Artikel top billede

Sommer på jobbet med Thomas Hejlsberg, Microsoft

Thomas Hejlsberg har blandt andet travlt med prototypeudvikling af en debugger til Dynamics NAV inden kursen sættes mod Mallorca. Inden ferien når han også at irettesætte Computerworlds journalist.

Thomas Hejlsberg har travlt, inden han tager på ferie.

Som principal softwarearkitekt for Dynamics NAV har han ansvaret for den tekniske produktudvikling af det tidligere Navision-program, som er en vigtig del af Microsofts ERP-tilbud til erhvervslivet.

Arkitekt med fokus på teknik

Det er en mangeartet opgave, der stiller store tekniske krav.

"Jeg skal verificere at alle tingene, der indgår i en ny version, passer sammen. Samtidig tænker arkitekten over, hvilken retning udviklingen for produktet skal gå," siger Thomas Hejlsberg.

Hvad har du fokus på i denne sommer?

"Rigtigt mange ting, men lige i dette øjeblik er jeg ved at finde ud af, hvordan den nye debugger til AL-sproget (programmeringssproget i Dynamics NAV, red.) skal hænge sammen," siger Thomas Hejlsberg.

Dynamics NAV har nyligt undergået et skifte fra 2-tier til en 3-tier arkitektur og i den forbindelse skal der laves en ny debugger.

"Jeg har udviklet en prototype sammen med nogle få udviklere. Det er et proof of concept. Det er først, når det er klart, at vi går i gang med et egentlig projekt med projektplaner og alt hvad der hører til," siger Thomas Hejlsberg.

Performance er vigtigt i prototype

Så ting som performance tager man ikke så tungt?

"Nej, tværtimod. Det, du siger der, er det helt forkerte udgangspunkt," griner Thomas Hejlsberg og irettesætter den sløvt-tænkende journalist:

"Det baserer sig på en forkert filosofi om, at man laver performance til sidst. Når det fungerer funktionelt, går man i gang med at optimere performance. Det er der mange, der lader sig vildlede af, men det er helt vanvittigt forkert.

Hvis man har baseret sig på den gale arkitektur, der ikke tillader dig at lave en god performance, så er du solgt til stanglakrids. Så er det helt forfra, hvilket er lidt sent, hvis det er den sidste måned af projektet."

"Vi gør meget ud af at få performance verificeret i prototypen, så vi er sikre på, at det kan lade sig gøre at få en god performance.

Der, hvor man kan lave shortcuts i prototyper, er eksempelvis fejlhåndtering, lige som vi ikke behøver at håndtere alle varianter af datatyper.

Hvis man kan debugge nogle af dem og rette i dem, så kan man også i de andre varianter. En anden shortcut er den interne dokumentation; man kan kaste sig over tastaturet og starte at kode. Der er en masse shortcuts som man aldrig ville foretage i et færdigt produkt."

Dynamics NAV og Windows Azure

Af andre ting, som Thomas Hejlsberg ser nærmere på, er, hvordan Microsofts cloud computing Windows Azure kan kombineres med Dynamics NAV.

"Det er jo et led i Microsofts strategi om software plus services, så jeg ser, hvordan Windows Azure og Dynamics NAV kan kombineres," siger Thomas Hejlsberg.

Man går ikke i stå i Microsoft

Inden Thomas Hejlsberg kom til Microsoft havde han sit eget firma. Der er stor forskel på at arbejde i et lille firma og en global it-virksomhed som Microsoft.

"I et lille firma kan man hurtigt forledes til at tro, at man ved alt. Men i Microsoft kan man altid finde en, der er klogere end en selv. Man lærer hele tiden," siger Thomas Hejlsberg.

Man går altså ikke i stå?

"Nej, det gør man absolut ikke"

Selv om man i et lille firma har kortere vej fra ide til færdigt produkt, så giver Microsoft rig mulighed for at afprøve ideer og eksperimentere.

"Innovation er meget vigtig. Der bliver søsat rigtig mange projekter med masser af penge og mennesker. Det er ikke alle projekter, der bliver til noget, men det er en del af udviklingsprocessen. Det er lidt ligesom at udvikle medicin. Det er nemt at lave pillerne, når man har formlen, men det er dyrt at nå frem til formlen. Det er ikke noget man kan gøre i en lille virksomhed," siger Thomas Hejlsberg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere