Artikel top billede

IFPI: Danske pirater henter musik for 300 millioner

Pirater i Danmark stjæler for trecifrede millionbeløb, mener IFPI. Løsningen til at komme piraterne til livs er indtil videre gået på grund.

Når danske pirater går på strandhugst på nettet og henter musik, koster det rettighedshaverne mellem 150 millioner og 300 millioner kroner.

Sådan lyder vurderingen fra pladeindustriens brancheorganisation IFPI, som ikke kender piraternes præcise høst.

"Man kan skønne. Og så kan man se, hvad international og dansk research kan fortælle om omfanget af pirateriet. På den baggrund er det vores vurdering, at der pt. er tale om et beløb i størrelsesordenen 150 til 300 millioner kroner på årsbasis i pladeselskabsregi," skriver IFPI's danske marketingdirektør Jesper Bay i en mail til Computerworld.

IFPI udgav i januar sin internationale statusrapport, Digital Music Report 2009, hvor organisationen angiver ud fra målinger i 16 lande, at 40 milliarder filer blev delt ulovligt i 2008.

Tallene indikerer ifølge IFPI, at 95 procent af alle downloadede musikfiler har været hentet uden betaling til kunstnere eller pladeselskaber.

Professionelt piratnævn

Et af de tiltag, som skulle være med til at dæmme op for de mange, ulovlige downloads i Danmark, er det såkaldte piratnævn.

Ifølge formand Jens Ottesen-Støtt fra Telekommunikationsindustrien skal nævnet gøre arbejdet og forbindelsen mellem rettighedshavere og teleselskaber mere smidig ved at ruste nævnet til at håndtere sager om brud på ophavsret mere professionelt i forhold til de dommere, der på nuværende tidspunkt udleverer dommerkendelser.

"Ud fra koncentrationen af ophavsret-sager vil nævnet nok kunne professionaliseres så meget, at det ville kunne håndtere flere sager end domstolene kan på nuværende tidspunkt," siger Jens Ottesen-Støtt

Nævnet er stødt på grund

Jens Ottesen-Støtt understreger, at teleselskaberne på ingen måde vil begynde at overvåge sine telekunder og udlevere personfølsomme oplysninger som en del af samarbejdet i piratnævnet.

Overvågningen af piraterne vil derfor stadig blive varetaget af AntiPiratGruppen, der med stikprøvekontrol på fil-download kan finde frem til de IP-numre, der henter ulovlige filer.

"I sagens natur skal nævnet derfor være uafhængigt af både rettighedshavere og teleselskaberne," siger Jens-Ottesen Støtt.

I stedet for, at rettighedshaverne går til en dommer for at få en dommerkendelse til udlevering af piratens navn og adresse til en kommende retssag, er det således piratnævnets opgave at indhente person-oplysningerne hos teleselskaberne, og derefter sende op til tre advarsler ud til den formodede pirat, hvis ulovlighederne fortsætter.

Nævnet er dog strandet på grund af udleveringen af persondata fra teleselskaberne til nævnet, fordi oplysninger om kunder kun må udleveres med en dommerkendelse.

"Der ligger ikke umiddelbart nogle fremtidige møder om nævnet, og det ville jeg nok have hørt om, hvis det var," siger Jens Ottesen-Støtt, som forklarer, at der skal laves om i lovgivningen, hvis piratnævnet skal blive til noget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere