Thomas Hejlsberg har travlt, inden han tager på ferie.
Som principal softwarearkitekt for Dynamics NAV har han ansvaret for den tekniske produktudvikling af det tidligere Navision-program, som er en vigtig del af Microsofts ERP-tilbud til erhvervslivet.
Arkitekt med fokus på teknik
Det er en mangeartet opgave, der stiller store tekniske krav.
"Jeg skal verificere at alle tingene, der indgår i en ny version, passer sammen. Samtidig tænker arkitekten over, hvilken retning udviklingen for produktet skal gå," siger Thomas Hejlsberg.
Hvad har du fokus på i denne sommer?
"Rigtigt mange ting, men lige i dette øjeblik er jeg ved at finde ud af, hvordan den nye debugger til AL-sproget (programmeringssproget i Dynamics NAV, red.) skal hænge sammen," siger Thomas Hejlsberg.
Dynamics NAV har nyligt undergået et skifte fra 2-tier til en 3-tier arkitektur og i den forbindelse skal der laves en ny debugger.
"Jeg har udviklet en prototype sammen med nogle få udviklere. Det er et proof of concept. Det er først, når det er klart, at vi går i gang med et egentlig projekt med projektplaner og alt hvad der hører til," siger Thomas Hejlsberg.
Performance er vigtigt i prototype
Så ting som performance tager man ikke så tungt?
"Nej, tværtimod. Det, du siger der, er det helt forkerte udgangspunkt," griner Thomas Hejlsberg og irettesætter den sløvt-tænkende journalist:
"Det baserer sig på en forkert filosofi om, at man laver performance til sidst. Når det fungerer funktionelt, går man i gang med at optimere performance. Det er der mange, der lader sig vildlede af, men det er helt vanvittigt forkert.
Hvis man har baseret sig på den gale arkitektur, der ikke tillader dig at lave en god performance, så er du solgt til stanglakrids. Så er det helt forfra, hvilket er lidt sent, hvis det er den sidste måned af projektet."
"Vi gør meget ud af at få performance verificeret i prototypen, så vi er sikre på, at det kan lade sig gøre at få en god performance.
Der, hvor man kan lave shortcuts i prototyper, er eksempelvis fejlhåndtering, lige som vi ikke behøver at håndtere alle varianter af datatyper.
Hvis man kan debugge nogle af dem og rette i dem, så kan man også i de andre varianter. En anden shortcut er den interne dokumentation; man kan kaste sig over tastaturet og starte at kode. Der er en masse shortcuts som man aldrig ville foretage i et færdigt produkt."
Dynamics NAV og Windows Azure
Af andre ting, som Thomas Hejlsberg ser nærmere på, er, hvordan Microsofts cloud computing Windows Azure kan kombineres med Dynamics NAV.
"Det er jo et led i Microsofts strategi om software plus services, så jeg ser, hvordan Windows Azure og Dynamics NAV kan kombineres," siger Thomas Hejlsberg.
Man går ikke i stå i Microsoft
Inden Thomas Hejlsberg kom til Microsoft havde han sit eget firma. Der er stor forskel på at arbejde i et lille firma og en global it-virksomhed som Microsoft.
"I et lille firma kan man hurtigt forledes til at tro, at man ved alt. Men i Microsoft kan man altid finde en, der er klogere end en selv. Man lærer hele tiden," siger Thomas Hejlsberg.
Man går altså ikke i stå?
"Nej, det gør man absolut ikke"
Selv om man i et lille firma har kortere vej fra ide til færdigt produkt, så giver Microsoft rig mulighed for at afprøve ideer og eksperimentere.
"Innovation er meget vigtig. Der bliver søsat rigtig mange projekter med masser af penge og mennesker. Det er ikke alle projekter, der bliver til noget, men det er en del af udviklingsprocessen. Det er lidt ligesom at udvikle medicin. Det er nemt at lave pillerne, når man har formlen, men det er dyrt at nå frem til formlen. Det er ikke noget man kan gøre i en lille virksomhed," siger Thomas Hejlsberg.