Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Kvinderne skal vise vejen til toppen

Klumme: Der er brug for flere synlige rollemodeller.

Da en undersøgelse om antallet af kvinder i toppen af it-branchen for nylig blev offentliggjort, kom jeg til at tænke på, om det er svært at se skoven for bare træer i forhold til kvinder og it. Eller om det ikke i virkeligheden er svært at se skoven, fordi træerne står i det skjulte.

Undersøgelsen er lavet af IT-Branchen (ITB), og den viser, at seks procent af de administrerende direktører i it-branchen er kvinder. Sidste år var tallet fire procent.

Samtidig har 49 procent af alle it-virksomheder en kvinde i direktionen, hvor tallet var 43 procent sidste år. Denne stigning er måske ikke i sig selv voldsom, men den er ikke desto mindre klar og entydig, og set i lyset af, at den er sket i løbet af blot et enkelt år, så er der også tale om en betydelig stigning, og det må siges at være rigtig positivt.

Men spørgsmålet er så, om vi egentlig har set denne stigning - bemærket den? Hvis vi er på vej mod en skov af kvinder i toppen af it-branchen, hvorfor ser jeg så kun et par træer? Jeg læser disse tal og kan ikke lade være med at undre mig over, hvem disse seks procent er, og hvorfor jeg ikke hører mere om dem. Når vi ser en sådan stigning i løbet af et enkelt år, burde den i mine øjne være mere synlig.

Når ITB holder styr på disse tal, er det jo fordi, der arbejdes på at fremme kvinders vej til it-toppen.

Målsætningen hedder, at procentsatserne ved udgangen af 2010 skal ligge på henholdsvis 15 procent administrerende direktører og 60 procent repræsentation i bestyrelserne. Det er altid en fordel at vide, hvor man skal hen, men det er også nødvendigt at tænke over, hvordan målet skal nås.

Det kunne være et mål for de organiserede kræfter at sætte nogle rammer op, der hjælper de lige nu henholdsvis 6 og 49 procent til at komme ud og fylde lidt mere i offentligheden. For der må være en grund til, at vi ikke hører så meget til dem.

Det handler om at inspirere andre kvinder

Nogle synes måske ikke de har så meget at byde på som rollemodeller, nogle ved måske ikke helt, hvordan de skal gribe det an, og andre har muligvis slet ikke overvejet muligheden. Men hvis vi skal nå målet om at få flere kvinder i spidsen for it-virksomheder, så er det nødvendigt, at de kvinder, der er der allerede, tager teten og profilerer sig mere.

Det handler ikke om, at de skal være medie-darlings, det handler om at inspirere andre kvinder til at følge trop. For der findes mange kvinder, der har lyst til at krydre karrieren med mere ansvar.

På møder i ITB for kvinder, der arbejder i it-branchen, har jeg set skove af hænder, når der bliver spurgt, hvem der har lyst til at blive administrerende direktør eller tage en bestyrelsespost.

Kvinderne er altså klar til udfordringen og ansvaret - herunder til at omarrangere i forhold til deres privatliv og work life-balance. Men der er brug for mere synlighed af disse rollemodeller, hvis vi skal have flere kvinder til at tage skridtet mod ledelsesposter.

Samtidig handler synligheden ikke kun om, at kvinderne selv får øjnene op for muligheden. Gode og synlige rollemodeller vil også gøre det mere oplagt at tænke på en kvinde, når der skal vælges en kandidat til posten som administrerende direktør eller bestyrelsesmedlem. Så udfordringen ligger i at få kvinderne til at turde vise mændene, at det er en mulig løsning at vælge en kvinde, og hvor de kan kigge hen.

Man kan håbe, at det vil se anderledes ud, når de næste generationer kommer til. Der findes en lang række initiativer med det mål at formidle it-branchens spændende karrieremuligheder for unge.

Blandt andet kan piger og drenge, der skal vælge uddannelse, finde rollemodeller, hjælp og information om branchen på choosedifferent.com. På dette website kan man konstatere, at fordelingen af rollemodeller for piger og drenge er nogenlunde ens, og det synes jeg er et virkeligt godt tegn. Det er et signal om ligeværdighed, og jeg håber, at det også er et signal om, hvor vi ender.

Annette Stausholm Nielsen er direktør for teknisk kompetence i [url=http://www.ibm.com/dk/da/IBM Nordic[/url] og er formand for IT-Branchens udvalg "Unge i IT-branchen".

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere