Hemmeligheden bag tal-knusernes hurtigregning er, at man forbinder et stort antal maskiner, så de kan arbejde sammen, hvilket på godt dansk kaldes 'grid computing'.
Nu skal overskuds-regnekraften fra Boomtown, der har netcafeer i de tre største byer, integreres i DIKU's regnestykke. I praksis betyder det, at universitetet får stillet regnekraften til sin rådighed.
I de perioder, hvor cafeerne ikke er fuldt belagt, kan den overskydende kapacitet således udnyttes af DIKU.
Samlet set bliver grid'et på over 200 computere, så der er tale om betydelige mængder potentiel regnekraft.
Godt for klimaet
I det nye forsøg eksperimenterer DIKU med at udnytte den overskydende kapacitet fra spillecomputere til videnskabelig forskning.
Regnekraften vil blandt andet blive anvendt til beregninger af klimadata i klimamodeller.
"Sigtet med dette samarbejde er for os først og fremmest miljø- og samfundsgavnligt," siger professor Brian Vinter, DIKU, som forsker i supercomputere og blandt andet arbejder med klimamodeller og optimering af industrielle processer.
"I en tid, hvor klimaet er i særlig fokus, og hvor alle brancher tænker i CO2-reduktion, er det for os dobbelt positivt at kunne fortælle, at vi gavner klimaet og miljøet ved at udnytte spildproduktionen af en eksisterende ressource som Boomtowns spillecafeer til samfundsgavnlig forskning," siger han.
Modellerne afvikles i såkaldte sandkassemiljøer, hvor det er risikofrit for værtsmaskinen at afvikle ukendte programmer.
DIKU's og Boomtowns samarbejde fløjtes i gang på den nye gaming-festival Copenhagen eSport Challenge, der indtager Tivoli i påsken fra søndag 12. til tirsdag 14. april.
På DIKU's stand i Tivolis koncerthus vil der være mulighed for at høre mere om computerspil-udvikling og om sandkasseudviklingsmiljøer, der muliggør et samarbejde af denne type.