Artikel top billede

IT-Branchen med Jane Eis Larsen i spidsen ser gerne, at fiberbredbånd skal være åbne net, hvor andre udbydere kan købe sig ind, selvom de ikke ejer nettet.

IT-Branchen: Fibernettet skal åbnes nu

Politikerne kan ligeså godt beslutte at give fremmede udbydere adgang til fiberen nu, for før eller siden bliver det alle danskeres bredbåndsindgang, lyder det fra IT-Branchen.

Alle har adgang til det danske kobbernet. Også selvom TDC ejer det. Det er bestemt fra politisk side, og nu skal det samme være tilfældet med fibernettet, mener IT-Branchen, der repræsenterer virksomheder i it- og telebranchen.

"Det lyder måske lige nu som fremtidsmusik, men faktum er, at vi skal ikke særlig langt ud i fremtiden, før kobberet er komplet uinteressant som produktionsplatform, og så er vi derhenne, hvor højhastighedstjenesterne til hjemmet skal bruge fiber," siger konstitueret administrerende direktør Jane Eis Larsen fra IT-Branchen.

Ifølge Jane Eis Larsen kommer Danmark til at stå over for en situation, hvor hvert hjem kun har én fiberadgang, og derfor er det nødvendigt at regulere teknologien frem for i dag, hvor det er dominerende spillere på markedet, der reguleres.

"Vi får under alle omstændigheder et fibermarked, der er en flaskehals, og hvis den enkelte borger samtidig skal have frit valg om, hvem der skal levere deres indhold, fremtidige tjenester, ip-tv og alt, hvad de ønsker sig, så skal der regulering til for at skabe konkurrence hen over den flaskehals," forklarer Jane Eis Larsen.

Regulering af ejer eller teknologi?

Den dominerende spiller på det danske bredbåndsmarked er i dag TDC, der på grund af ejerskabet af kobbernettet er tvunget til at åbne sit net op for fremmede udbydere som eksempelvis Telenor, det tidligere Cybercity.

TDC er for nylig blevet nævnt som en mulig køber af DONG's fibernet i Nordsjælland, og hvis TDC endte som køberen, ville selskabet sidde på alle faste bredbåndsforbindelser i regionen.

Blandt andet derfor er der opstået diskussion om, hvorvidt TDC også skal være forpligtet til at åbne fibernettet, hvis teleselskabet skulle ende som ejer af det.

Hos TDC er holdningen, at det er aktørerne, der skal reguleres, og ikke teknologien.

"Helt grundlæggende skal man huske på, at den danske teleregulering for det første bygger på teknologineutralitet. Det er vi enige i, at det er et godt princip," forklarer public affairs chef hos TDC, Anders Thomsen.

Han tilføjer, at det er aktører med en stærk markedsposition, der reguleres, ikke en bestemt teknologi eller et bestemt net.

"Det afgørende er derfor, hvem der har en stærk markedsposition på et givent marked, og så skal man regulere ud fra det, uanset om den pågældende operatør opnår en stærk markedsposition på baggrund af et kobbernet eller et fibernet," siger Anders Thomsen.

IT-Branchen: EU-regler ikke solide nok

Jane Eis Larsen er dog af den opfattelse, at den traditionelle diskussion om dominerende spillere på markedet er irrelevant.

Hun understreger igen, at hver husstand kun får én fiberforbindelse, og derfor er det fiber, der skal reguleres og åbnes op for fremmede.

"Teknologien bliver en flaskehals, og der bliver én fiberadgang per husstand, og derfor skal den reguleres. Og derfor bliver betragtninger om dominans og smp-status (stærk markedsposition, red.) under EU-reglerne ikke solide nok til at håndtere det her," argumenterer hun.

Hun mener, at dette er et af de vigtigste områder, som videnskabsminister Helge Sanders (V) Højhastighedskomité skal diskutere, inden den sidst på året kommer med forslag til fremtidens bredbåndsmarked i Danmark.

Helveg skød debat i gang

Efter at TDC blev kædet sammen med et køb af DONG's fibernet, opstod der en ny debat. De Radikales it- og teleordfører, Morten Helveg Petersen, rejste et spørgsmål overfor videnskabsministeren, som han senere uddybede over for Computerworld.

"Pointen i alt det her er, at det er endnu et eksempel på, at du har et stykke spændende ny teknologi, som stiller lovgivere i en situation, hvor man bliver nødt til at overveje, om vi er på plads og der, hvor vi skal være i forhold til konkurrencereglerne," fortalte Morten Helveg Petersen.

Helge Sander har siden besvaret spørgsmålet fra Morten Helveg Petersen. Her konkluderede ministeren, at konkurrencen bliver svækket, hvis TDC ender som køber.

"Hvis adgangsvejene til kunderne samles på færre selskaber, vil den såkaldte infrastrukturbaserede konkurrence alt andet lige blive svækket," svarede ministeren.

Samtidig understregede ministeren dog, at der i telereguleringen intet er til hinders for, at TDC køber DONG's fibernet, der er gravet ned i Nordsjælland.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere