Artikel top billede

Ombudsmand kritiserer EU's gigant-bøde til Intel

EU's særlige ombudsmand kritiserer unionen i sagen mod Intel, der tidligere på året blev idømt en milliard-bøde for at have misbrugt sin dominerende position på chip-markedet.

EU's ombudsmand giver nu en næse til EU's regulerings-myndigheder, der tidligere på året tildelte Intel en gigant-bøde for misbrug af selskabets dominerende position.

Kritikken går på, at EU har undladt at indsamle beviser fra et vidne under efterforskningen af sagen, skriver Wall Street Journal.

Bøden fra EU, der blev tildelt Intel i maj, lyder på otte milliarder kroner. Sagen drejer sig om, at Intel ifølge Europa-Kommissionen har misbrugt sin dominerende position på markedet ved at give rabatter rabat til virksomheder, som så helt bort fra konkurrerende chips.

Få timer efter, at det californiske selskab med over 80.000 ansatte blev idømt den enorme bøde, svarede man igen fra hovedsædet i Santa Clara med administrerende direktør Paul Otellini som afsender.

"Intel tager skarpt afstand fra denne beslutning. Vi mener, at beslutningen er forkert og ignorerer eksistensen af et mikroprocessor-marked præget af høj konkurrence - karakteriseret af konstant innovation, forbedret ydeevne i produkterne og lavere priser. Der har absolut ingen skade været for forbrugerne. Intel vil appelere," lød det dengang fra Paul Otellini.

Hvorfor valgte Dell Intel?

Ombudmanden P. Nikiforos Diamandouros har ikke mulighed for at ændre dommen mod Intel, men kritikken vækker opsigt, da ombudsmands-funktionen er et at de få uafhængige organer, der tjekker EU's domme.

Rapporten fra ombudsmanden kommer efter en klage fra Intel, der blev indgivet tidligere på sommeren. Wall Street Journal har set nærmere på den endnu ikke offentliggjorte rapport og skriver, at Diamandouros i rapporten skriver, at EU-Kommissionen burde have medtaget informationer fra et møde med en Dell-chef i august 2006.

I rapporten står, at Dell-chefen forklarede EU, at selskabet anså konkurrenten AMD's produkter som ringe i forhold til Intels.

I følge Wall Street Journal kan det være et bevis for, at Dell valgte Intel af tekniske grunde og ikke af andre grunde - sådan som dommen mod Intel antyder.

En EU-talsperson afviser at kommentere rapporten over for Wall Street Journal, og heller ikke Dell, Intel eller AMD ønsker at udtale sig på nuværende tidspunkt.

Tal fra analysehuset IDC viser, at Intel i 2008 solgte 107,9 millioner processorer på verdensplan til stationære computere og 121,8 millioner til bærbare. AMD's salgstal lød på blot 37 millioner for de stationære og 19,6 millioner til de bærbare.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere