Artikel top billede

Pengene fosser ned i hullet, når ulovlige softwareprogrammer udhuler indtjeningen for softwarevirksomhederne

Bruger du ulovlig software på din pc?

Ulovlige programmer på danske computere er med til at koste softwarevirksomheder et årligt beløb på 1,2 milliarder kroner.

Bruger du en kopi af Word, Photoshop, Notes eller et antivirusprogram, der ikke er betalt for?

Det ville ifølge en ny undersøgelse fra analysehuset IDC ikke være utænkeligt, hvis et af programmerne er ulovlige. Undersøgelsen fra IDC viser, at hvert fjerde softwareprogram, der er installeret på danske pc'er, er ulovligt.

Men der er mange måder, hvorpå it-chefen kan holde øje med, om virksomheden fornyer sine softwarelicenser korrekt.

Hos en stor dansk arbejdsplads, Post Danmark, der har over 12.000 arbejdspladser, mener vicedirektør og ansvarlig for it, Jens Risgaard, at der er godt styr på selskabets netlicenser.

"Vi bruger System Center Configuration Manager (SCCM red.) fra Microsoft, der hjælper os med at holde øje med de licenser, som der bliver brugt på vores arbejdspladser," siger Jens Risgaard

"På den måde kan vi altid se, hvilke licenser der er brug for at forny, og hvilke licenser der er overflødige."

Er 25 procent meget?

Interesseforeningen Business Software Alliance (BSA), der varetager softwarerettigheder hos store softwarevirksomheder som Microsoft og SAP, er ikke tilfredse med tallet.

"Denne rapport viser, at vi skal fortsætte arbejdet for at forblive blandt nationerne med mindst ulovlig software," siger Trude Berg, formand for den danske BSA Komité.

"I disse usikre økonomiske tider er det endnu vigtigere for os at forklare, hvorfor ulovlig software er den helt forkerte løsning, når der skal skæres i udgifterne. Denne løsning vil blot forværre krisen - lokalt såvel som globalt."

Men et påtrængende spørgsmål er, om 25 procent overhovedet er særligt højt.

I USA, der klarer sig bedst i undersøgelsen, er 20 procent af al softwaren, der ligger på pc'er, ulovlig.

Undersøgelsen viser samtidig, at lande som Norge, Irland og Frankrig ligger ringere placeret end Danmark n med henholdsvis 28, 34 og 41 procent.

IT-Branchen er ikke i tvivl. Brancheorganisationen mener, at Danmark trods en flot position skal gøre det bedre.

"Jeg synes, at tallet er for højt. Når vi ser på værdien af det software, der bliver piratkopieret, er det jo et milliardbeløb," siger Henrik Mørck, formand for rettighedsudvalget i IT-Branchen.

"Det skarpeste skud, vi har i bøssen, når vi følger op på det her, er jo at lave compliance tjeks på virksomhederne og se, om de overholder de softwarelicenser, de har betalt for. Jeg anbefaler kraftigt, at virksomhederne anskaffer sig et værktøj, der holder øje med brugen af softwarelicenser i virksomheden."

Plads til forbedring for Danmark

Ifølge folkene bag undersøgelsen er der stadig plads til forbedring i både Danmark og udlandet.

"Hvis vi er i stand til at begrænse pirateri, så bliver forholdene bedre for softwareudviklerne, da de så kan arbejde professionelt med deres udvikling," siger Marcel Warmerdam, vicedirektør i IDC med ansvar for it-markeder.

"Men det er klart, at der altid vil være pirateri. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal gøre et forsøg på at stoppe det."

BSA er umiddelbart enig i, at der godt kan være plads til forbedring af forholdene - også i Danmark.

"Danmark klarer sig umiddelbart ganske godt, men der er stadig plads til forbedring i forhold til lande som USA, der ligger i spidsen med 20 procent," siger Julius Swan, direktør i Compliance Marketing hos BSA.

"Selv om der umiddelbart er en lav frekvens af piratkopiering i lande som USA og Danmark, så er tabet også meget større i disse lande, da markedet for software i disse lande er større. Derfor betyder hver enkel procent af ulovlig software i disse lande mere end i mindre udviklede markeder."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere