Artikel top billede

Viviane Reding: Jeg vil forsvare netneutraliteten

EU's telekommissær, Viviane Reding, er klar til at forsvare netneutraliteten - også selvom internetudbydernes netværk er under et stigende pres.

Internetudbyderne skal ikke kunne spærre for bestemte tjenester og former for trafik i deres netværk.

I hvert fald ikke, hvis det står til EU's telekommissær, Viviane Reding, som i en tale i Bruxelles tidligere på ugen for første gang meldte klart ud, hvad hun mener om netneutralitets-principperne, der i de senere år er blevet debatteret heftigt specielt i USA, men også i Europa.

I talen, der kan læses her, påpegede Viviane Reding, at internettrafikken hvert år stiger med 60 procent, og samtidig stiger den mobile internet-traffik med hele 100 procent om året.

"Som et modsvar til dette udvikles der trafik-prioriterings-teknikker til at optimere netværks-kapaciteten og forhindre overbelastning. Men det at prioritere noget trafik, betyder en begrænsning af resten af den, og det vil være essentielt at være opmærksom på, hvilke konsekvenser dette har for konkurrencen," sagde Viviane Reding i talen.

"EU-Kommissionen lægger stor vægt på at bevare det åbne og neutrale net i Europa - til fordel for den fair konkurrence og de konkrete fordele for forbrugerne."

Forstår ISP'ernes udfordringer

Internetudbydernes netværk er under stigende pres, fordi mængden af data, der sendes og modtages over internettet stiger kraftigt. Det skyldes blandt andet video, billeder og lyd i populære web 2.0-applikationer.

En måde at holde takt med udviklingen på er at nedprioritere eller ligefrem spærre for bestemte tjenester eller typer af trafik.

"Internet-væksten har været spektakulær, det ved vi alle, og det vokser ikke bare (internettet, red.), det ændrer sig også. Det blev designet til at understøtte kommunikation mellem computer-systemer for netværk af ekspert-brugere, og ikke til at håndtere et evigt voksende antal netværks-opkoblede og mobile brugere, applikationer og forretningsmodeller," sagde Viviane Reding i sin tale.

Men selvom kommissæren viser en vis forståelse for internetudbydernes udfordringer, så har hun stadig tænkt sig at slå hårdt ned på de internetudbydere, der kommer på kant med netneutralitetsprincipperne.

Slut med at spærre for Skype

I talen kom telekommissæren blandt andet ind på et konkret eksempel, hvor internetudbyderne er på kant med netneutraliteten. Det drejer sig om IP-telefoni over mobilnetværkene, der i øjeblikket ikke er muligt hos ret mange mobiloperatører.

Hos blandt andre Deutsche Telekom og Vodafone er det forbudt for brugerne at anvende for eksempel Skype over mobilnettet, og på Apples iPhone er det simpelhen indbygget i Skype-applikationen, at den kun kan køre over WiFi.

Viviane Reding peger på, at de europæiske forbrugere efter hendes vurdering kan være glade for, at de ikke oplever amerikanske tilstande, hvor netneutralitetes-debatten er rejst på grund af meget omfattende prioriteringer i netværkene hos flere udbydere.

"Ikke desto mindre er der mange grunde til at være på vagt over for nye trusler mod netneutraliteten, da de kan opstå i forbindelse med teknologi- og markeds-udviklingen. Blokeringen eller diskrimineringen af Voice over IP services af mobil-operatører i adskillige EU-lande er blot et eksempel på dette."

Viviane Reding pegede i talen på, at der i EU's kommende telekommunikationspakke er taget højde for det stigende antal trusler mod netneutraliteten.

"Den nye telekommunikationspakke er på mange områder et ganske robust svar på sådanne nye trusler mod netneutraliteten. Ikke desto mindre ved jeg også, at teknologien og reguleringen vil udvikle sig yderligere i de kommende år. Og jeg har tænkt mig at være Europas første forsvarslinje, når det kommer til reelle trusler mod netneutralitet."

"I kan regne med, at jeg og Europa-Kommissionen i et hele taget vil holde udviklingen under skarp kontrol og ofte rapportere om status for netneutralitet til Europa-Parlamentet og ministerrådet."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere