Artikel top billede

ISO ændrer dele af OOXML tilbage til udgangspunktet

IBM hævder, at ISO er i gang med at trække OOXML-standarden tilbage til udgangspunktet på ét springende punkt, som Dansk Standard ellers krævede ændret for halvandet år siden.

Da den danske standard-delegation i slutningen af februar 2008 tog til standardorganisationen ISO's såkaldte BRM-møde i Geneve med 168 ændringspunkter blev alle de danske kommentarer godkendt på mødet.

I alt røg der godt 1.000 ændringsforslag gennem luften, inden Dansk Standard efter store, interne stridigheder i marts 2008 kunne give sit ja til, at OOXML blev ISO-certificeret.

Den certificering blev en realitet 1. april 2008, da hovedparten af ISO-medlemslandene gav grønt lys for blåstemplingen af OOXML i ISO-regi. Siden det grønne lys blev tændt for OOXML, har ISO arbejdet med vedligeholdelsen af dokument-standarden.

It-arkitekt Jens Mikael Jensen fra IBM sidder som medlem af OOXML-udvalget hos Dansk Standard, og deltog på BRM-mødet i Geneve for halvandet år siden.

Han finder det dybt problematisk, at flere af de vedtagne ISO-ændringer nu bliver tilsidesat af ISO's arbejdsgruppe 4, der i disse uger sidder og skal vedligeholde 293 af OOXML-ændringsforslagene.

Ændringer i sandhedsværdier

Flere steder bliver de allerede vedtagne ændringsforslag fra BRM-mødet for halvandet år siden ifølge Jens Mikael Jensen nemlig ændret tilbage til Microsofts ECMA-OOXML-udgangspunkt, som i første hug blev nedstemt som ISO-standard - blandt andet med et dansk nej.

Jens Mikael Jensen forklarer blandt andet, at et af de mest kritiske danske ændringsforslag, forslaget om at ændre OOXML's booelanske værdier fra seks til fire, nu er ved at blive ændret tilbage til seks igen.

Det skyldes, at den rene XML-standard har fire booleanske værdier: true/false og 0/1. I ECMA-OOXML-standarden havde man seks boolean typer: true/false og 0/1 samt on/off, hvoraf de sidste er blevet implementeret i Office 2007, og derfor anset som nødvendige i ISO-standarden for at sikre bagudkompatibilitet.

Ofrer standard for bagudkompatibilitet

"Det virker på mig, som om man har vægtet bagudkompatibilitet højere end alle andre hensyn - blandt andet den eksisterende XML-standard og interoperablitet," siger Jens Mikael Jensen.

Han peger på, at interoperabiliteten bliver ramt, fordi ændringen udvander XML-standarden og sætter en teknisk spærring på brugen af XML-evalueringsværktøjer, fordi XML-standardværktøjerne ikke kan tolke, når de støder på de OOXML-specifikke on/off-værdier.

Ifølge Jens Mikael Jensen er der flere tilbageændringer under opsejling, mens ISO-arbejdsgruppen sidder og diskuterer vedligeholdelsen af OOXML-standarden.

"Man skal huske på, at der ikke er bakgear på ændringsforslagene. Hvis de bliver besluttet hos ISO, så bliver ændringerne jo bare implementeret i OOXML," siger Jens Mikael Jensen.

Forstår ikke kritikken

Jesper Lund Stocholm fra konsulentfirmaet Ciber sidder som teknisk ekspert i OOXML-udvalget hos Dansk Standard.

Han forstår ikke helt kritikken, fordi IBM sad med rundt om bordet, da Dansk Standard den 7. september holdt møde med OOXML-udvalget.

"Jeg har igennem de seneste måneder fremlagt blandt andet on/off-diskussionen for udvalget, og alle rettelser er blevet godkendt uden brok af alle parter," siger Jesper Lund Stocholm til Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere