Artikel top billede

Pengene fra LTE-auktionen skal ikke øremærkes it- eller teleområdet, men hvor de gør mest gavn i samfundet generelt, melder teleordfører Morten Helveg Petersen fra Radikale Venstre.

Politikere: Telebranchen kan glemme auktionspenge

De danske mobilselskaber betaler sidst på året for retten til at drive mobilnet på nye frekvenser, men branchen skal ikke regne med, at pengene kommer til at gavne teleområdet, lyder det fra politikere.

I 2001 betalte fire mobilselskaber hver 950 millioner kroner for retten til at drive 3G-mobilnetværk.

Det vakte stor utilfredshed i branchen, at prisen blev så høj, og branchen mener stadig, at den blev sat år bagud efter den store udbetaling.

Sidst på året finder en ny auktion sted. Den såkaldte LTE-auktion, som flere også kalder 4G-auktionen. Denne gang bliver beløbene dog formentlig noget lavere.

Teleselskaberne har tidligere udtrykt, at pengene skal geninvesteres i noget, som også gavner telebranchen. Det budskab blev gentaget på gårsdagens bredbåndskonference, Fremtidens Bredbåndsmarked, på Nationalmuseet.

Direktør hos Telenor, Jesper Hansen, var en af dem, der efterspurgte, at politikerne brugte pengene på teknologier, der stimulerer telebranchen. Han nævnte telemedicin som et eksempel, som politikerne kunne sætte på dagsordenen.

Teleordførerne Morten Helveg Petersen (R) og Hanne Agersnap (SF), der repræsenterer partier i teleforligskredsen, vil dog ikke direkte øremærke licenspengene til telebranchen eller andre formål, der skal stimulere branchen.

"Jeg er principiel modstander af en cigarkasse-agtig konstruktion, hvor det præcis er det provenu, man skal bruge igen. Jeg synes, man skal prioritere det på anden vis," siger Morten Helveg Petersen.

SF: Samfundets prioriteter vigtigst
Ifølge den radikale politiker er det nødvendigt at tage "finansordfører-kasketten" på og se, hvor samfundet generelt har brug for penge.

"Jeg så hellere, at man prioriterede generelt, hvor man overfører provenuet til statskassen, og derefter prioriterer man i øvrigt udvikling, forskning, it og innovation på anden vis," siger Morten Helveg Petersen.

Han tilføjer, at nogle af disse punkter kunne komme ind som led i en større vækstpakke. Hos SF skal det også være et led i noget andet frem for en øremærket tilbagebetaling til branchen.

"Det er selvfølgelig mere logisk, at vi siger, at det er samfundets prioriteter, der skal ses bredt på, men området kunne vægte ret tungt i en vækstpakke," siger Hanne Agersnap.

Administrerende direktør i Telia og formand for ITEK, Jesper Brøckner, har tidligere efterspurgt, at politikerne satte flere midler af til at stimulere it- og telebranchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere