I Høje-Taastrup Kommune kan borgerne sætte sig på en bænk i bymidten med den bærbare på skødet og surfe på internettet. Ganske gratis.
TDC, der tjener penge på at tilbyde sine kunder internetadgang, er ikke overraskende utilfreds med den praksis.
"Nu skal vi ikke overdrive den kommercielle betydning, men vi er på vagt rent principielt, når kommunerne bevæger sig ind på vores forretningsområder," siger Anders Thomsen, afdelingsdirektør for TDC Jura & Regulering.
På TDC's side står juraprofessor Steen Rønsholdt fra Københavns Universitet, der vurderer, at tilbuddet er i strid med kommunalfuldmagten.
"Det er min vurdering, at det vil være i strid med kommunalfuldmagtens regler, der siger, at man ikke må kaste sig ud i virksomhed, som er konkurrenceforvridende i forhold til det private erhvervsliv, og jeg kan ikke se nogen særlig kommunal interesse i den ydelse, der købes," sagde professoren sidste år til Politiken.
Gratis er ok
Sagen om gratis internetadgang blev omtalt i Computerworld i december sidste år.
Dengang fastslog Statsforvaltningen, at Høje-Taastrup Kommune, lige som alle andre kommuner, gerne må tilbyde borgerne gratis internet i konkurrence med private firmaer.
Spørgsmålet var og er, om den gratis adgang til internettet via en stribe såkaldte 'hotzones', er i strid med de rammer, som Kommunalfuldmagten udstikker for kommunernes gøren og laden.
"Høje-Taastrup Kommune gør brug af en aftale indgået med Gratis Danmark, der stiller en informationsportal til rådighed, hvor de besøgende blandt andet kan finde oplysninger og tilbud fra kommunen," siger Jean Rygaard, it-chef i Høje-Taastrup Kommune.
Fortsætter i Cyberspace
At borgerne så via informationsportalen kan fortsætte på andre eventyr ud i Cyberspace, ser Jean Rygaard ikke noget problem i.
"Det svarer lidt til, at vi annoncerer i avisen, og at læserne så ikke nøjes med at læse vores annonce, men benytter lejligheden til at kigge hele avisen igennem," siger han.
På den portal, som Gratis Danmark stiller til rådighed, annoncerer Høje-Taastrup Kommune mod betaling. Via siden kan brugerne fortsætte til andre internetsider.
"Hele diskussionen går på, at TDC mener, at Høje-Taastrup Kommune stiller gratis internet til rådighed for brugerne, mens vi mener, at udbyderen stiller en informationsportal til rådighed som kan benyttes til at surfe videre fra portalens side," siger Jean Rygaard.
Han tilføjer, at portalen ikke kan benyttes til at hente musik eller downloade fra.
"Så vi føler ikke, at vi går i bedene på de private udbydere af ADSL-forbindelser og lignende internetopkoblinger," siger Jean Rygaard.
Han ser i øvrigt frem til at få en 100 procent klokkeklar afgørelse fra Statsforvaltningen, fordi kommunen "absolut ingen interesse har i at gøre noget ulovligt."
TDC mener på sin side ikke, at sagen er belyst tilstrækkeligt til at opgive al videre modstand. Ikke mindst fordi mange andre kommuner lufter interesse for at følge i Høje-Taastrups fodspor med lignende tilbud.
Og så længe sagen ikke er endelig afgjort, klapper kommunerne lige hesten, inden også de bevæger sig ind på (et af) TDC's forretningsområder.