7. december begynder klimatopmødet i København. Et af de resultater, der ifølge den danske regering skal komme ud af topmødet, er at hele verden bliver enige om at forbruge mindre el.
Det betyder, at virksomhederne skal til at spare endnu mere på strømmen og tænke miljøvenligt. Her er it-området et sted, hvor virksomheden på flere områder kan opnå både en besparelse i omkostninger og opfylde CO2-kvoter.
Computerworld kommer her med konkret bud på, hvad virksomhederne kan gøre for at komme på forkant med en miljøvenlig it-politik.
Pas på dine it-indkøb
Det er ikke specielt miljøvenligt, hvis man i virksomheden udskifter sine computere hvert år.
Samtidig kan opgraderinger af computeren være forholdsvis dyre. Derfor kan en udsættelse af indkøb af nyt it-udstyr både være en lettelse af miljøet samtidig med, at det kan være en stor udgiftspost, der forsvinder på it-budgettet.
Man bør være opmærksom på, at ældre udstyr ofte kan være meget strømforbrugende. Så her kan der være god idé i at udskifte udstyret.
"Man skal overveje sine computerindkøb nøje. Gamle skærme kan byttes ud med nye energirigtige fladskærme. Cirka to tredjedele af miljøbelastningen fra en pc stammer fra produktionen og affaldshåndteringen af computeren. Vil man handle grønt, kan det derfor være en god idé ikke at udskifte sine computere hele tiden." fortæller Sara Gøtske, chefkonsulent i IT- og Telestyrelsen.
Det er Jan Viegand, partner og projektchef i energirådgivningshuset, Viegand & Maagøe, enig i.
"Man kunne se på, hvilke computere, der allerede er i virksomheden. Er der tale om bærbare med energisparemærker, eller er det nogle maskiner, der måske ikke er så grønne? Derudover kan man jo se på, om man eventuelt kan skifte til fuldstændigt tynde klienter," siger Jan Viegand.
Det dyre serverrum
Kjeld Jersild Olsen, administrerende direktør for HP Danmark og formand for IT-Branchens grønne it-kampagne, fortæller, at det kan være en rigtig god ide for it-chefen at tage en snak med eksperter.
"Jeg ville selv at tage en snak med Elsparefonden for at finde ud af, hvor det er i virksomheden, at der kan spares på strømmen. Dernæst ville jeg se på de forretningsprocesser, der er i virksomheden. Det kunne for eksempel være, at it kan være med til at minimere forskellige transportudgifter," siger Kjeld Jersild Olsen.
Reducer dit energiforbrug i serverrummet
"It-afdelingen kan stille sig selv det spørgsmål, om der er overflødige servere, og om man kan flytte nogle af de applikationer, der kører på en server over på en anden," siger Sara Gøtske.
Samtidig skal man hele tiden vurdere, om kølingen i serverrummet er tilpas.
Det er nemlig et af de steder, hvor it-afdelingen kan spare rigtig meget strøm.
Her kan man også med succes anvende intelligent kontrol til automatisk at skrue op og ned for nedkølingen i serverrummet alt efter behov. Ofte vil man kunne hæve temperaturen i nyere serverrum med flere grader uden at det går ud over udstyrets stabilitet og holdbarhed.
"Vi ser tit, at it-cheferne ikke ved, hvad de rent faktisk bruger af strøm. Det kan man selvfølgelig godt ændre lidt på ved at sætte en række målere op i serverrummene, så it-chefen får et klart billede af, hvor meget strøm serverrummet bruger," siger Jan Viegand.
Udover traditionel temperaturkontrol, kan virksomheden overveje at bruge varmen fra serverrummet andre steder i organisationen.
"Det er især i serverrummet, at virksomheden kan spare rigtigt meget energi samtidig med, at man effektiviserer ressourcerne i serverrummet - herunder med virtualisering og konsolidering," siger Jan Viegand.
Alternative muligheder
Cloud computing er også et område, som IT- og Telestyrelsen anbefaler, at virksomhederne kigger på for at spare energi.
Hvis virksomhederne virkelig vil spare penge på datacentrerne kan alternative muligheder dog tages i brug.
"Man får mest gratis køling i mere kolde områder. Der er jo rigtigt store datacentre på Island, hvor der kun er behov for at tænde for den aktive køling to gange om året. Ellers hiver man jo blot den kolde luft ind ude fra," siger Kjeld Jersild Olsen.
Tag hånd om det brugte it-udstyr
Rigtig mange virksomheder har tidligere solgt det gamle it-udstyr til medarbejderne for en favorabel pris.
Virksomheden skal dog være opmærksom på, at den i disse tilfælde ikke kan være sikker på, at medarbejderen senere hen håndterer udstyret på en forsvarlig grøn måde.
På samme måde kan udstyr fra it-organisationen havne de forkerte steder, hvis der ikke er skrap kontrol med, hvordan det håndteres efter endt tjeneste.
Således fandt miljøorganisationen Greenpeace sidste år ud af, at miljøfarligt it-udstyr fra Danske Bank og Den Kongelige Livgarde var havnet på uforsvarlig måde på lossepladser i Ghana.
Et stort besparelsesområde for både miljøet og virksomhedskassen kan være at holde virtuelle møder. IT- og Telestyrelsen har selv gjort det internt i organisationen, og det har styrelsen gode erfaringer med.
"Vi har selv gjort det i forbindelse med et eksportfremstød i Kina, hvor vi har holdt digitale møder med succes. Selvfølgelig kan det godt være, at man lige ved første møde skal have den personlige kontakt, men efterfølgende er det ikke noget problem at holde virtuelle møder, hvad end det foregår via telefon eller video," fortæller Sara Gøtske.
I det hele taget mener IT- og Telestyrelsen, at unified communications er et punkt, hvor virksomheden både kan effektivere kommunikationen i organisationen, spare på rejseudgifter, øge effektiviteten i virksomheden samt gøre noget godt for miljøet.
It skal have prioritet
Intelligent strømsparedesign
It kan også være med til at spare strøm i resten af organisationen.
It-systemer kan være med til at kortlægge elforbruget i helt bestemte dele af en bygning.
Samtidig kan sensorer være med til at finde ud af, hvor folk befinder sig i en bygning og dernæst sende data til it-systemerne om, hvor man kan spare for elforbruget til varme og aircondition, og hvor der forsat skal bruges strøm.
"Hvis for eksempel systemet finder ud af, at der er møde i et rum, så kan det være smart at få systemet til automatisk at regulere varmen i det rum," siger Sara Gøtske.
Sådanne løsninger kunne for eksempel implementeres med kalenderfunktionen i forskellige kontorprogrammer. Så kan et it-styringsprogram på forhånd finde ud af om varmen i et rum skal skrues op eller ned før mødedeltagerne overhovedet ankommer.
Men måske er noget af det allervigtigste, at ledelsen i en organisation får øje på de steder, hvor it både kan være miljøbesparende og reducere udgifterne for virksomheden. For ifølge IT- og Telestyrelsen skal ledelsen tænke grøn it på et strategisk plan og forstå at udnytte de muligheder, der opstår, når miljø- og effektiveringskrav rammer virksomheden.
"Det er ikke højteknologi at komme på forkant med grøn it-. Det er snarere et spørgsmål om ledelsesfokus og om, at der skal tages hul på det, selv om der måske ikke er så meget energi og tid i hverdagen. Det handler om skabe overblik over, hvilke tiltag virksomheden kan tage, og så gå frem skridt for skridt," siger Jan Viegand.
Skal tage mere ansvar
Samtidig mener Kjeld Jersild Olsen, at it-cheferne generelt skal forsøge få og påtage sig mere ansvar, så det kan betale sig for dem at effektivisere på elforbruget.
"It-cheferne kan jo ikke se nogen fordel i at effektivisere på andre afdelingers strømforbrug, hvis det medfører, at hans afdeling stiger i strømforbrug og begynder at koste flere penge. Derfor skal virksomheden tænke i et helhedsperspektiv og få de relevante data om strømforbruget i alle afdelinger. Når det er på plads kunne det jo være, at it-chefen ville være motiveret for at komme med grønne løsninger," siger Kjeld Jersild Olsen.
IT- og Telestyrelsen vurderer, at en virksomhed kan reducere sit CO2-udslip med 15 til 20 procent, hvis den bruger IKT-løsninger.
IT- og Telestyrelsens egen vejledning til bedre klima-it kan findes på styrelsens hjemmeside.