Den svenske musiktjeneste Spotify har på kort tid fået millioner af brugere og en solid finansiel opbakning fra såvel en stribe pladeselskaber som fra egentlige venturevirksomheder.
Således ejer fem af verdens største pladeselskaber knap 20 procent af Spotify, hvilket ifølge ComputerSweden fremgår af dokumenter fra virksomhedsregistret i Luxembourg, hvor moderselskabet har til huse.
På trods af, at kredsen af investorer efterhånden er bred som en ladeport, sidder de to grundlæggere - svenskerne Daniel Ek og Martin Lorentzon - fortsat på majoriteten af aktierne gennem deres Cypern-registrerede selskab, skriver ComputerSweden.
Vejen til musikken
Da Spotify blev lanceret i 2008, fik tjenesten starthjælp i form af rettighedsaftaler med Sony BMG, Universal Music, Warner Music, EMI og Merlin. Det faktum, skriver ComputerSweden, er en væsentlig del af forklaringen på, at brugerne gennem Spotify har adgang til flere millioner musiknumre fra de store pladeselskabers kataloger.
Blandt investorerne er en af verdens rigeste mænd, Hong Kong-mæcenen Li Ka-Shing. Han er klar til at kaste millioner efter den internetbaserede musiktjeneste gennem sin velgørende fond Li Ka-Shing Foundation. Herudover har også det London-baserede venture-selskab Wellington Partners fundet den store tegnebog frem.
Spotify ses af mange som udfordrer af iTunes dominerede stilling på markedet for afspilning og download af musik. Andre ser muligheden for, at Spotify bliver en iPhone-applikation i Apple-familien som et potentielt guldæg i den svære klasse.
Og det er lige præcis næse for guldæg, der har gjort Li Ka-Shing til verdens 18. rigeste person.