Fremover vil dørmanden på natklubben eller diskoteket ikke nøjes med at kræve 50 kroner i entre for adgang til dansegulvet og en glad aften i byen.
For i fremtiden kan du komme ud for at skulle aflevere navn, cpr-nummer, billede og fingeraftryk, hvis du vil have adgang til etablissementet.
Nægter du at udlevere de følsomme personlige oplysninger, risikerer du at blive nægtet adgang på diskoteket eller natklubben.
Det kan blive virkeligheden ved restaurationsbesøg for samtlige danskere, hvis en betænkning med et lovudkast fra Justitsministeriet bliver til egentlig lov, mener Forbrugerrådet, som har indgivet et høringssvar til betænkningen.
Meningen med det kommende lovforslag, der bliver grundlag for det omdiskuterede bølleregister, er at hjælpe især diskoteker og natklubber med at holde gæster med såkaldte restaurationsforbud udstedt af politiet væk fra beværtningerne.
Med andre ord: Gøre nattelivet mere sikkert for gæster og personale.
Fremgangsmåden er ifølge Justitsministeriet betænkning nødvendig, fordi snyd med lånte eller stjålne sygesikringskort gør det for svært at identificere, om gæsten i døren er den samme, som han giver sig ud for at være.
Samtidig ønsker restaurationerne, primært natklubber og diskoteker, en hurtigere og mere ligelig identifikation af gæsterne, som ved næste besøg blot behøver at afgive et fingeraftryk for at få adgang til en nat i baren eller på dansegulvet.
Ideen med det private centrale register er at koble alle interesserede restaurationer på et netværk med afgang til politiets restaurationsforbud, så oplysninger om en gæsts identitet hurtigt kan verificeres.
Registeret skal desuden være kompatibelt med især store diskotekskæders eksisterende gæsteregistreringssystemer, som gør det muligt at holde styr på, om en gæst eventuelt har fået
karantæne eller tidligere er noteret for dårlig opførsel.
Datatilsynet har i forvejen sagt god for gæsteregistreringssystemerne, som i et års tid har været i brug hos selskabet Nox Networks, der som samarbejdsorganisation for omkring 55 diskoteker blandt andet rummer diskotekskæden Craizy Daisy.
Ifølge betænkningen får restaurationerne dog ikke lov til at udveksle oplysninger om gæsters restaurationsforbud eller karantæner i andre etablissementer.
Ellers vil registeret ifølge udvalget minde om et advarselsregister, som er i strid med persondataloven.
Overfortolker mulighederne
Hos Dansk Erhverv bekræfter advokatfuldmægtig Martin Jørgensen, som har siddet med i betænkningsudvalget for Dansk Erhverv, og som repræsenterer Horesta, at betænkningen tillader restaurationerne at identificere alle gæster med personnummer, foto og fingeraftryk.
Han fortæller, at Dansk Erhverv forstår Forbrugerrådets bekymring og har forståelse for Forbrugerrådets synspunkter.
Men han mener, at Forbrugerrådet overfortolker muligheden for registrering af gæsterne i forhold til, hvad det reelt handler om, hvis styrelsen ligger vægt på netop brugen af fingeraftrykket, som de enkelte restaurationer selv vil kunne vælge til og fra.
"Hvis du ikke ønsker at lade dig registrere, så kan du jo hver gang lade dig identificere med et billed-id, hvor de så tjekker op mod databasen," siger Martin Jørgensen.
Han forklarer, at grunden til at man er nødt til at benytte foto og fingeraftryk til identifikationen af gæsterne er, at det er for nemt at snyde, hvis restaurationerne kun benytter cpr-numre.
"Løsningerne har været vendt og drejet, og det har ikke været muligt at finde en anden. Hvis man skal have en løsning som rent faktisk fungerer, så er det her måden, som vi ser man bør gøre det på, "siger Martin Jørgensen.
Samtidig peger Martin Jørgensen på, at persondatabeskyttelsen og retsplejeloven sætter begrænsninger for mulighederne for andre modeller. Derfor er der i øjeblikket ingen tekniske løsninger, som gør det muligt at identificere gæsterne sikkert udelukkende ved hjælp af cpr-nummer.
Ifølge Martin Jørgensen handler ideen med identifikationen overordnet om at skabe et trygt natteliv.
"Det er umuligt at sige, hvad det helt præcist vil betyde i nattelivet. Men det er vores forventning, at det vil betyde langt mere at få et restaurationsforbud, end det har gjort tidligere," siger Martin Jørgensen.