Artikel top billede

(Foto: www.lelesandrini.it /)

Danskerne er de mindst it-kriminelle i Skandinavien

Danmark ligger langt nede på listen over de it-kriminelles tilholdssteder, og så er USB-nøglen blevet en effektiv smittebærer. Det er et par af konklusionerne i Symantecs årlige sikkerhedsrapport.

På verdensplan indtager Danmark en 44. plads på listen over lande med mest kriminalitet på nettet.

Vores broderfolk i Norge ligger lige foran på 43. pladsen mens Sverige er nummer 29.

Det er en af konklusionerne i Symantecs 2008-udgave af firmaets rapport om sikkerhedstrusler, angreb og tendenser på Internettet, Internet Security Threat Report (ISTR).

I den modsatte ende af listen viser rapporten, at det stadig er USA, Kina og Tyskland, der er de mest populære værtslande for kriminelle aktiviteter i cyberspace.

De tre lande er hjemsted for 38 procent af alle ulovlighederne.

Symantec har på 27 år registreret omkring 2,6 millioner trusler. I den nye rapport kan man se, at der i 2008 blev opdaget 1,6 millioner nye former for skadelig kode.

Det forgangne år tegner sig ifølge Symantec således for 60 procent af det samlede antal trusler.

"I flere år har vi bemærket den hastigt voksende mængde af skadelige koder, men vi har aldrig nogensinde set en så stor stigning som i 2008," siger Peter Schjøtt, sikkerhedsekspert i Symantec.

"Dette hænger i høj grad sammen med, at udbredelsen af internettet i mange dele af verden vokser voldsomt i form af antallet af brugere, bredbåndskapacitet og anvendelsesmåder," siger han.

It-kriminaliteten boostes af lavkonjunktur

Det er ikke mange brancher, der i denne tid ikke slås med lavkonjunkturen i den globale økonomi, men recession er ikke et ord, man kender til blandt de it-kriminelle.

Det ulovlige marked på internettet er snarere blevet mere stabilt og blomstrer ligefrem, lyder det fra Symantec.

It-kriminelle angriber i stadigt større omfang almindelige brugere med henblik på at stjæle og sælge fortrolige oplysninger.

I 2008 havde hele 78 procent af sådanne angreb dette formål, skriver Symantec i rapporten.

"De ulovlige aktiviteter på Internettet drives mere og mere professionelt og kører næsten lige som lovlige software-virksomheder. Markedet er blevet så etableret, at konkurrence på pris og mængderabat er almindeligt for at sælge kreditkortoplysninger," siger Peter Schjøtt.

Kreditkortoplysninger topper stadig listen over de ydelser, der reklameres for af internet-kriminelle med 32 procent, hvilket er en stigning fra 21 procent i 2007.

Bankkontooplysninger er den næst mest almindelige varekategori i undergrundsøkonomien og står for 19 procent af det samlede antal, hvilket er en stigning fra 17 procent i 2007.

USB-nøglen er en virusspreder

I begyndelsen af 90'erne var disketten den helt store synder i forbindelse med spredning af virus.

I dag er den tvivlsomme ære, ifølge Symantec, blevet overtaget af USB-nøglen.

Firmaet oplyser, at der i 2008 kunne registreres en øget anvendelse af gamle spredningsmetoder. En række orme og vira kopierer sig selv til flytbare enheder, og det er især USB-nøgler, der er blevet en effektiv smittebærer.

USB-nøgler og andre flytbare enheder menes at være ansvarlig for hele 65 procent af potentielle infektioner i Europa i 2008. Det er en fordobling i forhold til året før.

Downadup er et eksempel på en orm, der anvender USB-nøglen som springbræt til harddisken.

Almindelige websider. der er kapret og inficeret med skadelige koder, er dog stadig den største kilde til infektioner.

Internet Security Threat Report 2008 er den 14. af slagsen og den har information om perioden 1. januar til 31. december 2008.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere