Artikel top billede

Rapport: Nu kommer LTE buldrende

LTE, der er er en videreudvikling af det nuværende 3G og Turbo 3G, er for alvor begyndt at rykke på sig, konkluderer en ny undersøgelse. Finanskrisen kan dog udskyde processen.

LTE - Long Term Evolution - er ikke længere blot en teknologi, der forskes i i støvede laboratorier.

Teknologien, der er en videreudvikling af den nuværende 3G/UMTS-teknologi, er så småt på vej ud i virkeligheden, konkluderer en ny rapport fra UMTS Forum, der organiserer interessenter inden for 3G/UMTS og LTE.

Analysehuset Ovum har lavet rapporten, der blandt andet tager udgangspunkt i interviews med operatører, teknologi-leverandører og slutbrugere.

I rapporten skriver Ovum, at LTE-industrien vil komme til at bestå af mange forskellige spillere, heriblandt operatører, infrastruktur-leverandører, mobil-producenter, chip-producenter, software-virksomheder og - ikke mindst - indholdsleverandører.

Det sidste er netop det, der skal drive LTE frem, fastslår rapporten.

"…indhold af høj kvalitet - inklusive lyd og video - vil betyde en markant stigning inden for data-traffik," står der blandt andet.

Operatørerne opruster

Ovum-rapporten - der med afsenderen for øje skal tages med et gran salt - tegner en lys fremtid for LTE-teknologien.

"Mange store operatører har allerede annonceret deres intentioner om at udrulle LTE som det ultimative niveau inden for 3G-evolutionen."

Mens der for blot et par år siden var tvivl om, hvorvidt det var WiMAX eller LTE, der ville ende med at blive den foretrukne teknologi til mobilt bredbånd i fremtiden, så er det nu den generelle opfattelse, at LTE her i Europa bliver mainstream-teknologien, mens WiMAX vil blive anvendt i mindre omfang.

I Sverige er man allerede godt på vej mod en kommerciel lancering af LTE, og her i Danmark forventes det også, at LTE kan debutere inden for ganske få år.

Finanskrisen er stopklods for LTE

Selvom LTE rent hastighedsmæssigt står til at blive et hit, er vejen til den kommercielle succes dog ikke helt uden udfordringer.

Rapporten fra Ovum og UMTS Forum peger blandt andet på, at fremtidens mobile enheder skal have hurtigere processorer, større skærme og bedre batterier, for at kunne understøtte mulighederne med LTE.

Dertil kommer, at opgraderingen fra det almindelige 3G og Turbo 3G til LTE heller ikke er gratis.

For nylig skrev Financial Times, at den økonomiske krise har fået mange af de store europæiske teleselskaber, herunder Vodafone, France Telecom og Deutsche Telekom, til at udskyde planerne om LTE i mindst et par år.

Dansk auktion senere i år

Her i Danmark er der senere på året auktion over frekvensbåndene 2500-2690 MHz og 2010-2025 MHz, der vil kunne anvendes til LTE-teknologien.

Tidligere har teleanalytiker Bernt Stubbe Østergaard udtalt, at den danske stat nok ikke skal forvente milliarder af kroner fra byderne, som det var tilfældet, da de fire danske 3G-licenser blev udbudt i 2001.

Dengang pungede Telia, TDC, Orange og HI3G (3) ud med hver 950 millioner kroner, men det kommer ikke til at ske denne gang, udtalte Bernt Stubbe Østergaard fra Current Analysis.

"Det tror jeg ikke. Dels fordi teleselskaberne føler, at de betalte alt for meget i 2001, dels fordi buddene denne gang i langt højere grad bliver relateret til indtægterne."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere