Hvorfor risikere at miste data, når du nemt kan tage backup af din bærbare pc? Der er flere måder at gøre det på, men måske kan det alt sammen være lige meget. I hvert fald hvis du følger rådet fra en it-chef, som aldrig kunne drømme om at tage backup af en bærbar pc.
"Enhver bærbar skal behandles, så man tåle at få den stjålet hver femte minut. Jeg kunne ikke drømme om at tage backup af en bærbar. Det er en terminal."
Sådan siger Apotekerforeningens it-chef, Niels Braae, som har ansvar for 60 brugeres bærbare pc'er. Hans brugere må ganske enkelt ikke have betydningsfulde data liggende på dem. Det er heller ikke nødvendigt, for alle relevante data er online via den opkobling mod firmaet og de værktøjer og forbindelser, som it-chefen stiller til rådighed.
"Brugerne arbejder direkte ned i maven på for eksempel vores dokumenthåndtering via en almindelig RDP-klient (remote desktop protocol, red.), som er standard i Windows. Det betyder også, at hvis en bærbar crasher, får den bare et nyt image. Vi gør ikke så meget for at sikre de bærbare," fortæller Niels Braae.
Bærbare er sårbare
Ønsker du trods it-chefens advarsel alligevel at gemme vigtige informationer på den bærbare, er det en god idé at sørge for, at dine data ikke går tabt, hvis de bærbare ryger i vandet, går i stykker eller bliver hugget af en usling.
De bærbare computere, der bruges af det arbejdende folk, er selvfølgelig særlig udsat for tyveri, fordi de bliver bragt rundt i verden af ejeren.
Men udover risikoen for at miste den, betyder al flytteriet også, at komponenterne i maskinen er ekstra udsatte. Har man endnu ikke skiftet til en bærbar model med den digitale harddisk SSD (solid state drive), der er ligeglad med stød og slag, kan den gammeldags mekaniske harddisk risikere at blive det tekniske dødsoffer, der får dine data til at forsvinde.
Online backup er hastigt på vej frem, og flere virksomheder foretrækker backup som en driftsomkostning, i stedet for at binde pengene i isenkram og gøre det selv. I dag er der hurtige internetforbindelser, og de dedikerede kabler til backup er blevet langt billigere end for få år siden, fortæller backup- og hostingvirksomheden dmsave's administrerende direktør, Poul Bærentsen.
Der er mange online tjenester i markedet, der laver back up på stationære og bærbare pc'er. De fleste henvender sig til private brugere, men løsninger til professionelle er på vej i stor stil.
"I gamle dage gemte man centralt på virksomhedens servere, men mange ansatte i it-branchen er i dag mere mobile, og det skaber behov for at tage backup via nettet. Folk ved godt, at kritiske data ikke kun skal gemmes på laptoppen," siger Poul Bærentsen.
Backup på et SD-kort
En anden mulighed er selvfølgelig en ekstern harddisk. De er dog ikke udpræget transportable, og er ligesom andre mekaniske harddiske sårbare overfor fysiske påvirkninger. Og så kan en ekstern harddisk ligeså let som det øvrige it-udstyr blive stjålet eller gå til i en brand.
Løsningen kan også være at opbevare sin backup i tegnebogen. En enkel og billig løsning er at anskaffe sig et SD-kort med en vis kapacitet, for eksempel 32 gigabyte. De fleste nutidige bærbare har en kortlæser til den type medie, og så er det bare lægge sine backup-data her - og huske at tage kortet ud af maskinen igen.
Et SD-kort er mindre følsomt end de mekaniske harddiske, og skulle du være så uheldig at smide computeren på gulvet med en kollapset intern harddisk til følge, kan du pille kortet ud og forsætte, hvor du slap på en anden maskine - ligeså snart it-afdelingen er færdig med at skælde ud og har rigget en ny op til dig.
Kort og computer kan eventuelt synkronisere data med gratis-programmet SyncToy fra Microsoft.
Forbered dig inden det går galt
En ting er at have backup af sine data, men når den bærbare bliver helt væk, er det rart stadig at have lidt styr på den. Blandt andre HP tilbyder en sporings- og genetableringsløsning, der er et stykke software, som installeres på maskinen.
Hvis den bærbare mistes og genopstår på nettet et eller andet sted i verden, kan man sende en den besked om at slette alt, der ligge på computeren. Samtidig kan man oplyse politiet om, hvor den befinder sig ved hjælp af ip-adressen.
"Vi anbefaler, at virksomhederne tænker over deres sikkerhedsniveau i forhold til de data, brugerne tager med ud," siger Lasse Sørensen, markedsdirektør i HP.
På lidt længere sigt vil backup af bærbare pc'er muligvis ikke være så relevant.
"Flere ting bliver afviklet i en browser, og dermed bliver der mindre brug for at gemme data på computeren. C-drevet findes ikke nødvendigvis på din computer om nogle år," siger Lasse Sørensen.
Nemt med backup-strategi
Også fra en anden stor producent af stationære og bærbare pc'er lyder rådet, at det først og fremmest er vigtigt at have lagt en plan, inden det går galt.
"Har man lavet en backup-strategi, er det nemt. De allervigtigste data skal ligge enten på nettet eller i en hårdt krypteret del af maskinen. Så er det ikke det store tab, hvis maskinen mistes, for data kan uden videre hentes over på en ny pc, og krypteringen lader sig ikke let hacke," siger produktchef hos Dell, Tommy Rydendahl.
Virksomheder implementerer i stigende grad virtualiseringsstrategier, hvor brugeren tilgår de vigtige data online. Og så er der ikke problemer omkring backup.
"VMdata laver for eksempel en virtuel desktop-løsning som Saas, der lægger en lille kopi af din software lokalt, som du så arbejder i. Det virker helt normalt, selvom det ikke er den fulde applikation. I det øjeblik du logger på næste gang, flytter den kun de ændringer af data, du har foretaget. Det er andre lignende produkter, og der kommer flere af dem," siger Tommy Rydendahl og peger også på mulighederne med det cloud-baserede Salesforce.com.
"Klassificer dine data: Hvilke data må jeg ikke tabe? Definer hvor lang tid, de kan undværes, hvis uheldet er ude. Og hjælp dit firma ved kun at gemme data der, hvor it-afdelingen siger, du må," konkluderer Tommy Rydendahl.
Masser af online-backup
Som privatbruger er der frit slag for backup på nettet, med talrige udbydere. Søg selv 'hjemmebackup' på en søgemaskine.
Dell's produktchef ville personligt satse på backup-tjenester hos store teleselskaber eller hostingleverandører, der har ordentlige båndbredder og tilstrækkelig med hardware til at håndtere det.
Keepit, Plushost, Backuphuset, AnyCopy er eksempler på muligheder for online backup.