Artikel top billede

IFPI: Danske pirater henter musik for 300 millioner

Pirater i Danmark stjæler for trecifrede millionbeløb, mener IFPI. Løsningen til at komme piraterne til livs er indtil videre gået på grund.

Når danske pirater går på strandhugst på nettet og henter musik, koster det rettighedshaverne mellem 150 millioner og 300 millioner kroner.

Sådan lyder vurderingen fra pladeindustriens brancheorganisation IFPI, som ikke kender piraternes præcise høst.

"Man kan skønne. Og så kan man se, hvad international og dansk research kan fortælle om omfanget af pirateriet. På den baggrund er det vores vurdering, at der pt. er tale om et beløb i størrelsesordenen 150 til 300 millioner kroner på årsbasis i pladeselskabsregi," skriver IFPI's danske marketingdirektør Jesper Bay i en mail til Computerworld.

IFPI udgav i januar sin internationale statusrapport, Digital Music Report 2009, hvor organisationen angiver ud fra målinger i 16 lande, at 40 milliarder filer blev delt ulovligt i 2008.

Tallene indikerer ifølge IFPI, at 95 procent af alle downloadede musikfiler har været hentet uden betaling til kunstnere eller pladeselskaber.

Professionelt piratnævn

Et af de tiltag, som skulle være med til at dæmme op for de mange, ulovlige downloads i Danmark, er det såkaldte piratnævn.

Ifølge formand Jens Ottesen-Støtt fra Telekommunikationsindustrien skal nævnet gøre arbejdet og forbindelsen mellem rettighedshavere og teleselskaber mere smidig ved at ruste nævnet til at håndtere sager om brud på ophavsret mere professionelt i forhold til de dommere, der på nuværende tidspunkt udleverer dommerkendelser.

"Ud fra koncentrationen af ophavsret-sager vil nævnet nok kunne professionaliseres så meget, at det ville kunne håndtere flere sager end domstolene kan på nuværende tidspunkt," siger Jens Ottesen-Støtt

Nævnet er stødt på grund

Jens Ottesen-Støtt understreger, at teleselskaberne på ingen måde vil begynde at overvåge sine telekunder og udlevere personfølsomme oplysninger som en del af samarbejdet i piratnævnet.

Overvågningen af piraterne vil derfor stadig blive varetaget af AntiPiratGruppen, der med stikprøvekontrol på fil-download kan finde frem til de IP-numre, der henter ulovlige filer.

"I sagens natur skal nævnet derfor være uafhængigt af både rettighedshavere og teleselskaberne," siger Jens-Ottesen Støtt.

I stedet for, at rettighedshaverne går til en dommer for at få en dommerkendelse til udlevering af piratens navn og adresse til en kommende retssag, er det således piratnævnets opgave at indhente person-oplysningerne hos teleselskaberne, og derefter sende op til tre advarsler ud til den formodede pirat, hvis ulovlighederne fortsætter.

Nævnet er dog strandet på grund af udleveringen af persondata fra teleselskaberne til nævnet, fordi oplysninger om kunder kun må udleveres med en dommerkendelse.

"Der ligger ikke umiddelbart nogle fremtidige møder om nævnet, og det ville jeg nok have hørt om, hvis det var," siger Jens Ottesen-Støtt, som forklarer, at der skal laves om i lovgivningen, hvis piratnævnet skal blive til noget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere