I går kunne Hacklab berette, at det er muligt at snyde med besvarelserne i folkeskolernes digitale afgangsprøver, der begyndte i går.
Nu bekræfter COWI, der afvikler og udvikler rammeværket, at det er muligt at snyde.
"Hacklab nævner, at det er i forhold til multiple choice-opgaver, at der kan snydes. Det kan lade sig gøre at hacke en multiple choice-opgave, hvis eleven er
i stand til at huske den kode, som skal indtastes i adressefeltet i browser-vinduet, og gør dette ved hver eneste multiple choice-opgave," skriver COWI i et memo til Skolestyrelsen.
Oppetid fremfor sikkerhed
COWI har prioriteret hastighed og oppetid over sikkerheden.
Firmaet fortæller, at alle besvarelser logges i en database, men af hensyn til systemets performance tjekkes det ikke under selve afviklingen af prøven, om der er sat flere krydser, end der er tilladt i den enkelte opgave.
"Det skal understreges, at det kun kan lade sig gøre at sætte flere krydser end angivet, hvis systemet hackes. Hvis man ikke hacker systemet, kan der kun sættes det antal krydser, som opgaven forudsætter," meddeler COWI-konsortiet.
Snydere bliver dog nødt til lige at se tiden an, før de kan juble over ulovlige top-karakterer, for COWI beretter, at systemet overvåges, og ethvert forsøg på snyd vil blive registreret.
Der vil være en rutinemæssig gennemgang af besvarelserne, som kan afsløre eventuelle snydere.