Artikel top billede

ITEK: Skilt ikke med lønnen i jobannoncer

Danske arbejdsgivere skal ikke røbe lønnen i jobannoncer, ligesom man gør det i England, mener ITEK under Dansk Industri. Fagforening taler for mere åbenhed.

Danske arbejdsgivere røber ikke lønnen i sine jobannoncer i modsætning til sine engelske kollegaer.

Og sådan skal det forblive, mener ITEK under Dansk Industri.

"Forskellige lande har forskellige skikke - i Sverige kan du gå ind på skattevæsenets hjemmeside og se, hvad din nabo tjener," siger direktør Tom Togsverd fra ITEK.

Han mener, at det er klogt, at danske arbejdsgivere fortsætter den hidtidige praksis.

Direktøren peger på, at at løn kun er én blandt mange parametre, der afgør, om du har en attraktiv arbejdsplads at byde på.

Han peger også på, at mange vilkår og fordele ved siden af udbetalt løn også bør indgå i medarbejderens kalkyle.

Her tænker Tom Togsverd blandt andet på, hvor mange timer det forventes, at man arbejder ekstra, politik vedrørende barsel med videre.

Desuden mener ITEK, at løn altid bør være et individuelt anliggende.

Endelig frygter Tom Togsverd, at at en forhåndstilkendegivelse om et lønniveau fjerner fokus fra jobbets indhold.

"Med den rigtige profil vil man alligevel give mere, ligesom man - hvis man kun kan få det næstbedste - har mulighed for at sætte startlønnen ned," siger han.

"Alt i alt er det en god investering at bruge lidt tid på at få afklaret, om man har det rigtige match - og så finder man nok ud af det med lønnen," siger Tom Togsverd.

Fagforening vil gerne have mere åbenhed

Hos it-fagforeningen Prosa er man på ingen måde kategorisk afvisende over for jobopslag med angivet lønniveau.

"Som udgangspunkt skal løn ikke være hemmelig. Så at nævne lønnen i annoncen kan være en god ting," siger formand Niels Bertelsen fra Prosa.

Han understreger dog, at der kan dog være tilfælde, hvor det at nævne lønnen kan begrænse antallet af ansøgere, fordi de opfatter lønnnen for lav eller for høj.

"Hvis der i virksomheden er en lønpolitik, der indebærer ,at lønnen mere eller mindre ligger fast, kan de jo lige så godt offentliggøre den, og dermed sikre, at en ansøger ikke har en urealistisk forventning til lønnen."

"Omvendt, hvis det faktisk er muligt at forhandle lønnen ud fra erfaring, uddannelse og kompetencer, og der er et stort lønspænd i virksomheden, kan det være både problematisk og meningsløst at opgive et lønniveau, da det både kan afskrække ansøgere med mange kvalifikationer og omvendt give ansøgere med få kvalifikationer en urealistisk forventning," siger formanden.

Derfor vil det også skulle være en afvejning i hver enkelt tilfælde, mener fagforeningen.

"Det afhænger fuldstændig af den enkelte virksomheds lønpolitik, og hvor bredt en virksomhed ønsker at søge. Men som nævnt indledningsvist, hvis formålet for virksomheden er at sikre hemmeligholdelse af lønningerne i den pågældende virksomhed, kan vi ikke lide det," slutter han af.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere