EU Kommissionen giver grønt lys til, at en stribe af verdens ledende teknologi-selskaber kan vidne mod Microsoft i kommissionens monopol-sag mod Microsoft.
EU Kommissionen har nemlig accepteret, at gruppen ECIS (European Committee for Interoperable Systems) som såkaldt tredjepart-klager i sagen.
ECIS tæller en lang række teknologi-selskaber som IBM, Oracle, Nokia, Sun, Red Hat og Opera.
Tidligere er Google og Mozilla blevet godkendt som tredjepart-klager, hvilket giver mulighed for blandt andet at få indblik i ellers fortrolige oplysninger om sagen, ligesom det giver mulighed for at afgive forklaring i sagen.
Interessen for at blive godkendt som tredjepart-klager har været stor, i det de store it-selskaber for alvor har fået øjnene op for, at det kan lade sig gøre at angribe konkurrenterne gennem EU-systemet. Det kan du læse mere om her.
Sagen handler om Microsofts browser, Internet Explorer, der har en global markedsandel på 65,5 procent.
EU Kommissionen mistænker Microsoft for at have krænket de europæiske monopol-regler ved at have bundlet Internet Explorer sammen med Microsofts populære styresystem, Windows, og derved have bidraget til at holde konkurrenterne ud i strakt arm.
Det har blandt andet fået forslag frem om, at en Windows-baseret computer ikke automatisk foreslår Internet Explorer som browser, men i stedet har eksempelvis fire forskellige browsere, som brugeren kan vælge imellem.
ECIS er ligeledes aktiv på en anden front, hvor Microsoft på samme måde er udråbt til hovedfjenden. ECIS har nemlig klaget over interoperatibilitets-problemer med Windows server-produkter og Microsofts .Net-software.
ECIS mener, at Microsoft med vilje tilbageholder vigtige oplysninger, som er nødvendige for at gennemføre en succesfuld sammensmeltning med Microsofts produkter.
Hvis beskyldingerne holder stik, kan Microsoft blive tvunget til at ændre den måde, hvorpå selskabet distribuerer Internet Explorer, ligesom selskabet risikerer at skulle en bøde for misbrug af sin dominerende markeds-position.
Sagen er blevet sat i gang på baggrund af en klage fra den norske browser-producent, Opera.