, at man vil påbegynde forhandlinger med biblioteker, forlagsbranchen, it-branchen og forbrugergrupper for at finde frem til en løsning til "enkel og omkostningseffektiv indhentning af rettigheder, der dækker digitalisering i stor skala samt online-udbredelse af bibliotekssamlinger, der stadig er beskyttede af ophavsret."

Kommissionen vil oprette fælles standarder for proceduren med at give bøger status som forældreløse værker på tværs af EU.

I november sidste år lancerede Europa-Kommissionen et projekt ved navn ARROW (Accessible Registries of Rights information and Orphan works), der er løst modelleret over idéen om et bog-register, som Google Books-forliget foreslår.

Dette projekt samler nationale biblioteker, ophavsretsorganisationer og forlag og er medfinansieret af EU. ARROW identificerer rettighedsejere og præciserer ophavsretsstatus for et værk, heriblandt om det er udgået fra forlaget eller forældreløst.

Debatten om Google Books-forliget i USA viser ifølge de to kommissærer, at Europa ikke har råd til at sakke bagud på den digitale front.

"Vi er nødt til at løfte Europa til at være et centrum for kreativitet og innovation. Den enorme kulturarv i Europas biblioteker må ikke få lov til at ligge og gå til, men skal gøres tilgængelig for vores borgere," siger EU-kommissær McCreevy.

Google bød mandag Europa-Kommissionens initiativ velkommen.

"Europa viser med moderne kommunikationsteknologi at være på forkant med at puste liv i den kulturelle og videnskabelige arv," skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

"Dette er en del af et kolossalt arbejde, og vi tager del i det med Google Books. Vi ser frem til at arbejde sammen med kommissionen om løsninger, der understøtter yderligere udviklinger af digitaliserings-initiativer til bevaring af Europas kultur."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere


Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere