Artikel top billede

Fra centrale steder i Høje-Taastrup kan borgerne via hotzones få gratis adgang til internettet.

TDC opgiver ikke kampen mod gratis internet

TDC opgiver ikke at stoppe Høje Taastrup-borgernes gratis adgang til internettet. "Vi er på vagt, når kommunerne bevæger sig ind på vores forretningsområder," siger TDC.

I Høje-Taastrup Kommune kan borgerne sætte sig på en bænk i bymidten med den bærbare på skødet og surfe på internettet. Ganske gratis.

TDC, der tjener penge på at tilbyde sine kunder internetadgang, er ikke overraskende utilfreds med den praksis.

"Nu skal vi ikke overdrive den kommercielle betydning, men vi er på vagt rent principielt, når kommunerne bevæger sig ind på vores forretningsområder," siger Anders Thomsen, afdelingsdirektør for TDC Jura & Regulering.

På TDC's side står juraprofessor Steen Rønsholdt fra Københavns Universitet, der vurderer, at tilbuddet er i strid med kommunalfuldmagten.

"Det er min vurdering, at det vil være i strid med kommunalfuldmagtens regler, der siger, at man ikke må kaste sig ud i virksomhed, som er konkurrenceforvridende i forhold til det private erhvervsliv, og jeg kan ikke se nogen særlig kommunal interesse i den ydelse, der købes," sagde professoren sidste år til Politiken.

Gratis er ok

Sagen om gratis internetadgang blev omtalt i Computerworld i december sidste år.

Dengang fastslog Statsforvaltningen, at Høje-Taastrup Kommune, lige som alle andre kommuner, gerne må tilbyde borgerne gratis internet i konkurrence med private firmaer.

Spørgsmålet var og er, om den gratis adgang til internettet via en stribe såkaldte 'hotzones', er i strid med de rammer, som Kommunalfuldmagten udstikker for kommunernes gøren og laden.

"Høje-Taastrup Kommune gør brug af en aftale indgået med Gratis Danmark, der stiller en informationsportal til rådighed, hvor de besøgende blandt andet kan finde oplysninger og tilbud fra kommunen," siger Jean Rygaard, it-chef i Høje-Taastrup Kommune.

Fortsætter i Cyberspace

At borgerne så via informationsportalen kan fortsætte på andre eventyr ud i Cyberspace, ser Jean Rygaard ikke noget problem i.

"Det svarer lidt til, at vi annoncerer i avisen, og at læserne så ikke nøjes med at læse vores annonce, men benytter lejligheden til at kigge hele avisen igennem," siger han.

På den portal, som Gratis Danmark stiller til rådighed, annoncerer Høje-Taastrup Kommune mod betaling. Via siden kan brugerne fortsætte til andre internetsider.

"Hele diskussionen går på, at TDC mener, at Høje-Taastrup Kommune stiller gratis internet til rådighed for brugerne, mens vi mener, at udbyderen stiller en informationsportal til rådighed som kan benyttes til at surfe videre fra portalens side," siger Jean Rygaard.

Han tilføjer, at portalen ikke kan benyttes til at hente musik eller downloade fra.

"Så vi føler ikke, at vi går i bedene på de private udbydere af ADSL-forbindelser og lignende internetopkoblinger," siger Jean Rygaard.

Han ser i øvrigt frem til at få en 100 procent klokkeklar afgørelse fra Statsforvaltningen, fordi kommunen "absolut ingen interesse har i at gøre noget ulovligt."

TDC mener på sin side ikke, at sagen er belyst tilstrækkeligt til at opgive al videre modstand. Ikke mindst fordi mange andre kommuner lufter interesse for at følge i Høje-Taastrups fodspor med lignende tilbud.

Og så længe sagen ikke er endelig afgjort, klapper kommunerne lige hesten, inden også de bevæger sig ind på (et af) TDC's forretningsområder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere